Közösségfejlesztés

Lemezújság archívum
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Innovációs Iroda Vasváron
Szerző:
Folyóirat:
PC Lemezújság
Állomány:
Év:
1991
Szám:
25.szám
Oldalszám:
A cikkben lévő
Nevek:
Répássy Helga
Intézmények:
Magyar Területi Gazdaságfejlesztési Innovációs Iroda
Települések:
Vasvár
Tárgyszavak:
tanácsadás, továbbképzés, információ-szolgáltatás
Megjegyzés:
B33_9125.txt
Annotáció:

INNOVÁCIÓS IRODA VASVÁRON
(Magyar Hírlap, 1991. X. 2.)
Vasváron nyílt meg az első Magyar Területi Gazdaságfejlesztési Innovációs Iroda, amelynek feladata lesz a strukturálisan elmaradott térség vállalkozásainak fejlesztése. Az iroda a hosszú távú, átfogó tanácsadást, az információszolgáltatást, az oktatást és a továbbképzést az OECD-országokban sikeresen alkalmazott fejlesztési gyakorlat adaptálásával valósítja meg.
Az iroda működéséhez és a programok finanszírozásához Ausztria 4 millió schillinget, az OECD 700 ezer schillinget nyújtott a vállalkozás szervezéséért felelős Osztrák-Magyar Területfejlesztési Bizottságnak. A megyei önkormányzat az idei évben félmillió forinttal, a magyar vállalkozásfejlesztési alapítvány a Phare-alapítvány terhére 10 millió forinttal támogatja az irodát, s a finanszírozáshoz hozzájárult a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium és az Országos Kisvállalkozás-fejlesztési Iroda is.
A tanácsadókat osztrák szakemberek képzik ki, akik hazájukban regionális fejlesztési menedzserek. Az OECD-modell megköveteli a települési önkormányzatok menedzselését, a vállalkozások fölkarolását és az infrastruktúra fejlesztését, például környezetbarát energiatermelés elősegítésével. Ennek keretében jövőre Szentgotthárdon két környezetbarát erőmű épül.
Mint az iroda megnyitóján Répássy Helga, a budapesti Közgazdaság- tudományi Egyetem projekt koordinátora elmondta, a többi vállalkozási irodához képest a vállalkozásnak sajátossága, hogy az átvett modell kiképzett szakembere konkrét programokat segítene megvalósítani. A tanácsadó iroda "gazdája" lesz a területnek, hiszen közvetlenül is érdekelt a munkanélküliség csökkentésében és a területfejlesztésben.Lemezújság archívum
Közösségfejlesztés