Közösségfejlesztés

Lemezújság archívum
Nyomtatóbarát változat
Cím:
A falusi tanyai vendégfogadás újrahonosítása
Szerző:
Csáky Csaba
Folyóirat:
PC Lemezújság
Állomány:
Év:
1992
Szám:
32.szám
Oldalszám:
A cikkben lévő
Nevek:
Magyar Falusi-tanyai Vendégfogadók Szövetsége
Intézmények:
Települések:
Tárgyszavak:
falusi turizmus, vendégfogadás
Megjegyzés:
D50_9232.txt
Annotáció:

A FALUSI TANYAI VENDÉGFOGADÁS ÚJRAHONOSTÁSA
Az 1930-40-es évek magyar hagyományait és az utóbbi évtizedek tapasztalatait hasznosítva, civil kezdeményezés és program alapján, megkezdődött a falusi-tanyai vendégfogadás újrahonosítása.
A Szövetség kezdeményezése nyomán is, a parlament, illetve a kormány a falusi-tanyai vendégfogadás országos előfeltételei közül már többet biztosított.
1. A falusi-tanyai vendégfogadás 10 ágyig és 300 ezer Ft bruttó bevételig - az üdülő- és gyógyhelyek kivételével - személyi jövedelemadó-mentes.
2. Az Idegenforgalmi Fejlesztési Alap, a falusi-tanyai vendégfogadás kiépítését is bevette a pályázati feltételek közé.
3. A Világbank már több éve nyolc kereskedelmi bank útján, kedvezményes hitellel támogatja a falusi vendégfogadás kiépítését.
4. A Magyar Közlöny 1992. június 16-i 61. száma közli azt a kormányrendeletet, amely szerint több mint 1200 településnek pályázat útján, a vendégfogadás kiépítéséhez 30% állami támogatást biztosít.
5. A Szövetség az OIH támogatásával 1990 óta rendszeresen kiadja "Üdülés a magyar falun és tanyán" című katalógust. A katalógus tartalmazza az egyes vendégfogadók ajánlatáról (házáról) készült színes fotót, a vendégfogadó pontos címét és 40 féle ajánlattal mutatja be a házat, a falut és a gyalog, kerékpárral is elérhető környéket.
Az 1993/1-es katalógusba, amely legalább 15 nyelven fog megjelenni - 1992. szeptember 30-ig lehet jelentkezni a szövetségi adatlap biztosításával.
A Szövetség szakértői minden egyes új tagot a helyszínen meglátogatnak és ott döntenek arról, hogy az ajánlatát felvesszük-e a katalógusba.
A nyilvános katalógus alapján a leendő vendég közvetlenül felveheti a kapcsolatot a vendégfogadóval s megállapodnak az időpontban valamint a helyszínen fizetnek, és így a vendég megtakaríthatja a közvetítői jutalékot. Az árak 300-350 Ft/ágy mozognak, s az ajánlatok is sokrétűek.
Kik jelentkezhetnek a katalógusba?
Sokan összetévesztik a falusi-tanyai vendégfogadás adókedvezményezetteinek, az állami támogatásban részesülők körét.
A katalógusba lehet jelentkezni
- a meglévő épületek alkalmas, vagy alkalmassá tehető szobáival, házrészeivel, házakkal. Meg lehet hirdetni aki sátor, vagy camping helyet tud biztosítani az udvarán, de keresettek a présházak, a pihenésre is alkalmas pincék, kerti épületek.
Újabban egyre több téesz, kultúrház, önkormányzat, iskola ajánlja fel irodáinak, épületeinek, falusi környezetben lévő üdülőit, vendégházakat, üres szolgálati lakásokat stb. Ezek egyelőre hirdetésként jelenhetnek meg a katalógusban. A Szövetség ezzel is szeretné elősegíteni az üres közösségi épületek hasznosítását, de garanciát csak olyan épületekre tud vállalni, ahol a tulajdonos, de legalább kezelő van. Természetesen megjelenhetnek a vidéki panziók, - a falusi vendégfogadás filozófiáját figyelembe véve -, szállodák, kastélyok is. Egy-egy település, idegenforgalmi körzet együtt jelenik meg s a közös megjelenés jelentősen csökkenti az árakat és növeli a reklám hatékonyságát. Nyugat-Európában is ugyanígy jelennek meg a katalógusok. Ha a személyi higiénia és a tárgyi és környezeti (az épület fekvése is) feltételek megfelelnek, akkor városi ajánlatokat is felveszünk a katalógusba, különösen az elsietett városiasítás köréből.
A Szövetség kezdeményezője és alapító tagja a Falusi Tanyai Vendégfogadók Európai Szövetségének. Nyolc nyugat-európai országgal együtt közös reklám és marketing tevékenységet folytat és jogosult a külföldi eljárások és módszerek átvételére.
A Szövetség két ízben volt házigazdája európai rendezvényeknek. 1990- ben Kaposváron "Az európai falvak és turizmus 2000-ben" c. rendezvénynek, amelynek Antal József miniszterelnök és Catherine Lalumiere asszony az Európa Tanács főtitkára voltak fővédnökei. Itt 14 európai ország és Kanada, valamint négy európai szövetség közös határozatot fogadott el.
1992-ben pedig Mezőtúron "A falusi tanyai vendégfogadás kiépítése Közép- és Kelet-Európában a nemzeti hagyományok és a nyugat-európai tapasztalatok alapján" címmel rendeztünk konferenciát. A konferencia rendezését azért kaptuk meg, mert a falusi-tanyai vendégfogadás kiépítéséhez szükséges állami előfeltételeket a volt szocialista országok közül elsőként - és jelenleg még egyedül - a magyar parlament és kormány biztosította.
A konferencia nyomán jelentős szervező munka idult meg: Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján, Lengyelorszságban és Bulgáriában.
A falusi-tanyai vendégfogadók a Szövetség útján megszerzik az induláshoz leginkább szükséges ismereteket, de biztosítani kell a leendő vendégfogadók tanfolyami képzését, tapasztalatcseréjét is. A falausi-tanyai vendégfogadás kiépítése nemcsak infrastruktúra, modernizálás, hanem a kulturális és egyesületi hagyományok felelevenítése, a helyi termékek, népi mesterségek újraélesztése is. Mindezek 10 ágyig általában kiegészítő jövedelmet biztosítva, megélhetést nyújtanak. A magyar falusi turizmus újrahonosítása csak akkor lehet sikeres, ha ismét divat lesz falun-tanyán üdülni, ha mind több emberben születik meg az elhatározás, hogy fedezzük fel a magyar falut, tanyát. Ezért is várjuk a 6-18 éves fiatalok "Falun-tanyán nyaraltam" c. nyaralási beszámolóit szeptember 15-ig.
Sokat segítene az ajánlatok megismertetésében az is, ha a művelődési és más intézmények, munkahelyek vállalnák, hogy egy-egy katalógust, - amelyet díjmentesen megküldünk részükre -, helyben megismertetnék munkatársaikkal.
1992. augusztus 19.
Dr. Csáky Csaba
a Magyar Falusi-tanyai Vendégfogadók
Szövetségének elnöke


Lemezújság archívum
Közösségfejlesztés