Közösségfejlesztés

Lemezújság archívum
Nyomtatóbarát változat
Cím:
A magyar fantasy klubról röviden
Szerző:
Novák Csanád
Folyóirat:
PC Lemezújság
Állomány:
Év:
1988
Szám:
8.szám
Oldalszám:
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Magyar Fantasy Klub (Budapest, Pf. 19., 1581)
Települések:
Tárgyszavak:
science-fiction, sci-fi, könyvkiadás
Megjegyzés:
fantas08.pcl
Annotáció:

Novák Csanád: A MAGYAR FANTASY KLUBROL RÖVIDEN A Fantasyről röviden Fantasy. Mit is takar ez a szó, kifejezés? Azt hiszem erre nem könnyű válaszolni különösen hazánkban nem. Szószerinti fordításban annyit tesz - fantázia, ez azonban kevés és nem pontos. A fantasy műfajt jelöl, a sci-fi egyik ágát. Hogy miben különbözik mégis a tudományos fantasztikumtól?
Az ember mindig is szeretett álmodozni, fantáziálni, elrugaszkodni a valóságtól. A science-fiction azonban mindezt szeretné racionalizálni, a furcsaságokat, a fantasztikumokat a tudományos fejlődés eredményeiként feltüntetni. Ezzel szemben a fantasy elveti a tudományt, helyette a mágiához, a természet feletti erőkhöz nyúl. A fantasy az irracionálisra, a misztikára épít, valamire ami nem kézzelfogható, amit sosem ismerhet meg az ember, legfeljebb használhat.
Érdekes módon bár oly világhírű írókkal dicsekedhet a műfaj mint H.P.Lovecraft, Michael Moorcock vagy Robert Silverberg, a magyar olvasók előtt szinte ismeretlen.
Pedig gyökerei régebbre nyúlnak vissza mint a SF-é, hiszen a természetfeletti erők már az ősidők óta kísértik az embert. Ne törődjünk most a távoli múlttal, s remélem nem követek el kegyelet sértést, ha nem térek ki a múltszázad gótikus íróira, sem pedig E.A.Poe-ra, elég ha szemügyre vesszük a XX. századot. Innen is csak azokat a példákat szeretném kiragadni, melyekhez esetleg hozzáférhetett a magyar közönség.
Robert E. Howard neve azt hiszem semmit sem mond, még azoknak sem, akik láttak már Conan filmet, vagy olvastak Conan képregényeket. Pedig ez a texasi fiatalember volt, aki a század 30-as éveiben elindította a legyőzhetetlen barbárt világhódító útjára. Ő és hősei a hard fantasy ágát képviselik, melyben hatalmas termetű hősök verekszenek, s bár intelligenciájuk nem kimagasló, mindig hordoznak magukban valami természetes, civilizálatlan erkölcsiséget. Kalandjaikban a mágia csak mint legyőzendő ellenfél jelenik meg és élesen körvonalazódik a harcosok versus mágusok ellentéte, melyből általában a harcosok kerülnek ki győztesen. Egy másik, bár nagyon népszerű de kevéssé populáris irányzat a high fantasy. Ez a mítoszteremtő, a fantázia világot nagyon pontosan, részletesen leíró stílus nem népszerű az írók között, mert nagyon hosszadalmas munkát igényel, azonban annál kedveltebb az olvasók körében. Ezen ágazat egyik leghíresebb, bár korántsem a legmonumentálisabb művével megismerkedhettek a magyar olvasók. J.R.R.Tolkien A Gyűrűk Ura c. regényéről van szó. Azt hiszem, nem kell különösképpen bemutatnom az angol nyelvészprofesszor 1954-55-ben készült remekét. Alapgondolata a már jól ismert téma, a jó és a rossz örök küzdelme, s hogy mégis ekkora sikert aratott jelzi, a heroikus legendákra igény van.
Nemcsak említést, hanem hosszabb fejtegetést igényelne a fantasy többi stílus irányzata, s soft fantasy - a hard fantasy ellenpárja, melynek főleg női írói vannak, - a new wawe, de nem térek ki rájuk bővebben, mert magyarul nincsenek hozzáférhető művek, s talán csak az olvasók csalódottságát fokoznám ezzel.
Reménykedem azonban, hogy rövid cikkemmel sikerült valamelyes körvonalaznom, hogy mit is takar a fantasy, halvány képet adnom róla, esetleg híveket szereznem számára, mindenesetre abban biztos vagyok, hogy szándékom szerint kiviláglott belőle, ezt az érdekes műfajt, mindezidáig érdemtelenül mellőzte a hazai könyvkiadás. A Magyar Fantasy Klub Mivel foglalkozhat egy klub, mely nevével egy irodalmi műfajt vállal föl, méghozzá egy olyan műfajt, melynek alkotásai hazánkban nem hozzáférhetőek, és hogyan teszi ezt. Ezekre a kérdésekre próbálok most magyarázatot adni, hiszen oly sokszor teszik fel a kérdést: mi is az a Magyar Fantasy Klub, és mit csinálunk ott? Kezdem, ahogy illik a legelején, a megalakulásával.
Egészen fiatal voltam, mikor először olvastam fantasyt, a Galaktika 45. számában. Megtetszettek az ilyen stílusú írások, de nem sokat tehettem, a hazai könyvkiadás nem halmozott el olvasnivalóval. Ez a tény vitt rá, hogy Angliából szerezzem be a műfaj remekeit. Meg is lettem volna elégedve az események ilyetén fordulatával, hiszen olvasnivalóm volt, amíg a véletlen és saját makacsságom végül is el nem indított bennem egy lavinát, mely barátaimat is magával ragadta később, és az MFK korai elődjének a megalakulásához vezetett. Ez a véletlen az volt, hogy angol barátom megismertetett egy fantasy szerepjátékkal - melyről a kiadvány további részében lesz szó - és gyermeki naivságomban elhatároztam, ez olyan jó, hogy meg kell(!!!) - és itt lépett be a makacsságom - jelennie.
El is kezdtem szüleim segítségével házalni a könyvkiadóknál, de mindenütt visszautasítottak különböző indokokkal. Az egyik visszautasítást szívesen idézgetem. Érdemes: "A játék túl intelligens embereknek való, és Magyarországon nincs annyi értelmes ember, hogy érdemes legyen kiadni. (Köszönöm az ország nevében!!!). Ezek után letettem a dologról, de nem végleg. Eltelt néhány év, közben játszottunk kis baráti körünkben, míg végül megint a felszínre tört az ötlet. Most már nagyobb szerencsénk volt, a Gondolat könyvkiadóhoz fordultunk, ahol Fehér György nagyon jó tanácsot adott - köszönet érte - teremtsünk a játéknak tömegbázist, alapítsunk klubot, akkor nagyobb esélyünk lesz. Az ősklub azon nyomban megalakult, 14 taggal. Éppen művelődési ház után néztünk, amikor megjelent a Galaktika felhívása, miszerint SF klubokat keresnek a most alakuló Galaktika Baráti Körbe. Jelentkeztünk és tárt karokkal fogadtak. Így aztán hivatalosan is megalakultunk 1987 szeptember 14-én mint Kard és Boszorkányság Klub.
Ekkor már nagyobb terveink voltak, s nem pusztán csak a játék kiadását szerettük volna elérni, hanem a hazai fantasy könyvkiadást beindítani. Kezdetben nagyon jól indult a KBK. Több mint kétszázan voltak az alakuló ülésen. Sajnos többrendbeli adminisztrációs hiba miatt a taglétszámunk száz alá zuhant vissza. Itt szeretnék elnézést kérni azoktól, akik akkor kimaradtak a Kard és Boszorkányság Klubból. Várjuk őket az MFK-ban. Tovább súlyosbította a Klub helyzetét, hogy decemberben el kellett jönnünk a Galaktikától helyhiány miatt, és ráadásul a klubtagságban is felütötte fejét a viszály, ami néhány klubtagunk kiválását idézte elő, ezt azóta is fájlaljuk. Ebben a kilátástalan helyzetben karolt minket fel előbb a Várkonyi György Művelődési Ház, később a Petőfi Csarnok, mely azóta fő bázisunk lett.
Itt kezdtünk szinte mindent előröl, s mára taglétszámunk ismét meghaladja a kétszázat. Céljaink tovább bővültek s elérésükért is jóval következetesebben lépünk fel. Érdemes idézni az MFK alapszabályának idevágó pontjait: 1.1 A Magyar Fantasy Klub (továbbiakban Klub) célja a fantasy és az Advanced Dungeons and Dragons c. játék Magyarországon való megismertetése és elterjesztése, a fantasy rajongóinak és a játékosainak összefogása, érdekeiknek képviselete.(...) 2.1 A Klub az 1.1 bekezdésben meghatározott cél érdekében
a/ Biztosítja a fantasy és a játék megismerésének és gyakorlásának feltételeit. Ennek érdekében igénybe veszi a tömegkommunikációs propaganda lehetőségeket, b/ figyelemmel kíséri a fantasy és a játék külföldön működő szervezeteinek életét, sajátosságait, a játék fejlődését, újdonságait, lehetőség szerint kapcsolatot teremt ezekkel a szervezetekkel. c/ A fantasy irodalmat és filmeket magyar nyelven hozzáférhetővé teszi és bemutatja;(...) 3. A Klub célját és feladatait elsősorban az alábbi eszközökkel valósítja meg 3.1 Idegennyelvű kiadványokat és folyóiratokat szerez be és fordításait közzéteszi, video vetítéseket szervez. 3.2 Lehetőség szerint külföldi tapasztalatcserét kezdeményez.(...) 3.4 Kezdeményezi tagjainál az önálló publikációs (fordítások, novellák, történetek írása, elemzések, játékprogramok, stb.) tevékenységet.(...) Azt hiszem ez elég tömören megmagyarázza, hogy mit szeretnénk. Bár a fent leírtakból még sok minden nem valósult meg, néhány eredménnyel máris dicsekedhetünk. Több rádió szereplés van a hátunk mögött, az idei Fantasztikus hét alatt a Petőfi Csarnokban fantasy hetet rendeztünk, s a klubmozgalom is kezd elterjedni az országban.
Alközpontjaink vannak nem csak Budapesten, hanem Debrecenben és Pannonhalmán is. Kis könyvtárunkban összegyűjtöttük a magyar nyelven megjelent fantasy irodalmat, mely nem sok ugyan, de eddig még meg nem jelent művek fordításai is hozzáférhetőek.
Magyarországon először megrendezzük az I. MAGYAR FANTASY KONGRESSZUST ahová hivatalos mindenki akinek hazánkban egy csöpp köze is van a műfajhoz. Minden érdeklődőt várunk, az eladások mellett filmvetítések is lesznek. Ekkor tartja megalakuló ülését a Magyar Fantasy Egyesület, mely kibővült hatáskörrel vállalja föl céljainkat. Itt szeretnénk fel- hívni mindenki figyelmét, a megalakuló egyesület tagokon kívül támogatókat is keres.
A Kongresszus ideje 1988. december 20-21-ike, megtartására a Petőfi Csarnokban kerül sor. Ezek vagyunk tehát mi: a Magyar Fantasy Klub.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk. További információt az alábbi címen lehet beszerezni levélben, telefonon, vagy akár személyesen is. Magyar Fantasy Klub
Petőfi Csarnok
Budapest Pf. 19. 1581
Tel: 22-44-34
H-1146 Budapest, Városliget Zichy u. 14.
Szerda: 16-22 óráig
Vasárnap: 14-22 óráig


Lemezújság archívum
Közösségfejlesztés