Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Magyarország étele 2025. szakácsverseny
Kiíró:
Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete
Határidő:
12/15/2024
Érvényes:
12/15/2024
Tárgymutató:
szakács verseny
Pályázhat:
világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a di­aszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele 2025.” megalkotásához
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>


Magyarország étele 2025. szakácsverseny
versenykiírás
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Szolnoki Szakképzési Centrum, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Debreceni Egyetem együttműködésével hetedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyét, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten az elcsatolt területekről és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.
A verseny témája:
„A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan: Nagy Kunság.”
A verseny nyelve:
magyar
A verseny nevezési időszaka:
Nevezési lap leadási ideje: 2024. december 15.
A kidolgozott receptúra leadási ideje: 2024. december 29.
A döntő ideje:
2025. április 26-27. (A változtatás jogát fenntartjuk!)
A döntő helye:
Debreceni Egyetem Szolnok Campus
5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány 14
A verseny presztízse:
A nyertes étel a „Magyarország étele 2025.” címet kapja majd, így annak megalkotója használhatja annak minden előnyét.
A verseny nagy presztízséből adódóan nagy médiaérdeklődésre lehet számítani, így a médiafelkérések elfogadása a nyertes pályázótól elvárás! Ezért a nyertes, a nevezésével vállalja a cím elnyerését követő médiasze­replést a „Magyarország étele 2025.”-el kapcsolatban!
Pályázati feltételek
Személyi feltételek:
A versenyben részt vehet a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a di­aszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele 2025.” megalkotásához. A versenyben maxi­mum 2 fős csapatok nevezhetnek. (Cégenként és/vagy csapatonként több étel is nevezhető, de a nevezéseket minden esetben külön-külön pályázatként kell benyújtani.)
Versenymű pályázati feltételei:
A verseny rendezői olyan, maximum négy elemből (pl. hús, köret, mártás, stb.) álló innovatív, de populáris új étel(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2025.” címet elnyerje. Elvárás, hogy az étel a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és értékesítési szempont­ból is megfeleljen a magyar igényeknek. Az étel megalkotása során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg.
Az étel készítése során statikus sütő és kombinált sütő is használható.
A nevezett ételre vonatkozó követelmények:
A versenyen szereplő ételnek maximum 4 elemből álló főfogásnak kell lennie (lehet készétel, egytálétel, grill étel, ragu, frissensült stb.), és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat. A receptúrában nem szereplő, elhagyható díszítéseket nem számítjuk külön elemnek. A hús felhasználására való szabályozás: a hús darálthúsként is felhasználható.
Az étel elnevezése:
Az ételek megnevezése nem vezetheti félre a fogyasztót, ugyanakkor legyen egyszerű, érthető, adjon infor­mációt a jellemző összetevőkről és ételkészítési eljárásokról. Az ételek elnevezésénél (étel nevére és a fantázianevére vonatkozóan is) a „Kun” hagyományokat kérjük figyelembe venni. Azaz az étel és a fantázianév kiválasztása is lehe­tőleg ehhez legyen köthető.
Alapanyag megkötés:
A verseny során kötelezően használandó alapanyagok a következők:
1. Juh-, vagy bárányhús
2. Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes vaj
3. Szatmári malom lisztjei és malomipari termékei
Íze Ízesítő megkötés:
A verseny során az ízesítéshez használandó kötelező alapanyagok a következők:
1. Univer Zrt. Erős Pista terméke
2. Az „oltalom alatt álló eredetmegjelölést” (OEM), az „oltalom alatt álló földrajzi jelzést” (OFJ), a „földrajzi jelzést” (FJ) tartalmazó és uniós oltalom alatt álló bármely pálinka.
Ezeket az étel elkészítése során kötelezően használni kell. Ezen túlmenően a recepthez használandó <hazai kereske­delemben beszerezhető> alapanyagok tetszés szerint megválaszthatók. A verseny során további fűszer és ízesítő meg­kötés nincs, előre egyeztetve azok szabadon használhatók és hozhatók be. A három főalapanyag mennyisége tetszés szerint megválasztható, mennyiségi megkötés nincs.
Költség határ:
A nettó bekerülési alapanyagköltség nincs megszabva, de minél alacsonyabb költségből előállítható az étel, annál magasabb pontszámot fog kapni a zsűrizéskor. A kalkulációt is ennek megfelelően kell elkészíteni. A kalkuláció elkészítésénél kérjük az árazás forrását feltüntetni, ennek valódiságát a szervezők ellenőrizhetik!
(Az étel kalkulációjához csak kereskedelemben beszerezhető alapanyag használható!)
A kalkuláció formai Követelményei:
Kalkulációt a versenykiíráshoz mellékelt excell táblázatában kell megküldeni, melyben a versenyre nevezett ételt 10 adagra kell kalkulálni. A kalkuláció készítésénél a részletesség és pontosság követelmény. A kalkulációnak, és a receptúra leírásnak a tányérra kerülő összes összetevőt (maximum négy elemet, pl. hús, mártás, köret, ragu...) és azok elkészítésének minél alaposabb leírását külön-külön is tartalmaznia kell.
A kalkulációban használandó mértékegységek:
gramm, milliliter, darab
A Kitálalt étel súlyhatárai:
A tányérra kerülő étel össztömege minimum 350 gramm, maximum 550 gramm lehet.
Étel technológia leírására vonatkozó követelmények:
Versenyfeltétel a pontos, közérthetően megfogalmazott technológiai leírás és tálalási javaslat, amely kellően alapos ahhoz, hogy az alapján az ételt bárki elkészíthesse. A tényérra kerülő összes összetevő (maxi­mum négy elemet) elkészítésének leírását külön-külön kérjük feltüntetni.
Fényképekre vonatkozó követelmények:
A nevezéshez a kitálalt ételről készült fotókat kell mellékelni. Minimum hármat. (Javaslat: egy fotó felülről, egy fotó 45 fokos szögből készüljön. Nem kérünk profi művész fotót, de a kép minősége ne akadá­lyozza a zsűri döntését. A fotó: JPEG, PNG formátumú lehet)
A nevezés(ek)re vonatkozó kérdések:
Nevezés(ek) leadási határideje és módja:
Nevezési lap leadási ideje: 2024. december 15.-ig kell a mellékelt nevezési lapon elektronikusan, az info@oldalasmagazin.hu címre megküldeni. A nevezési lap a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhető! A receptúra kidolgozásának és hasonló módon történő leadásának határideje: 2024. december 29.
Nevezési díj:
A nevezési díj pályázatonként: 45000.- Ft+ÁFA, azaz 57150.- Ft
A számlát a beérkezett nevezési lapon szereplő számlázási címre elektronikusan küldjük.
A nevezés akkor válik véglegessé, amint írásban megerősítést kap annak beérkezéséről és ezzel együtt a neve­zési díjról a számlát kiküldjük (a teljesítésére 8 nap áll majd rendelkezésére).
(A pályázati anyag pontos kitöltése és a nevezési díj beérkezése alapfeltétele a verseny részvételnek.)
A verseny háromfordulós.
Első forduló:
Az első fordulóban a megküldött nevezési lapok és receptúra dokumentumok értékelése történik. Itt a nevezés pontossága is értékelésre kerül!
Az értékelés szempontjai:
- Az étel pontos megnevezése
- Az étel részletes receptúrájának kidolgozottsága, kalkuláció pontossága, kidolgozottsága
- Az étel elkészítésének leírása (felhasznált technológiák, hőfokok, eszközök megjelölése stb.)
- Alapanyag kiválasztás, harmonizáció
- Nettó alapanyagköltség.-Ft (Bármely éttermi beszállító árlistája alapján számítva)
- Az elkészült és megtálalt étel fotója
- Allergének megjelölése (amennyiben az étel tartalmaz allergént)
A verseny résztvevői nevezésükkel elfogadják a zsűri döntését.
Második forduló (Elődöntő):
Az első fordulóból, a szabályos nevezést leadott csapatok pályaműve jut tovább a második fordulóba. A továbbjutott versenyzőknek a nevezés szerinti-, de otthon elkészített ételeket kell tudni kitálalniuk a 2025. év elején (január-február) tartandó elődöntőben.
Feladat:
Az elődöntőre a versenyzőknek 8 adag ételt kell előkészítve magukkal hozniuk, majd azt regenerál­ni és melegen kitálalni. Négy adagot tányérra kell majd tálalni, a többit pedig kóstoló falatkaként. A finger food jelleggel kitálalt adagoknak az étel minden elemét tartalmaznia kell, de a könnyebb elosztás érdekében a készítés során ez előkészíthető. Csak a tányérra tálalt étel kerül esztétikailag pontozásra. A kóstoló adagokat a verseny látogatói majd kóstolhatják.
Rendelkezésre álló idő:
Az ételek regenerálásához, befejezéséhez és tálalásához rendelkezésre álló idő 40 perc.
Tálalás:
A tálaláshoz a szervezők által biztosított egyforma 32 cm-es fehér színű „Redemptio” fantázianevű tányért kell használni, melyre 4 adagot kell kitálalni. A fennmaradó 4 adagot finger food adagokban kell majd feltálalni, ehhez is a szervezők biztosítják az edényeket.
Zsűri (Elődöntő):
A verseny elődöntőjében a zsűri elismert és hiteles szakemberekből került összeállításra, míg a ponto­zási rendszer nemzetközi szintű (a szubjektivitást kiszűri). A szakmai (kóstoló) zsűri a elődöntő teljes lebo­nyolítása alatt nem ismeri a versenyzőket, így a nevezésükre a versenyzők <a elődöntő napjáig> utalást sem tehetnek. Ezzel lett megteremtve, hogy egy hiteles verseny kerüljön megrendezésre, ahol csak a kitálalt étel és a szakmai teljesítmény számít. Alaphelyzetben mindenki a maxiumumról indul és a hibapontok kerülnek levonásra. A zsűri az elődöntő végén mindenkinek értékelést ad
A tányér: A 2025-ös tányér a „Redemptio
A „Magyarország étele 2025” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi mintával ellátott „Redemptio” névre hallgató termék lett.
Ezen a minta emléket állít a jászkun redemptio (magyaros átírásban redempció), vagyis önmegváltás emlékének, amely során a jászok és kunok 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett kiváltságaikat.
Az identitásukat megőrizve, ahhoz ragaszkodva a jászkun Hármaskerületben (Kunság, Kiskunság és Nagykunság) mozgalom alakult, végül több éves gyűjtésből és kölcsönökből sikerült összeszedni a közben 575 900 forintra nőtt összeget, amely egyes források szerint az akkori Magyarország költségvetésével össze­mérhető nagyságú volt.
Végül 1745. május 6-án Mária Terézia aláírta a redemptióról szóló diplomát, amely visszaállította a szabad jászok és kunok örökös kiváltságait, azaz a szabad tisztviselő- és lelkészválasztást, a pallosjogot, a rév­től, vámoktól és a földesúri szolgáltatásoktól való mentességet.
A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített tányért kell majd köteleztően használni.
Az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. elődjét az Alföldi Porcelángyár állami vállalat gyáregységeként 1967-ben alapították és 1969. áprilisában helyezték üzembe.
Az Alföld Porcelán Edénygyár Rt. Magyarország legnagyobb volumenű porcelán edény gyára. A termékek tervezése neves iparművészek bevonásával történik.
Fő tevékenységi körükbe az asztali porcelán edényáru gyártása, a rozsdamentes konyha eszközök, kiegészítők, tálalóeszközök, valamint üveg- és kristályáru gyártása és forgalmazása tartozik.
Termékeiket az úgynevezett német keményporcelánból állítják elő, gyártmánystruktúrájuk a felhasználói funkciók és alaki megjelenés alapján hotelporcelánra és háztartási porcelánra tagozódik.
Partnereiket igyekeznek ellátni az új technológiák felhasználásának segítségével a konyhai előkészítéstől, a különböző konyhai tevékenységeken keresztül a terítésig minden lehetséges termékkel.
A Társaság saját forma- és dekorfejlesztő részleggel rendelkezik, termékeiket saját matricahúzó üzemükben készülő matricákkal látják el, valamint kézi és gépi festést is alkalmaznak.
Harmadik forduló (Döntő):
A második fordulóban legjobbra értékelt maximum 12 csapat pályaműve jut tovább a harmadik fordulóba. A továbbjutott versenyzőknek a nevezés szerinti ételeket kell élőmunkával elkészíteniük a 2025. áprilisi, tervezetten két napos döntőben a Debreceni Egyetem Szolnok Campus-án.
Feladat:
A versenyben 20 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni.
Rendelkezésre álló idő:
Az ételek elkészítéséhez és tálalásához rendelkezésre álló idő 3,5 óra. 195 perc ételkészítés, 15 perc befejezés/tálalás arányban (A tálalás külön épített tálaló konyhában zajlik majd).
Tálalás:
A tálalásra egy erre a célra épített tálalókonyhában kerül sor. A tálaláshoz a szervezők által biztosított egyforma 32 cm-es fehér színű „Redemptio” fantázianevű tányért kell használni, melyre 8 adagot kell kitálal­ni. (7 fő zsűri, 1 fotó felosztásban). A fennmaradó 12 adagot finger food adagokban kell a látogatók részére feltálalni.
A döntőbe jutott maximum 12 csapat részére a gyakorláshoz használható versenytányért a szervezők a közép­döntő eredményhirdetésekor adják át.
Zsűri (Döntő):
A zsűri elismert és hiteles szakemberekből került összeállításra, míg a pontozási rendszer nemzetközi szintű (a szubjektivitást kiszűri). A szakmai (kóstoló) zsűri a verseny teljes lebonyolítása alatt nem ismeri a versenyzőket, így a nevezésükre a versenyzők <a döntő napjáig> utalást sem tehetnek. Ezzel lett megteremtve, hogy egy hiteles verseny kerüljön megrendezésre, ahol csak a kitálalt étel és a szakmai teljesítmény számít.
A Döntő lebonyolítása:
Döntő időpontja:
2025. április (szombat-vasárnap)
Szombat reggel 6:00 órától a versenyzők érkezésétől vasárnap körülbelül 17:00 óráig a díjkiosztó ünnepség végéig tart.
A versenyzőknek az alábbiakat kell hozniuk és biztosítani maguknak:
- Munkaruha (A konyhai munkához, és egy díszruha a díjátadáshoz. Ez utóbbihoz a szakácska­bátot a szervező biztosítja a versenyzők részére)
- Az étel elkészítéséhez szükséges eszközök (pl. fazék, lábos, vágódeszka, kés, húsvilla, kisgépek stb.)
- Az étel elkészítéséhez szükséges alapanyagok (érkezéskor átvételre kerülnek)
- Speciális anyagok (a zsűri előzetes engedélyével bevihető anyagok)
- Egészségügyi kiskönyv (érvényes)
- Munkavégzéshez és letakarításhoz szükséges tisztítószerek, papírtörlők, stb.
Minden eszköz, vagy alapanyag csak nyersen a kalkuláció szerinti mennyiségben hozható a versenytérbe!
Alapanyagok behozatala:
A helyszínen minden csapat kap egy versenyfelügyelőt, aki ellenőrzi a receptben szereplő alapanyago­kat, valamint a nevezési lapon megadott eszközöket, amit a versenyzők biztosítanak maguknak.
Valamennyi alapanyag nyersen állhat csak a csapatok rendelkezésre. Zöldségek és húsok tisztítva, de nem darabolva hozhatók be. Semilyen előkészített pl, sousvide termék nem hozható be, azt a verseny alatt kell elkészíteni. Kizárólag ízesítetlen alaplevet lehet majd behozni.
A Döntő lebonyolítása:
A döntőbe jutott csapatoknak a visszaigazolásban jelzett időpontig meg kell érkezni A pontos érkezés elvárás. Az eszközök zsűri általi ellenőrzése után a csapatok elfoglalják főzőállásaikat, a verseny indítása előtt 15 perc áll majd rendelkezésre az eszközök (tűzhely, gép stb.) átnézésére/kipróbálására.
Ezt követően a versenyfelügyelő a csapatokat előre meghatározott sorrendben és pontos menetrend szerint indítja, erre a jelzésére kezdhetik majd meg a főzést. Ettől a perctől számítva 195 perc áll rendelkezésre az ételek elkészítésére és 15 perc a befejező tálalására.
A megadott időben kell a kilakított tálalókonyhában kitálalni a 8 adag ételt tányérra, és majd ezt köve­tően a 12 adagot finger food edényekben chafing-ben.
Amennyiben az előre megadott tálalási idő a versenyző részéről nem tartható, abban az esetben hát- rasorolás történik, tehát a tálalást az új időben, folytatólagosan a tizenkettedik csapat után lesz megkezdhető, ami automatikus pontlevonással jár.
A verseny akkor ér véget, ha az ételek zsűrizése megtörtént, a munkafelület tisztán átadásra került a versenyfelügyelő részére, valamint a hivatalos személyfotózás is megtörtént.
A felület letakarítása és az ahhoz szükséges idő, valamint a főzőhely letakarítása és a munkaterület tisztán hagyása is pontozásra kerül. A konyhai munkaterület letakarításra maximum fél óra áll a rendelkezés- re.A verseny teljes lebonyolítása során bármikor kép-, hang és videófelvétel készülhet, melyben a versenyzők­nek kérdéseket tehetnek fel.
Zsűri munkájának bemutatása:
A zsűri elismert és hiteles szakemberekből került összeállításra, míg a pontozási rendszer nemzetközi szintű (a szubjektivitást kiszűri). A szakmai (kóstoló) zsűri a verseny teljes lebonyolítása alatt nem ismeri a versenyzőket, így a nevezésükre a versenyzők <a döntő napjáig> utalást sem tehetnek. Ezzel lett megteremtve, hogy egy hiteles verseny kerüljön megrendezésre, ahol csak a kitálalt étel és a szakmai teljesítmény számít.

www.magyarorszagetele.hu
info@magyarorszagetele.hu





Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamaink







Hírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel









Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum