Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak |
|
Cím: | Magyarország étele 2025. szakácsverseny |
Kiíró: | Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete |
Határidő: | 12/15/2024 |
Érvényes: | 12/15/2024 |
Tárgymutató: | szakács verseny |
Pályázhat: | világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele 2025.” megalkotásához |
Napi Pályázati Értesítő >>> |
Magyarország étele 2025. szakácsverseny versenykiírás Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Szolnoki Szakképzési Centrum, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Debreceni Egyetem együttműködésével hetedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyét, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten az elcsatolt területekről és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését. A verseny témája: „A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan: Nagy Kunság.” A verseny nyelve: magyar A verseny nevezési időszaka: Nevezési lap leadási ideje: 2024. december 15. A kidolgozott receptúra leadási ideje: 2024. december 29. A döntő ideje: 2025. április 26-27. (A változtatás jogát fenntartjuk!) A döntő helye: Debreceni Egyetem Szolnok Campus 5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány 14 A verseny presztízse: A nyertes étel a „Magyarország étele 2025.” címet kapja majd, így annak megalkotója használhatja annak minden előnyét. A verseny nagy presztízséből adódóan nagy médiaérdeklődésre lehet számítani, így a médiafelkérések elfogadása a nyertes pályázótól elvárás! Ezért a nyertes, a nevezésével vállalja a cím elnyerését követő médiaszereplést a „Magyarország étele 2025.”-el kapcsolatban! Pályázati feltételek Személyi feltételek: A versenyben részt vehet a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele 2025.” megalkotásához. A versenyben maximum 2 fős csapatok nevezhetnek. (Cégenként és/vagy csapatonként több étel is nevezhető, de a nevezéseket minden esetben külön-külön pályázatként kell benyújtani.) Versenymű pályázati feltételei: A verseny rendezői olyan, maximum négy elemből (pl. hús, köret, mártás, stb.) álló innovatív, de populáris új étel(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2025.” címet elnyerje. Elvárás, hogy az étel a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Az étel megalkotása során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg. Az étel készítése során statikus sütő és kombinált sütő is használható. A nevezett ételre vonatkozó követelmények: A versenyen szereplő ételnek maximum 4 elemből álló főfogásnak kell lennie (lehet készétel, egytálétel, grill étel, ragu, frissensült stb.), és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat. A receptúrában nem szereplő, elhagyható díszítéseket nem számítjuk külön elemnek. A hús felhasználására való szabályozás: a hús darálthúsként is felhasználható. Az étel elnevezése: Az ételek megnevezése nem vezetheti félre a fogyasztót, ugyanakkor legyen egyszerű, érthető, adjon információt a jellemző összetevőkről és ételkészítési eljárásokról. Az ételek elnevezésénél (étel nevére és a fantázianevére vonatkozóan is) a „Kun” hagyományokat kérjük figyelembe venni. Azaz az étel és a fantázianév kiválasztása is lehetőleg ehhez legyen köthető. Alapanyag megkötés: A verseny során kötelezően használandó alapanyagok a következők: 1. Juh-, vagy bárányhús 2. Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes vaj 3. Szatmári malom lisztjei és malomipari termékei Íze Ízesítő megkötés: A verseny során az ízesítéshez használandó kötelező alapanyagok a következők: 1. Univer Zrt. Erős Pista terméke 2. Az „oltalom alatt álló eredetmegjelölést” (OEM), az „oltalom alatt álló földrajzi jelzést” (OFJ), a „földrajzi jelzést” (FJ) tartalmazó és uniós oltalom alatt álló bármely pálinka. Ezeket az étel elkészítése során kötelezően használni kell. Ezen túlmenően a recepthez használandó <hazai kereskedelemben beszerezhető> alapanyagok tetszés szerint megválaszthatók. A verseny során további fűszer és ízesítő megkötés nincs, előre egyeztetve azok szabadon használhatók és hozhatók be. A három főalapanyag mennyisége tetszés szerint megválasztható, mennyiségi megkötés nincs. Költség határ: A nettó bekerülési alapanyagköltség nincs megszabva, de minél alacsonyabb költségből előállítható az étel, annál magasabb pontszámot fog kapni a zsűrizéskor. A kalkulációt is ennek megfelelően kell elkészíteni. A kalkuláció elkészítésénél kérjük az árazás forrását feltüntetni, ennek valódiságát a szervezők ellenőrizhetik! (Az étel kalkulációjához csak kereskedelemben beszerezhető alapanyag használható!) A kalkuláció formai Követelményei: Kalkulációt a versenykiíráshoz mellékelt excell táblázatában kell megküldeni, melyben a versenyre nevezett ételt 10 adagra kell kalkulálni. A kalkuláció készítésénél a részletesség és pontosság követelmény. A kalkulációnak, és a receptúra leírásnak a tányérra kerülő összes összetevőt (maximum négy elemet, pl. hús, mártás, köret, ragu...) és azok elkészítésének minél alaposabb leírását külön-külön is tartalmaznia kell. A kalkulációban használandó mértékegységek: gramm, milliliter, darab A Kitálalt étel súlyhatárai: A tányérra kerülő étel össztömege minimum 350 gramm, maximum 550 gramm lehet. Étel technológia leírására vonatkozó követelmények: Versenyfeltétel a pontos, közérthetően megfogalmazott technológiai leírás és tálalási javaslat, amely kellően alapos ahhoz, hogy az alapján az ételt bárki elkészíthesse. A tényérra kerülő összes összetevő (maximum négy elemet) elkészítésének leírását külön-külön kérjük feltüntetni. Fényképekre vonatkozó követelmények: A nevezéshez a kitálalt ételről készült fotókat kell mellékelni. Minimum hármat. (Javaslat: egy fotó felülről, egy fotó 45 fokos szögből készüljön. Nem kérünk profi művész fotót, de a kép minősége ne akadályozza a zsűri döntését. A fotó: JPEG, PNG formátumú lehet) A nevezés(ek)re vonatkozó kérdések: Nevezés(ek) leadási határideje és módja: Nevezési lap leadási ideje: 2024. december 15.-ig kell a mellékelt nevezési lapon elektronikusan, az info@oldalasmagazin.hu címre megküldeni. A nevezési lap a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhető! A receptúra kidolgozásának és hasonló módon történő leadásának határideje: 2024. december 29. Nevezési díj: A nevezési díj pályázatonként: 45000.- Ft+ÁFA, azaz 57150.- Ft A számlát a beérkezett nevezési lapon szereplő számlázási címre elektronikusan küldjük. A nevezés akkor válik véglegessé, amint írásban megerősítést kap annak beérkezéséről és ezzel együtt a nevezési díjról a számlát kiküldjük (a teljesítésére 8 nap áll majd rendelkezésére). (A pályázati anyag pontos kitöltése és a nevezési díj beérkezése alapfeltétele a verseny részvételnek.) A verseny háromfordulós. Első forduló: Az első fordulóban a megküldött nevezési lapok és receptúra dokumentumok értékelése történik. Itt a nevezés pontossága is értékelésre kerül! Az értékelés szempontjai: - Az étel pontos megnevezése - Az étel részletes receptúrájának kidolgozottsága, kalkuláció pontossága, kidolgozottsága - Az étel elkészítésének leírása (felhasznált technológiák, hőfokok, eszközök megjelölése stb.) - Alapanyag kiválasztás, harmonizáció - Nettó alapanyagköltség.-Ft (Bármely éttermi beszállító árlistája alapján számítva) - Az elkészült és megtálalt étel fotója - Allergének megjelölése (amennyiben az étel tartalmaz allergént) A verseny résztvevői nevezésükkel elfogadják a zsűri döntését. Második forduló (Elődöntő): Az első fordulóból, a szabályos nevezést leadott csapatok pályaműve jut tovább a második fordulóba. A továbbjutott versenyzőknek a nevezés szerinti-, de otthon elkészített ételeket kell tudni kitálalniuk a 2025. év elején (január-február) tartandó elődöntőben. Feladat: Az elődöntőre a versenyzőknek 8 adag ételt kell előkészítve magukkal hozniuk, majd azt regenerálni és melegen kitálalni. Négy adagot tányérra kell majd tálalni, a többit pedig kóstoló falatkaként. A finger food jelleggel kitálalt adagoknak az étel minden elemét tartalmaznia kell, de a könnyebb elosztás érdekében a készítés során ez előkészíthető. Csak a tányérra tálalt étel kerül esztétikailag pontozásra. A kóstoló adagokat a verseny látogatói majd kóstolhatják. Rendelkezésre álló idő: Az ételek regenerálásához, befejezéséhez és tálalásához rendelkezésre álló idő 40 perc. Tálalás: A tálaláshoz a szervezők által biztosított egyforma 32 cm-es fehér színű „Redemptio” fantázianevű tányért kell használni, melyre 4 adagot kell kitálalni. A fennmaradó 4 adagot finger food adagokban kell majd feltálalni, ehhez is a szervezők biztosítják az edényeket. Zsűri (Elődöntő): A verseny elődöntőjében a zsűri elismert és hiteles szakemberekből került összeállításra, míg a pontozási rendszer nemzetközi szintű (a szubjektivitást kiszűri). A szakmai (kóstoló) zsűri a elődöntő teljes lebonyolítása alatt nem ismeri a versenyzőket, így a nevezésükre a versenyzők <a elődöntő napjáig> utalást sem tehetnek. Ezzel lett megteremtve, hogy egy hiteles verseny kerüljön megrendezésre, ahol csak a kitálalt étel és a szakmai teljesítmény számít. Alaphelyzetben mindenki a maxiumumról indul és a hibapontok kerülnek levonásra. A zsűri az elődöntő végén mindenkinek értékelést ad A tányér: A 2025-ös tányér a „Redemptio A „Magyarország étele 2025” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi mintával ellátott „Redemptio” névre hallgató termék lett. Ezen a minta emléket állít a jászkun redemptio (magyaros átírásban redempció), vagyis önmegváltás emlékének, amely során a jászok és kunok 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett kiváltságaikat. Az identitásukat megőrizve, ahhoz ragaszkodva a jászkun Hármaskerületben (Kunság, Kiskunság és Nagykunság) mozgalom alakult, végül több éves gyűjtésből és kölcsönökből sikerült összeszedni a közben 575 900 forintra nőtt összeget, amely egyes források szerint az akkori Magyarország költségvetésével összemérhető nagyságú volt. Végül 1745. május 6-án Mária Terézia aláírta a redemptióról szóló diplomát, amely visszaállította a szabad jászok és kunok örökös kiváltságait, azaz a szabad tisztviselő- és lelkészválasztást, a pallosjogot, a révtől, vámoktól és a földesúri szolgáltatásoktól való mentességet. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített tányért kell majd köteleztően használni. Az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. elődjét az Alföldi Porcelángyár állami vállalat gyáregységeként 1967-ben alapították és 1969. áprilisában helyezték üzembe. Az Alföld Porcelán Edénygyár Rt. Magyarország legnagyobb volumenű porcelán edény gyára. A termékek tervezése neves iparművészek bevonásával történik. Fő tevékenységi körükbe az asztali porcelán edényáru gyártása, a rozsdamentes konyha eszközök, kiegészítők, tálalóeszközök, valamint üveg- és kristályáru gyártása és forgalmazása tartozik. Termékeiket az úgynevezett német keményporcelánból állítják elő, gyártmánystruktúrájuk a felhasználói funkciók és alaki megjelenés alapján hotelporcelánra és háztartási porcelánra tagozódik. Partnereiket igyekeznek ellátni az új technológiák felhasználásának segítségével a konyhai előkészítéstől, a különböző konyhai tevékenységeken keresztül a terítésig minden lehetséges termékkel. A Társaság saját forma- és dekorfejlesztő részleggel rendelkezik, termékeiket saját matricahúzó üzemükben készülő matricákkal látják el, valamint kézi és gépi festést is alkalmaznak. Harmadik forduló (Döntő): A második fordulóban legjobbra értékelt maximum 12 csapat pályaműve jut tovább a harmadik fordulóba. A továbbjutott versenyzőknek a nevezés szerinti ételeket kell élőmunkával elkészíteniük a 2025. áprilisi, tervezetten két napos döntőben a Debreceni Egyetem Szolnok Campus-án. Feladat: A versenyben 20 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni. Rendelkezésre álló idő: Az ételek elkészítéséhez és tálalásához rendelkezésre álló idő 3,5 óra. 195 perc ételkészítés, 15 perc befejezés/tálalás arányban (A tálalás külön épített tálaló konyhában zajlik majd). Tálalás: A tálalásra egy erre a célra épített tálalókonyhában kerül sor. A tálaláshoz a szervezők által biztosított egyforma 32 cm-es fehér színű „Redemptio” fantázianevű tányért kell használni, melyre 8 adagot kell kitálalni. (7 fő zsűri, 1 fotó felosztásban). A fennmaradó 12 adagot finger food adagokban kell a látogatók részére feltálalni. A döntőbe jutott maximum 12 csapat részére a gyakorláshoz használható versenytányért a szervezők a középdöntő eredményhirdetésekor adják át. Zsűri (Döntő): A zsűri elismert és hiteles szakemberekből került összeállításra, míg a pontozási rendszer nemzetközi szintű (a szubjektivitást kiszűri). A szakmai (kóstoló) zsűri a verseny teljes lebonyolítása alatt nem ismeri a versenyzőket, így a nevezésükre a versenyzők <a döntő napjáig> utalást sem tehetnek. Ezzel lett megteremtve, hogy egy hiteles verseny kerüljön megrendezésre, ahol csak a kitálalt étel és a szakmai teljesítmény számít. A Döntő lebonyolítása: Döntő időpontja: 2025. április (szombat-vasárnap) Szombat reggel 6:00 órától a versenyzők érkezésétől vasárnap körülbelül 17:00 óráig a díjkiosztó ünnepség végéig tart. A versenyzőknek az alábbiakat kell hozniuk és biztosítani maguknak: - Munkaruha (A konyhai munkához, és egy díszruha a díjátadáshoz. Ez utóbbihoz a szakácskabátot a szervező biztosítja a versenyzők részére) - Az étel elkészítéséhez szükséges eszközök (pl. fazék, lábos, vágódeszka, kés, húsvilla, kisgépek stb.) - Az étel elkészítéséhez szükséges alapanyagok (érkezéskor átvételre kerülnek) - Speciális anyagok (a zsűri előzetes engedélyével bevihető anyagok) - Egészségügyi kiskönyv (érvényes) - Munkavégzéshez és letakarításhoz szükséges tisztítószerek, papírtörlők, stb. Minden eszköz, vagy alapanyag csak nyersen a kalkuláció szerinti mennyiségben hozható a versenytérbe! Alapanyagok behozatala: A helyszínen minden csapat kap egy versenyfelügyelőt, aki ellenőrzi a receptben szereplő alapanyagokat, valamint a nevezési lapon megadott eszközöket, amit a versenyzők biztosítanak maguknak. Valamennyi alapanyag nyersen állhat csak a csapatok rendelkezésre. Zöldségek és húsok tisztítva, de nem darabolva hozhatók be. Semilyen előkészített pl, sousvide termék nem hozható be, azt a verseny alatt kell elkészíteni. Kizárólag ízesítetlen alaplevet lehet majd behozni. A Döntő lebonyolítása: A döntőbe jutott csapatoknak a visszaigazolásban jelzett időpontig meg kell érkezni A pontos érkezés elvárás. Az eszközök zsűri általi ellenőrzése után a csapatok elfoglalják főzőállásaikat, a verseny indítása előtt 15 perc áll majd rendelkezésre az eszközök (tűzhely, gép stb.) átnézésére/kipróbálására. Ezt követően a versenyfelügyelő a csapatokat előre meghatározott sorrendben és pontos menetrend szerint indítja, erre a jelzésére kezdhetik majd meg a főzést. Ettől a perctől számítva 195 perc áll rendelkezésre az ételek elkészítésére és 15 perc a befejező tálalására. A megadott időben kell a kilakított tálalókonyhában kitálalni a 8 adag ételt tányérra, és majd ezt követően a 12 adagot finger food edényekben chafing-ben. Amennyiben az előre megadott tálalási idő a versenyző részéről nem tartható, abban az esetben hát- rasorolás történik, tehát a tálalást az új időben, folytatólagosan a tizenkettedik csapat után lesz megkezdhető, ami automatikus pontlevonással jár. A verseny akkor ér véget, ha az ételek zsűrizése megtörtént, a munkafelület tisztán átadásra került a versenyfelügyelő részére, valamint a hivatalos személyfotózás is megtörtént. A felület letakarítása és az ahhoz szükséges idő, valamint a főzőhely letakarítása és a munkaterület tisztán hagyása is pontozásra kerül. A konyhai munkaterület letakarításra maximum fél óra áll a rendelkezés- re.A verseny teljes lebonyolítása során bármikor kép-, hang és videófelvétel készülhet, melyben a versenyzőknek kérdéseket tehetnek fel. Zsűri munkájának bemutatása: A zsűri elismert és hiteles szakemberekből került összeállításra, míg a pontozási rendszer nemzetközi szintű (a szubjektivitást kiszűri). A szakmai (kóstoló) zsűri a verseny teljes lebonyolítása alatt nem ismeri a versenyzőket, így a nevezésükre a versenyzők <a döntő napjáig> utalást sem tehetnek. Ezzel lett megteremtve, hogy egy hiteles verseny kerüljön megrendezésre, ahol csak a kitálalt étel és a szakmai teljesítmény számít. www.magyarorszagetele.hu info@magyarorszagetele.hu | Ingyenes e-mail tanfolyam Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert? Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.Legalább ennyit a forrásteremtésről címmel Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni. Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni. Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is. A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság. Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban. Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál... Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet. Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok! Huszerl József szerkesztő Itt iratkozhat fel
Ingyenes hírlevelünkre itt iratkozhat fel
|
|
Felhasználási feltételek |