Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Teleház - a falu mosolya
Szerző:
Gáspárné Takáts Mária
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1995
Szám:
1
Oldalszám:
20. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Magyar Teleház Szövetség (Csákberény, Kossuth u. 4/1., 8073, T:22/424-002)
Települések:
Tárgyszavak:
Teleház, információs bank, közösségi adattár
Megjegyzés:
Annotáció:

Teleház - a falu mosolya

Csákberény kis falu a Vértes ölén. Teleházat működtet a falu, a gondolkodó, segítő, tanuló, kapcsolatteremtő faluközösség. Csákberény lakói nem különleges emberek, de képesek különleges dolgokra abban a reményben, hogy lehet tenni azért, hogy jobban éljenek.
Fél éve működik a Fejér megyei Csákberényben a Teleház, mindenki jól felszerelt irodája, ahol találkozni, tárgyalni, hirdetni, információkat beszerezni, telefaxolni, sokszorosítani, számítógépeken dolgozni, tanulni, játszani lehet. A gyönyörűen felújított 100 éves falusi ház építői, mindenkori eddigi lakói igencsak meglepődnének azon, hogy mi minden folyik itt. A ma már szokványos - fentebb sorolt dolgokon túl a Teleházban volt már gyurmaékszer tanfolyam, nyelvórák, üzleti tanácsadás, gyorsfényképezés, a falu neves vendégeinek fogadása.
Sokféle segítségért, tanácsért fordulnak a Teleház gazdaasszonyához: állásszerzésben, adózásban, ingatlan adás-vételben és minden egyéb dologban, amiben valaki tanácstalan. Az esetek nagy részében a Teleház úgy segít, hogy szakemberhez fordul - főként telefonon - s közvetíti a kérdést, választ. Sajátos hírközpontként az új intézmény jelentősége a kocsmáéval vetekszik. Itt gyűjtik a faluújság cikkeit, híreit. Ide jön a vendég, ha választ keres. Kapcsolatban áll a ház a térségi, megyei központokkal (munkaügy, vállalkozásfejlesztés, APEH, s amire épp szükség van), hogy megkímélje a falusiakat a felesleges utaktól.
A Teleháznak nincs kötött munkaprogramja, mert az igény bejön az ajtón, s a rendelkezésre álló eszközökkel, lehetőségekkel keressük a megoldást. A falu lakói megszerették - a gyerekek különösen, akiket bottal sem lehet elzavarni a számítógéptől -, belakták ezt a kis "intelligencia központot". A betérők mosolyán érezzük a bizalmat, amire újabb és újabb szolgáltatásokkal szeretnénk válaszolni, például szociális gondoskodás, valamint a civil szervezetek életre keltése, segítése terén. Szeretnénk hinni, hogy a Teleház a faluközösség újjáélesztésében fontos szerepet tud betölteni.
Gáspárné Takáts Mária
A Magyar Teleház Szövetség a nemzetközi tapasztalatok nyomán szeretné elterjeszteni és hálózatba szervezni a teleházakat Magyarországon. Keresi az érdeklődőket, segítőket.

Magyar Teleház Szövetség: Székhelye: Csákberény Teleháza, 8073 Csákberény, Kossuth u. 4/1. tel/fax: 06-22/424-002.

Budapesti képviselet: 1013 Bp., Attila út 49., Tel/fax: 175-7098 A Szövetség elnöke: Gáspár Mátyás
(Közművelődési Információk 1995. február)

Parola archívum