Közösségfejlesztés

Lemezújság archívum
Nyomtatóbarát változat
Cím:
I. Kelet-Európai Kultúrbörze
Szerző:
Folyóirat:
PC Lemezújság
Állomány:
Év:
1992
Szám:
27.szám
Oldalszám:
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Kelet-Európai Kultúrbörze
Települések:
Békéscsaba
Tárgyszavak:
kulturális eredmények
Megjegyzés:
D11_9227.txt
Annotáció:

I. Kelet-Európai Kultúrbörze Békéscsaba, 1992. március 12-15.
A magyarországi Békéscsaba városa 1992. márciusában kétévente ismétlődő, nagyszabású kulturális eseménysorozatot kíván elindítani, a KELET-EURÓPAI KULTÚRBÖRZÉ-t.
A fesztivál célja, hogy fölmutassa a kelet-európai régió népeinek hagyományos és jelen kulturális eredményeit, egymás mellé állítsa a sokszor szándékosan elszigetelt értékeket, lehetőséget adjon találkozásra, nézetcserére, vitákra, művészek, tudósok, közéleti emberek közös gondolkodására föltárjon azonosságokat, és különbözőségeket, építsen közösséget és igazolja e népek önépítő erejét, önrendelkezési törekvéseit kultúrájukban, mindennapjaiban. A rendezvény kulturális találkozó, de nem csupán a kultúra, hanem a politika és gazdaság terén is szolgálni kívánja e népek közeledését. Mindnyájunknak tisztában kell lennie azzal, hogy itt, Kelet-Európában, ez életünk egyik legfontosabb és legidőszerűbb kérdése. Remélhetően a megoldáshoz vezető út egyik fontos állomása lesz az ORIENS 92. Békéscsabának 70 ezer lakosa van; a közvetlen agglomerációval együtt 160 ezer ember él itt, köztük nemcsak magyarok, hanem szlovákok, románok, németek, szerbek is.
Fejlettségében, értékeiben jellegzetesen kelet-európai vidék. Környékének természeti szépségei, ornitológiai érdekességei, a gyulai vár, a thermál-fürdők, a horgásztanyák, vaddal teli erdők, a lovasversenyek, a Csabai Nagytemplom, a nagyvárosok, számtalan felfedezni valót kínálnak a Békésbe látogatóknak.
Mindezen lehetőségeket gazdagítják a városban rendszeresen megrendezett fesztiválok, eseménysorozatok, a Nemzetközi Bábfesztivál, a Szólótáncfesztivál, a Nemzetközi Néprajz Konferencia, az Alkalmazott Grafikai Biennálé, a Zenei Ifjúsági Találkozó (ZENIT) és az Amerikai Zenei Napok.
Műhelyei közül kiemelkedik európai szintű könyvtára, önálló társulattal rendelkező színháza, új főiskolája, konzervatóriuma, múzeuma. Művészeti életét kategóriájukban nemzetközi hírű együttesek fémjelzik: a Bartók Leánykar, a Balassi Néptáncegyüttes, a Békéscsabai Ifjúsági Fúvósok, és több kiváló kórus, táncegyüttes, valamint egy szimfónikus zenekar is működik a városban.
Az ORIENS 92 nem versengés, nem azt kívánja bemutatni, hogy melyik lombkorona ér magasabbra vagy melyik ág erősebb, hanem inkább azt keresi, hol találkoznak a gyökerek.
A találkozón ott lesznek a délszláv népek képviselői, a románok, csehek, szlovákok, lengyelek, oroszok, ukránok, a balti népek művészeti életének küldöttei és természetesen a vendéglátó magyarok. Az ORIENS 92 többrétegű esemény. Egyik legfontosabb része az a nemzetközi színházi fesztivál, mely egyrészt helyt ad klasszikus színházi produkcióknak, másrészt bemutat avantgarde próbálközásokat. A színházi találkozó minden évben megrendezésre kerül, két évente szerves részeként a kelet-európai kultúrbörze rendezvénysorozatának. A nemzetközi könyvtáros tanácskozás az információ szabad áramlásának lehetőségeivel, a könyvtárnak ebben játszott egyre hangsúlyosabb szerepével, míg a néprajzi szimpózium a kisebbségi néprajzkutatás helyzetével, a nemzetiségi kiadványok, kiadók helyzetével foglalkozik. A textiles konferencia és kiállítás szűkebben a Kárpát-medence egyházi textíliáit, illetve céh- és művelődésközösségeinek zászlóit, s ezek történetét dolgozza fel. A filmszekció tíz különböző nemzetiségű rendező munkáit mutatja be. A vetítéseket közönségtalálkozók, viták követik. A Kelet-Európai Alkotóműhely egy hétig a város egyik hatalmas szerelőcsarnokában ad lehetőséget közel negyven művésznek, alkotócsoportnak a helyszíni alkotásra, performance-ok, happeningek, akciók bemutatására. Az ORIENS-en résztvevő néptáncegyüttesek egy kelet-európai nagy táncházat tartanak, míg a rendezvényt koordináló Ifjúsági Házkaszinójában minden este más és más nemzet jazz -zenészei mutatkoznak be. A fesztivál ideje alatt több tematikus kiállítást is láthat a közönség. A már említetteken kívül egy lengyel plakátművészeti kiállítás, egy meghívásos nemzetközi politikai fotókiállítás, különböző népművészeti bemutatók, egyéni kiállítások színesítik a programot. A találkozóra érkező művészek, tudósok, közéleti személyiségek március 14-én egésznapos vitán vesznek részt, melynek témája a kelet-európaiság, a kelet-európai régió
esélyei, lehetőségei.
Az ORIENS maga is egy esély, s azzal, hogy kétévente megismétlődik majd, új és rendszeres lehetőséget nyújt a Kelet-Európában élő népek közeledésére

Lemezújság archívum
Közösségfejlesztés