Közösségfejlesztés

Lemezújság archívum
Nyomtatóbarát változat
Cím:
A Szanticskai Alkotók Egyesülete
Szerző:
Pál István
Folyóirat:
PC Lemezújság
Állomány:
Év:
1991
Szám:
24.sz.
Oldalszám:
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
A Szanticskai Alkotók Egyesülete (Szanticska, Völgy út 38., 5815)
Települések:
Szanticska
Tárgyszavak:
egyesület, falufejlesztés
Megjegyzés:
G11_9124.txt
Annotáció:

A Szanticskai Alkotók Egyesülete
Pál István
Szanticska
Ez a név már magában is valami kicsi, féltendő dolgot juttat az ember eszébe. És valóban. E csöppnyi falut, mely fénykorában sem volt valami nagy - 1986-ban már a végleges kipusztulás kegyetlen veszélye fenyegette.
A fiatalok, akik már maguk is szülők-nagyszülők, régen elvándoroltak onnan, magukkal víve az időseket is. Egyetlen egy őslakos, az idős Etelke néni maradt hírmondónak.
A kihalt falu első említése 1317-ből ismeretes, ahol a Gagyi család birtokaként szerepel. Az 1427-es összeírásban 36 adózó jobbágyporta volt. Az 1630-as években többször rohanták meg a portyázó törökök, akik a virágzó bortermő hely miatt még külön adót is vetettek ki rájuk.
A súlyos terhek elől a falu lakói elmenekültek. A falu néptelenné vált és csak 1720 után települt be ismét.
Szanticskának két temploma van, és e törpe falu évente két búcsút tartott. Volt kendertörője, "szódagyára" és olajütője, valamint 7 cséplőgépe. Gazdag falu volt, de az emberek nehéz munkával keresték meg a kenyérrevalót. A faluhoz tartozó 50 hektárnyi területen 1973-ban még 73 boldog ember élt 22 lakóházban. A környékbeli városok vonzása miatt a falu lassan néptelenné vált.
Sokan valószínűleg még azt sem tudják, hol található Szanticska. Nos, aki már végigjárta az országos kéktúra útvonalát - vagy legalábbis annak észak-keleti részét-, az biztosan emlékszik arra a kis településre, amely Gagyvendégi és Abaújlak között, egy kis völgy mélyén húzódik meg. Fentről csak néhány házat lehet látni, de ez a látvány igen megkapó. Nagy kár lenne, ha ezt a szép tájat összedőlt házak képe csúfítaná el!
Mostanában - szerencsére - felcsillant egy kis remény a falu fennmaradására. Egyre több házat vesznek meg olyanok - leginkább városiak -, akiknek megtetszett a környék. Vannak, akik csak pihenni, kikapcsolódni járnak ide, de akadnak olyanok is, akik véglegesen is itt akarnak letelepedni.
Ebben döntően közrejátszik az, hogy néhány lelkes fiatal 3-4 évvel ezelőtt elhatározta, életet varázsol a kihalt faluba. És megkezdődött a munka. Először az elhagyott porták kezdtek csinosodni, majd - mivel a munka mellett pihenni és szórakozni is lehet - kialakult a "mezei stadion", a mini büfé-fogadó, - a szabadtéri színpad. Kezdett összeállni a néprajzi gyűjtemény, de szépültek az utak, útmenti árkok, s ahogy egyre többen jöttek, kellett a parkoló, kellett az egyre több szálláshely is. És 1989-ben a felelevenített búcsúkon már 2000! 1990- ben pedig közel 4000 ember volt a faluban! Találkoztak itt régi ismerősök, barátok, rokonok, akik évek óta nem látták egymást! Az emberek boldogok voltak Szanticskán. S ahogy híre ment az egyre szaporodó kulturális - sport és egyéb rendezvényeknek, a hagyományos paraszti életmódra nevelő mini tábornak, az egyházi rendezvényeknek, mind többen jöttek Szanticskára. A sajtó is egyre többet foglalkozott a faluval, hiszen nem mindennapi dolgok kezdtek történni. Volt ott Kaláka, - a Kosbor Együttes, az Erdélyi Venyige vagy a Ciróka Kőszegről, a Csürdöngölő Együttes Debrecenből. A feladatok sokaságából látható, hogy ennek megvalósítása sok ember közreműködését igényli. Ezért 1990-ben egy baráti társaság egyesületté szerveződött és a továbbiakban mint jogi személy végzi tevékenységét Szanticskai Alkotók Egyesülése (SZAKE) néven.
SZAKE
A szervezet neve: Szanticskai Alkotók Egyesülete
Székhelye: 3815 Szanticska, Völgy út 38.
Működési területe: A Magyar Köztársaság területe
Bélyegzője: Téglalap alakú pecsét, felirattal, felül a napot és a holdat ábrázoló kör, benne a Szanticskai harang, alul a SZAKE, Szanticskai Alkotók Egyesülete.
Jogképesség: Az egyesület jogi személy. Az egyesületet, mint jogi személyt, hatóságok és harmadik személyek előtt az elnök, akadályoztatása esetén a jegyző képviseli. Az elnök az egyesület képviseletével más személyt is megbízhat.
Alapszabályunkban rögzített céljaink alapján kidolgoztuk a falufejlesztési programok komplex lebonyolítás tervezett rendjét, amelyet a következő oldal tartalmaz. A projektből látható, hogy vannak már eredményeink, de ezzel együtt gondjaink is.
Mindenek ellenére nem ülünk ölbetett kézzel, hanem amit lehet saját erőből valósítunk meg. A "megvalósult már" rovat 1987-1990. közötti időszak feladatait, a "folyamatban van" rovat 1991-1995 közötti, a "terveinkben szerepel" rovat az 1996-2000 közötti időszak feladatait tartalmazza.
A tervezett világkiállítás idejére komplex programunk 75%-át valósítjuk meg saját erőből, de esetleges külső segítséggel ezen gyorsítani tudunk.
A komplex lebonyolítási tervezet rendje című táblázat elemzéséből kitűnik, hogy a kihalófélben lévő falu talpraállításának egyik lehetséges módjához az alábbi feltételeket kell biztosítani:
1. Élettér kialakítása (megteremetése)
2. Munkahely teremtés
3. Növénytermelés beindítása
4. Állattenyésztés beindítása
5. Nem létkérdés, de fontos: falusi turizmus a kapcsolódó kulturális, sport és hagyományőrző rendezvényekkel.
Mivel tájékoztató célja az, hogy az 5. pontban leírtakkal foglalkozzon részletesen, a továbbiakban arról lesz szó.
Eddigi tapasztalataink alapján egyértelműen állítható, hogy a falusi turizmus megszervezése és feltételeinek biztosítása nem olyan egyszerű feladat, mint ahogyan azt sokan gondolják!
A Komplex lebonyolítás tervezett rendje
Megvalósult:
élettér kialakítás:
- lakás (3 saját ház közösségi célra
- ivóvíz (ásott kút)
- villany
- út
- telefon
munkahely teremtés
- bedolgozás
- (faipari munkák) 1 fő
- vendéglátó kisegítő munkák 2 fő
növénytermelés beindítása
- gyümölcstermelés
- konyhakert
- takarmánytermelés
- szénagyűjtés
állattenyésztés beindítása
- juh (70 db)
- kecske 7 db
- sertés 10 db
vendéglátás, kultúra
turistaház kialakítása 50 főre szabadtéri színpad építés sport, egyházi és hagyományőrző programok, fafaragás, szövés, korongozás, égetés, címertervezés, könyvkiadás, képeslap kiadás, filmkészítés
Folyamatban van:
élettér kialakítás:
- általános rendezési terv készítés
- telefon áthelyezés
- kutak tisztítása
- kisbolt kialakítás
- parkoló kialakítás
- tehcnikai őrzésvédelem
- kerítés építés folytatás
- önálló közigazgatás
munkahely teremtés:
- élettér kialakítási munkák folytatása (lakásfelújítás, istálló, ól, széna-szalma tároló és pince építés
- komfortfokozat növelése, feldolgozás: tej, hús, bőr, gyapjú, befőzés
növénytermelés beindítása
- szemestermény szükséglet megtermelése
- aszaltgyümölcs
állattenyésztés
- állatóvoda kialakítás (vaddisznó, őz, nyúl, róka, apró szárnyas stb.)
vendéglátás, kultúra
- üdülőház létrehozása, minőségi igényekre levéltári kutatások
- sífelvonó építés
- újság kiadás
- alkotóház építés
- NÉPRAJZI GYŰJTEMÉNY KIALAKÍTÁSA
Tervünkben szerepel:
élettér kialakítás:
- új lakás építés
- vezetékes ivóvíz
- út felújítás
- közvilágítás bővítés
- szennyvízrendszer építés
- csapadékvíz rendszer kiépítés
- szemétégető
munkahely teremtés:
gyűjtögetés
- gyógynövény
- tűzifa
- csipke
- hullott gyümölcs
- mezgerlés
- szalma
- gyógynövény feldolgozás
növénytermelés beindítása
- gyógynövény termelés
állattenyésztés beindítása
- szarvasmarha
- ló
- díszállat
- méh
- szamár
- póniló
vendéglátás, kultúra
- falusi fogadó
- lovasszám működtetés
- kőpark kialakítás
- szoborpark kialakítás
Mi mindenre kell gondolni:
- milyen üzemeltetési formában szervezzük a működést,
- milyen ellátást tudunk biztosítani, (reggeli-ebéd, vacsora), milyen feltételek mellett, milyen áron. Az ehhez szükséges engedélyek előzetes beszerzését el kell intézni. (KÖJÁL, Rendőrség, Tűzoltóság, Önkormányzat),
- hány napos programokat tervezünk, ajánljuk,
- egyéb szolgáltatásokra hogy van lehetőség (posta, telefon, büfé, szórakoztató eszközök)
- milyen jellegű szállást lehet biztosítani, milyen áron,
- milyen programot tartalmaz az ár,
- van-e lehetőség idegennyelvű vezetőre (milyen nyelven beszél) szerepel-e ez az összeg az árban?
- buszköltség - menetrendszerinti járat - különbusz biztosítás,
- hány fő fogadását lehet biztosítani,
- mennyi minimálisan a résztvevők száma,
- esetleg időpont megjelölések,
- milyen ivó és fürdővíz - tisztálkodási lehetőség van,
- milyen szórakozási és programlehetőség van,
- hogyan történik az orvosi (egészségügyi) biztosítás,
- miként oldjuk meg a tábor nappali és éjszakai őrzését,
- hogyan biztosított a tűzvédelem, és még néhány egyéb szempont.
Másik fő irányelv, kiknek, milyen rétegnek kívánunk lehetőséget biztosítani. Szanticskán 3 kategóriát kívánunk kialakítani. Ebből egy variáció már üzemel, egy kialakítása folyamatban van, egy másik variáció előkészítés alatt áll. Melyek ezek:
a/ olcsó üdültetési lehetőség 3-7 ágyas szobákban, felújított parasztházakban, turistaház jelleggel 50 + 50 fő egyidejű fogadásával. (Ez üzemel, nyáron 50 fős sátortáborral kiegészítve). Ebben a táborban a gyerekek a szórakozáson - pihenésen kívül dolgoznak, állatokat etetnek, vizet hordanak, fát vágnak, krumplit pucolnak, tüzet raknak, takarítanak, néprajzi eszközökkel ismerkednek és azokat készítenek. A táborprogramon kívül túráznak Felsővadászra, Kupára, Gagybátorba, esetleg Rakacára. (A csoportok fogadására az 1. sz. melléklet szerinti megállapodást kötjük!)
b/ Minőségi, kicsit luxus igényeket is kielégítő üdülés szervezése van folyamatban, felújított, korszerűen felszerelt, 5+2 személyes szoba - konyha fürdőszobás parasztházban. Ez kapcsolódik ahhoz a gondolathoz, hogy az utóbbi két évben rendkívül sok érdeklődő volt aki házat vásárolt volna. A házvásárlás lehetőségei viszont erősen korlátozottak, ezért választottuk második varicáiónak az üdülés kialakítását. Ezzel 12 család (jogi személy) folyamatos üdültetését tesszük lehetővé. A jelentkezők 10 évre üdülőhasználati jogot vásárolnak. További előnye, hogy a bérleti díjból lehetőség van a ház teljes felújítására, berendezésére, felszerelésére, a falu összképének javítására. Előny még, hogy ezzel részmunkahely lehetőséget biztosítunk 1 fő részére. (A 2. sz. melléklet szerinti szerződést ajánljuk az érdeklődőknek)
c/ Kicsit utópisztikusnak tűnhet harmadik variációnk, amelynek előkészítése folyamatban van. Ennek lényege, hogy a Szanticska - Nyésta közötti 25 hektáros területen a külvilágtól elzárt helyen (mint rezervátumban) az ősember életvitelét próbálhatják ki, valóban ősi körülmények között. Ennek engedélyeztetése, a feltételek előkészítése stb. tervezési szinten van.
Térjünk vissza a már meglévő és üzemelő táborhoz. Milyen lehetőségeket biztosítunk vendégeinknek:
A tábor, melynek területén 3 felújított parasztház, tálalókonyha, ebédlőterem, férfi-női vizesblokk, pihenőkert, büfé, mini sportpálya, szabadtéri színpad, és néprajzi kiállítás található, fizetővendéglátó ház, kategóriában üzemel.
A csoportok részére eddig önellátás volt biztosítva úgy, hogy a tábor büféjében minden ehhez szükséges alapanyagot megvásárolhattak. Ebben az évben már a Felsővadászi Iskola konyhája biztosítja kb. 150 Ft/fő/nap költségért a reggeli - ebéd - vacsora ellátást. Ez az ellátási mód kb. két évig tart, mert megkezdődött egy falusi fogadó építése, amely 1993-tól biztosítja a vendégek teljes ellátását. A tábor területén lévő büfé elégíti ki az egyéb igényeket, a postai értékcikkektől (helyi képeslap-) kezdve trafikáru, 4-5 féle hűtött üdítő, sör, bor, kapható. Vásárolható ajándék - és kegytárgy is. A vendégek részére szombattól - szombatig terjedő egy hetes programokat ajánlunk, de ettől eltérő igényeket (1-2 napos tanulmányi kirándulás) is kielégítünk.
A vendégek lapjait - leveleit naponta szállítjuk és Miskolcról továbbítjuk, - míg a részükre érkező küldeményeket a Gadnai postáról naponta kézbesítjük.
Telefonszolgáltatás a helyi segélykérőből biztosított, onnan költségtérítésért az ország bármilyen része hívható. A készülék áthelyezése a tábor területére folyamatban van.
A tábor 3 teljesített épületében 9 szobában történik a vendégek elhelyezése. Egy-egy szoba 2-7 ágyas. Egy vendégéjszaka jelenlegi árainkon 70-Ft, mely összeg emelését a későbbiekben sem tervezzük. Ezzel az alacsony költséggel kívánjuk elérni, hogy minél többen látogassanak meg minket, elsősorban szervezett iskolai csoportok. Ennek megfelelően egy fő heti szállásköltsége 500 Ft, napi háromszori étkeztetése 1.050 Ft. Az alcsony árak ellenére kulturált ellátást biztosítunk.
A meghatározott árban szerepel annak a belépőjegynek az ára is, amely a nyári iskolai szünet idején a tábor szabadtéri színpadán lévő rendezvény megtekintésére jogosít.
A tábor megközelítése menetrendszerinti buszjárattal is történhet, Miskolc-Búza térről az Abaújlaki - Gagyvendégi, vagy Pamlényi járatokkal. Igény szerint kiránduláshoz különjáratú autóbuszt tudunk biztosítani a VOLÁN tarifának megfelelő összegért. A tábor ivó és fürdővíz ellátása zárt rendszerű, ásottkútból biztosított.
Rendkívüli események - (baleset-betegség) esetén a felsővadászi körzeti orvos áll rendelkezésünkre.


Lemezújság archívum
Közösségfejlesztés