Közösségfejlesztés

Lemezújság archívum
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Jótékony célú Alapítványok Szövetsége megalakult!
Szerző:
Folyóirat:
PC Lemezújság
Állomány:
Év:
1992
Szám:
28.szám
Oldalszám:
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
ACF - Association of Charitable Foundations, Charitid Aid Foundation
Települések:
Tárgyszavak:
jótékony célú alapítvány, alapítványok szövetsége
Megjegyzés:
A41_9228.txt
Annotáció:

Association of Charitable Foundations (ACF)
Jótékony célú Alapítványok Szövetsége megalakult!
A miniszterelnök bejelenti a Kelet-Európai Alap létrehozását
John Major miniszterelnök formálisan is meghirdeti a kelet-európai önkéntes szektor támogatására létrehozott Közös Alapot a Charities Aid Foundation (Jótékony Célú Segély Alapítvány) gyűlésén november 5-én elhangzó beszédében.
Az Alap közvetlenül az AFC új Kelet-Európai Érdekcsoportjából nőtt ki.
A brit kormány Know How Alapítványa az egyéb brit alapítványok által nyújtott összeggel megegyező pénzmennyiséget, max. 125 ezer fontot fog adományozni. Ezidáig összesen több, mint százezer fontot utaltak át a Joseph Rowntree Charitable Trust, a Nuffield Foundation, a Prince,s Trust (amely fiatalokkal dolgozik), a Sir Halley Stewart Trust, az Ormiston Trust, a Wates Foundation és az Allen Lane Foundation. A Baring Foundation és a Northern Ireland Voluntary Trust ugyancsak fontolgatja a hozzájárulást. A Charities Aid Foundation kelet-európai igazgatója, Ian Bell, aki alapítványi titkár lesz, valamint Margaret Walker adminisztrátori tevékenysége révén nyújt hozzájárulást.
Az Alap célja, hogy ösztöndíjak létrehozásával segítse a kelet-európai önkéntes szektor fejlődését. Ösztöndíjak az alábbi területeken nyújthatók:
- az önkéntes szektor hatékony működéséhez szükséges jogi, pénzügyi és szabályozó keret létrehozásában nyújtott szaktanácsadás
- az önkéntes szektort segítő és képviselő koordináló és ernyőszervezetek támogatása, ill. részükre szaktanácsadás
- cserelátogatás k.-európai önkéntes szervezetek, ill. Nagy-Britannia- beli megfelelőik között
- képzési programok az önkéntes szektorban dolgozók számára
- konferenciák, műhelyek, szemináriumok.
Az Alapból való részesedés nem ország-alapon történik; minden egyes folyamodványt önmagában értékelnek.
Az Alapot Bulgáriában, Csehszlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában hirdetik meg az ottani Brit Követségeken, valamint a helyi önkéntes szervezetekkel egyre bővülő kapcsolatokon keresztül. E kapcsolatok kiépítése Ian Bell fáradozásainak, valamint az Európai Alapítvány Központ (European Foudation Centre), a Jan Hus Oktatási Alapítvány és egyéb szervezetek munkájának köszönhető, amelyek évek óta működnek Nagy-Britanniában és Csehszlovákiában.
A Nuffield Foundation által delegált Robert Hazell elnökletével ösztöndíj Bizottságot hoznak létre. A kuratóriumban minden részvevő alapítvány, valamint a kormány egy-egy fővel képviselteti magát. A kuratórium első gyűlése december 2-n lesz.
Az Alap új fejezetet nyit mind az alapítványok közti, mind pedig az alapítványok és a kormány közötti együttműködésben. Létrehozza azt a mechanizmust, mely a Nagy-Britanniában meglevő jószolgálati szándékot gyakorlati programok formájába önti az újonnan fellépő kelet-európai önkéntes szektort segítendő.
Az amerikai alapítványok, így a Ford, a Rockefeller, stb. igen aktívak Kelet-Európában, ezért az Alap brit szorgalmazói azonnali lépéseket tesznek az amerikai tevékenységekkel való koordináció érdekében. Remélhető, hogy más testületekkel, pl. az international Business in the Community, valamint a Help Age International által koordinált informális jótékonysági szervezetcsoport tagjaival is sikerül kapcsolatot teremteni.
Az érdeklődő alapítványok további információért forduljanak Ian Bell- hez, Charities Aid Foudation, 114-118 Southmpton Row, London, WCIB 5AA címen, tel. 44-71-831-7798, vagy Robert Hazellhez, Nuffield Foundation, 28 Bedford Square, London, WC1B 3EG, tel. 44-71-631-0566.Lemezújság archívum
Közösségfejlesztés