Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Gyermekfelügyelet (bébiszitter) INGYEN ?!
Szerző:
Almássy Tamás
Ország:
A kiadás helye:
A kiadás éve:
2000
Kiadó:
Terjedelem:
Nyelv:
magyar
Tárgyszavak:
gyermekfelügyelet közösségi alapon, önsegítés, önsegítő kör, szivességszolgálat, kaláka
Állomány:
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E


Gyermekfelügyelet (bébiszitter) INGYEN ?!

Sokszor jó lenne egy kisgyermekes házaspár számára, ha gyermekét/gyermekeit rábízhatná valaki megbízható személyre. Egy-kétszer meg lehet kérni ismerôsöket, barátokat, de többször nem illik visszaélni szívességükkel, mert természetesen ingyen vállalják. Hivatalos bébiszittert fogadni drága mulatság, ráadásul ôt is össze kell ismertetni csemetéinkkel, azaz csak akkor van értelme belevágni, ha hosszútávon akarjuk foglalkoztatni.
Van kiút? VAN!
Fogadjuk meg barátainkat és fizessünk nekik érte! Fizessünk, csak ne forinttal, ami sértô, hanem viszont gyermekfelügyelettel. Ha ezt csak két család csinálja, kölcsönösségi alapon, akkor három probléma is felmerülhet: Lehet kezelni ezeket a gondokat is? LEHET!
Ne kettô, hanem sok (10-20-30...) család segítse egymást gyermekfelügyelettel közösségi alapon! Az átláthatóság ebben az esetben megkövetel egy minimális nyilvántartást, hogy senki ne érezze úgy, visszaélnek a szívességével. Ezt könnyedén meg lehet oldani, ha pontokkal elszámolják egymásnak segítséget. Legyen egy óra felvigyázás egy gyerekre 100 pont!
Milyen szabályok érvényesülnének? További magyarázatok helyett szemléletesebb, ha egy példával mutatom be hogy működhet egy ilyen önsegítô kör.
Részletek a feltételezett novemberi elszámolásból: A konkrét példában látható, hogy Miklósék 12 órát vigyáztak Tamásék lurkóira, Tamásék pedig egy percet sem Miklós csemetéire. Úgy tűnhet, Tamás kihasználja Miklóst, de ez nem így van. Összesítsük Tamásék és Miklósék összes pontját. (A többiek esetében ezt nem tudjuk megtenni, mert az elszámolás többi része hiányzik.)
Tamásék 1 200 pontért vettek igénybe gyermekfelügyeletet a körtôl és 1 000 pont értékű felügyeletet vállaltak novemberben. Összeségében 200 ponttal tartoznak a körnek. Ez nem túl nagy érték, mindössze két óra gyerekfelügyelet. A többiek megbíznak bennük, bíznak abban hogy a közeljövôben Tamásék viszonozzák ezt segítséget.
Miklósék egyenlege 0 pont, hiszen 1 200 pont az értéke az igénybe vett gyerekvigyázásnak épp úgy, mint a mások számára nyújtott segítségnek. Miklósék nem tartoznak a körnek és a kör se tartozik nekik.
Az ismertetést a következô számban folytatjuk, addig is várom kérdéseiket.
Almássy Tamás

Dokumentumok