Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2010.5
Szerző:
Lakatos Kinga szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2010
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
közösségfejlesztés, hírlevél
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E


Kedves Közösségfejlesztés Iránt Érdeklődők!

Idén másodszor jelentkezünk Hírlevelünkkel, melyben aktuális konferenciáinkról, kiadványainkról és programjainkról számolunkbe.
Továbbra is szeretnénk figyelmükbe ajánlani honlapunkat: hírfolyammal, szebb megjelenéssel, felhasználóbarát megoldásokkal gazdagodott a www.kka.hu oldal. A folyamatos fejlesztés alatt a régi honlap továbbra is elérhető.

A hírlevél májusi számának tartalmából:
· Megjelent a Parola idei első száma
· A VII. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért
· 60+ konferencia: a budapesti 11. kerületben lezáruló, idős emberek bevonását célzó közösségfejlesztési folyamat bemutatása
· Add tovább!- fiatalokkal a teleülési közösségekért programunk anyagai, közösségi portálja elérhető
· KRÉTA konferencia (2010. május 19.)
· 40 órás közösségfejlesztői képzés indul
· Hírek a Városmegújító Munkacsoport „Tervezz!Bátran!” akciónapjairól
· Indul a „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” TÁMOP projekt
· Settlement konferencia (2010. május 25.)
· Könyvajánló – Sain Mátyás: Segédlet a közösségi tervezéshez, Területfejlesztési füzetek (1)

A Közösségfejlesztési Hírlevél a közösségfejlesztés, aktív állampolgáriság, részvétel témáival kapcsolatos eseményekről, jó példákról számol be, és célja az, hogy mind a közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, mind a szakterületen kívüli érdeklődők számára információt nyújtson a közösségfejlesztés területén zajló munkáról, az aktuális eseményekről, és az is, hogy ihletet adjon a saját környezetben való cselekvéshez.

Ezt a hírlevelet azért kapta, mert valamilyen formában kapcsolatban áll(t) a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályával, a Civil Kollégiummal és/vagy a Közösségfejlesztők Egyesületével. Kérjük, hogy ha nem szeretne ilyen hírlevelet kapni, küldjön egy válasz e-mailt, "Leiratkozom" tárgymegjelöléssel!
Üdvözlettel:
Lakatos Kinga – lakatos.kinga@kkapcsolat.hu
Péterfi Ferenc - peterfi@kkapcsolat.huMegjelent a Parola legújabb száma:
A Közösségfejlesztők Egyesületének 20 éves jubileuma után a Parola folyóirat is 20 éves fennállását ünnepelte a 2010-es évfolyam első számával.

A tartalomból:

· Péterfi Ferenc: Húsz éve indultunk
· Varsányi Erika: Mi értendő ... alatt? Alapfogalmak a politikai káoszban
· Vidor Ferenc: A harmadik évezred küszöbén. Tervezz! Bátran! - Közöd van hozzá!(?)
· Horváth Judit – Buczkó Barbara: Tudósítás a Magdolna-negyedi közösségfejlesztésről
· Varga Máté: A maroktelefonoktól az egérrel történő döntéshozatalig. marokból marokba
· Leskóné Borbély Zsuzsanna – Varga Matild: Közösségi megoldások a szociális tevékenységekben, a Joób Olivér Szeretetintézmény munkájában
· Péterfi Ferenc: Példátlanul alacsony szinten a közbizalom. Gyorsjelentés, 2009
· Varga Máté: Állampolgári Részvétel Hete 2009

A teljes szám itt olvasható.


A VII. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért:

Idén VII. alkalommal kerül megrendezésre a Nyári egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért Kunbábonyban, a Civil Kollégiumban, július 28.- 31. között. Idei témánk:

Társadalmi szolidaritás- összetartó társadalom

Az előzetes programból:

· A társadalmi tőke magyarországi állapota
· Társadalmi igazságosság
· Oktatási irányzatok a szocializáció elősegítéséért
· Gyakorlati példák az aktivizálásra a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkájából
· Settlement mozgalmak
· Település rehabilitációs projektek közösségi bevonással


Várunk Kunbábonyba, a Civil Kollégium bentlakásos képzési központjába és annak hatalmas zöld parkjába minden érdeklődőt, családjával, barátaival, kollegáival!

További információk, jelentkezési lap: a www.kka.hu honlapon (előzetes felhívás, előző nyári egyetemek programjai, előadásai, fotók), vagy e-mailen: kunbabonyinye@gmail.com (szállás, ellátás, előzetes kérdésekkel, témaajánlatokkal, egyéb felajánlásokkal)
Telefonszám: 06-1-201-57-28 (Balogh Flóra)


Üdvözlettel, a szervezők:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Civil Kollégium Alapítvány
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete
SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért

Szomszédsági önkéntesek 60+ konferencia: a budapesti 11. kerületben lezáruló, idős emberek bevonását célzó közösségfejlesztési folyamat bemutatása:

Május 28-án, a Szomszédok Nemzetközi Napján műhelykonferenciát tartunk abból az alkalomból, hogy lezárulóban egy fontos szakmai innovációt jelentő projektünk.

Budapest XI. kerületének önkormányzata két évvel ezelőtt azzal a felkéréssel kereste meg a Közösségfejlesztők Egyesületét és a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályát, hogy - az Újbuda 60+ program keretében - a kerületben élő hatvan éven felüliek számára közösségfejlesztő programot indítson.
A munkát 2008 őszén kezdtük, összesen 5 városrészben dolgoztunk szomszédsági önkéntesekkel, médiaműhelyt hoztunk létre önkéntes helyi újságírókból. Szeretnénk Veled is megismertetni ezt a sok szempontból újszerű fejlesztést, amelynek középpontjában az idősek álltak - mint a helyi közösség fontos erőforrásai.
Szeretnénk – a Te bevonásoddal is - összegezni azokat a tanulságokat, amelyek a közösségfejlesztő szakmát, ezáltal mindannyiunk munkáját gazdagíthatják.

A műhelykonferencián a projektben dolgozó közösségfejlesztőkön kívül az önkormányzat és az önkéntesek képviselői is megosztják a résztvevőkkel tapasztalataikat.

A Szomszédsági önkéntesek 60+ műhelykonferenciát május 28-án pénteken 10:00 - 15:00 óráig a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Stúdiójában tartjuk (1011 Budapest Corvin tér 8.), szendvicsebédet biztosítunk.
Kérjük, hogy a korlátozott létszám miatt részvételi szándékodat május 20-ig feltétlenül jelezd Balogh Flóránál a florabal@kkapcsolat.hu e-mail címen, vagy a 201-5728-as telefonszámon.Add tovább!- fiatalokkal a teleülési közösségekért programunk anyagai, közösségi portálja elérhető

Áprilisban tartottuk az „Add tovább!”mozgalom első szakmai napját.

A mozgalom célja egyfelől az, hogy elősegítse az ifjúság közösségi és demokratikus szocializációját azáltal, hogy konkrét cselekvési terepet biztosít a fiatalok és oktató-nevelő intézményeik, szervezeteik társadalmi szerepvállalásához, ugyanakkor az, hogy elősegítse a települési közösségek megújulását és mindezzel hozzájáruljon a magyar demokrácia megerősödéséhez, a következő lehetséges módokon:

- az idősebb (többnyire már nem a településükön tanuló, de hazajáró) fiatalok együtt dolgoznak a helyben élő fiatalabbakkal (általános iskolások) településük, társaságuk közösségibbé tételén (nyári táborok, szomszédolás, nemzetközi kapcsolatok, természet és környezetvédő programok, stb. a helyi igények szerint);

- A felsőoktatásban tanulók – a hajdani settlementekhez hasonló módon – tanító- és facilitátor-szerepet vállalnak a segítségükre igényt tartó, fogadó településeken (falvakban, városrészekben) az önszerveződés minden lehetséges területén (előadások, előadássorozatok, tanfolyam-jellegű képzések tartása, felzárkóztató programok szervezése, tanulmányutak szervezése itthon és külföldön a helyieket érdeklő fejlesztési témákban, pl. turizmus, ökogazdálkodás, stb).

A mozgalom részletes bemutatása, a szakmai nap műhelybeszámolói az alábbi honlapon érhetőek el:

http://addtovabb.kozossegfejlesztes.hu/

A honlap közösségi portálként is működik, regisztrálás után bemutathatod saját elképzeléseidet, partnereket kereshetsz, segítséget nyújthatsz és kérhetsz, jó példákat ismerhetsz meg, vagyis belekerülhetsz a mozgalom vérkeringésébe.

Csatlakozz bátran, és add tovább!


KRÉTA konferencia (2010. május 19.):

A Civil Kollégium Alapítvány és KRÉTA civil felnőttképzési hálózata 2010. május 19-én 10,30-15 óráig egynapos konferenciát szervez Budapesten, a CKA székhelyén, az I. Corvin tér 8. földszinti Stúdiójában, melyre ezennel tisztelettel meghívjuk!

A Civil Kollégium Alapítvány és az általa alapított KRÉTA (Képzéssel a Regionális Érdekérvényesítés Támogatásáért Hálózat) hálózat, amely négy megyét, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megye szakembereit foglalja magába, az elmúlt 5-10 évben nagy tapasztalatra tett szert a civil szervezetek ún. általános célú felnőttképzései terén s felismerte, hogy ideje szervezettebben és tudatosabban elősegíteni a felnőttek tanulásra, képzési részvételre motiválását és a közösségfejlesztő-felnőttképző hálózatosodását.

A konferencia a KRÉTA hálózat egy éves munkáját mutatja be, különös tekintettel a közösségi-civil általános célú felnőttképzések helyzetére és országos perspektívát kíván nyitni a képzések sokasodásához.

A konferencia részletes programja és a jelentkezési lap letölthető a honlapról:

http://kretahalozat.wordpress.com/40 órás közösségfejlesztői képzés indul:

Közösségfejlesztés címmel 40 órás továbbképzési program indul a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezésében.

A továbbképzés időpontja: 2010. június 21–25., helyszíne az MMIKL Corvin téri épülete.

Részletek és jelentkezési lap itt.Hírek a Városmegújító Munkacsoport „Tervezz!Bátran!” akciónapjairó

Több hírlevelünkben is beszámoltunk már a Városmegújító munkacsoport kezdeményezéseiről, melyek célja egy új módszertani eljárás és megközelítési rendszer kidolgozása a társadalmi részvétel minőségének erősítésére a szociális városmegújításban. A közösségfejlesztés lakosságot aktivizáló módszereinek adaptálása a szociális városrehabilitációban: bevonni a helyi lakosságot, annak érdekében, hogy ellenőrizze a folyamatot, és érvényre juttassa saját szempontjait a tervezési munkában.

A munkacsoport programjainak egyik eleme „Tervezz! Bátran!" napok szervezése az ország 3 városában.

Márciustól májusig több ilyen akciónap is lezajlott Debrecen, Miskolc és Pécs városában.

Ezek beszámolóit, illetve a jövőbeli terveket a munkacsoport honlapján találja:

www.varosmegujitas.wordpress.com
Indul a „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” TÁMOP projekt

Az Autonómia Alapítvány, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Non-profit Kft. és a Szociális Szakmai Szövetség konzorciumi együttműködése nyerte a TÁMOP - 5.1.3.-09/1 kódszámú pályázati kiírást.

A projekt célja a ’Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért’ című pályázat szakmai koordinációja. A projekt keretében a TÁMOP-5.1.3/2. pályázatot megvalósító szakemberek részére szakmai műhelysorozatok, képzések, szupervízió és hálózati együttműködést elősegítő programok szervezése és lebonyolítása valósul meg. Fontos eleme a tervezett programnak a szakmai együttműködések során felgyülemlett tapasztalatok összegzése, módszertani útmutatók fejlesztése és szakmapolitikai ajánlások megfogalmazása.

A projekt megvalósítás ideje a 2010.04.01-2013.12.31. közötti időszak. A szakmai segítségnyújtással és a pályázati kiírással kapcsolatban információs napokat tart a konzorcium az ESZÁ-val együttműködve az ország különböző területein. A pontos helyszínek, időpontok nemsokára elérhetőek lesznek itt a honlapon is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap

társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt honlapja:

www.melyszegenyseg.huSettlement konferencia( 2010.május 25.)

Az ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület, Istenkúti Közösségért Egyesület, Nap Klub Alapítvány konferenciát szervez 2010. MÁJUS 25-én (10-16 óráig) a KESZTYŰGYÁR KÖZÖSSÉGI HÁZBAN (Budapest, Mátyás tér 15.)

Elsődleges szempontunk, hogy összekössük a settlement módon működő, gondolkodó civil szervezeteket egymással és cseréljük ki tapasztalatainkat.

A konferencián megtudhatod:

- Milyen volt a Kozma utcai settlement,

- mi az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) szakmai tartalma,

- milyen elképzelésekkel indulnak a szegregátumok közösségi házai,

- mi újság a nemzetközi settlement mozgalomban?

A délutáni műhelymunkákon megvitatjuk egymással gyakorlati tapasztalatainkat a settlement típusú működésről, a terepgyakorlatokról, és a lakossági aktivizálásról. Megismerhető az Add tovább! – Fiatalok a települési közösségekért mozgalom, a baranyai szegény falvakban folyó munka, és a settlement-képzés tervei.

A részletes programot és a jelentkezési lapot hírlevelünk mellékletében találják.Könyvajánló – Sain Mátyás: Segédlet a közösségi tervezéshez, Területfejlesztési füzetek (1)

Területfejlesztési füzetek kiadványsorozat célja, hogy a területi tervezésben, térségi fejlesztésben alkalmazható új megoldásokat, jó gyakorlatokat mutasson be, mód­szertani és szemléleti hátterét, eszközeit bővítse, ezáltal segítve a területfejlesztési programokban, projektekben érintettek munkáját.

A füzeteket a tervezésben-fejlesztésben érintett tervezőknek és döntéshozóknak, a projektgaz­dáknak, pályázóknak, valamint a térségfejlesztéssel kapcsolatba kerülő civileknek, vállalkozóknak, egyéb szerep­lőknek egyaránt ajánljuk.

A Segédlet a közösségi tervezéshez címmel 2010 márciusában jelent meg, és a részvételen alapuló közösségi tervezéshez nyújt gyakorlati útmutatót.

A szerző Sain Mátyás, aki a Városmagújító Munkacsoportnak is szakértő tagja.

A kiadvány letölthető itt!


Dokumentumok