Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2010.12
Szerző:
Kovács Edit szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2010
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
közösségfejlesztés, hírlevél
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E

K ö z ö s s é g f e j l e s z t é s
h í r l e v e l e
2. évfolyam. 11. szám. 2010. december 6.
 
A Közösségfejlesztés Hírlevél az aktív állampolgáriság, részvétel témáival kapcsolatos eseményekről, jó példákról számol be. Célja, hogy a közösségi munkával foglalkozó szakemberek mellett a szakterületen kívüli érdeklődők számára is információt nyújtson a közösségfejlesztés területén zajló munkákról, aktuális eseményekről, ihletet adjon a saját környezetben való cselekvéshez.
 
Általános ajánlók:

Þ Megújult a közösségfejlesztés magyarországi honlapja: www.kka.hu

Þ Honlapunkon folyamatosan elérhető a szakma Parola című folyóirata: http://www.kka.hu/_Kozossegi_Adattar/PAROLAAR.NSF?OpenDatabase   

Papíralapon előfizetni Balogh Flóránál lehet a florabal@kkapcsolat.hu címen,

vagy a 06-1-201-5728-as telefonszámon.

 
a hírlevél tartalmából:
 

§         Aktualitások:

o  Megrendezésre került a „A méltóságkereső üzenetei” c. emlékkonferencia;

 

§         Konferencia-ajánlók

Helyben maradunk! Megmutatjuk helyi emberi, épített és természeti értékeinket.  

 

§         Olvasni és néznivalók

  

§         Aktuális képzési ajánlatok

Civil Kollégium ajánlatai

o Református közösségszervező alapképzési szak indult Sárospatakon
 
Aktualitások
 
 

megidézzük személyiségét, bölcs és humoros mondásait, tisztelgünk és emlékezünk is – ám vállalt feladatunk most elsősorban az, hogy a mának és a holnapnak szóló tanácsait, tételeit, üzeneteit foglaljuk össze…”

 

A megemlékezések mellett átadásra került egy idén alapított szakmai díj a „Beke Pál Emlékcím”. Az alapítás évében az elismerést kapta: Markolt Endre jászszentlászlói közösségfejlesztő, a közösségi művelődés területén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, valamint Radák Tamás, a települési és gyermekönkormányzatok újraélesztésében végzett munkájáért. Ugyancsak a konferencián mutatták be a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete kiadásában megjelent „Saját művelődési otthonunk” című kötetet, melyet még Beke Pál szerkesztett.


Az idősebb
(többnyire már nem a településükön tanuló, de hazajáró) fiatalok együtt dolgoznak a helyben élő fiatalabbakkal (általános iskolások) településük, társaságuk közösségibbé tételén (nyári táborok, szomszédolás, nemzetközi kapcsolatok, természet és környezetvédő programok, stb. a helyi igények szerint);

A felsőoktatásban tanulók – a hajdani settlementekhez hasonló módon – tanító- és facilitátor-szerepet vállalnak a segítségükre igényt tartó, fogadó településeken
(falvakban, városrészekben) az önszerveződés minden lehetséges területén (előadások, előadássorozatok, tanfolyam-jellegű képzések tartása, felzárkóztató programok szervezése, tanulmányutak szervezése itthon és külföldön a helyieket érdeklő fejlesztési témákban, pl. turizmus, ökogazdálkodás, stb).
December 7-én, 10-14 óra Szervezőközpontosok konzultációja
         További információk a mozgalomról: www.addtovabb.kozossegfejlesztes.hu
         Érdeklődjön! Csatlakozzon! A Nonprofit Média Központ Alapítvány által működtetett Civil Webtévé, a PAFI-val (www.pafi.hu) együttműködve, 2010. december 6-án 10-15 óráig élő közvetítést adott a számos hazai civil szervezetet támogató Norvég Civil Támogatási Alap eredményeit bemutató konferenciáról. A közvetítés teljes – vágatlan – anyaga még néhány napig megtekinthető lesz a www.civilwebtv.hu és a www.pafi.hu honlapokon, ahol a témához kapcsolódóan további interjúk is találhatóak.

 

Akiknek felkeltette az érdeklődését a Civil webtévé kezdeményezés, maga is bekapcsolódna, programjának mozgóképes nyilvánosságot szeretne szervezni, vagy éppen az élő közvetítés lehetőségét mérlegelné ügyei kapcsán, keresse a szervezőket:

Liling Tamás,    liling.tamas@gmail.com;   30.993-4916

Huszerl József, hj@kka.hu;                    30.949-9158

A Nemzeti Civil Alapprogram korábbi elnökei és alelnökei Bárdos Ferenc, Bíró Endre, Németh Ferenc, Nagy Ádám, Rácz Sándor felhívást intéztek a civil szervezetekhez.

A felhívás teljes szövege a hírlevél alján és az alábbi linken is elolvasható: http://www.pafi.hu/_pafi/cikkek.nsf/274d67036bb315838525670c008147c9/a51f6eefcf99eda3c12577eb008071b1?OpenDocument

 
 
 konferencia ajánló
 

A borsod megyei helyi közösségfejlesztők csapatának ez év februárjában kezdődött a HELYBEN MARADUNK! című programja. Olyan közös kiadványt terveztek, amelyben összegyűjtik jó néhány település helyi értékeit. Az értékek leltározásába azon települések helyi fejlesztői kapcsolódtak be, akikkel az egyesület az elmúlt években együtt dolgozott. Amellett, hogy a kiadványban az adott települések sajátos természeti, épített, és emberi értékeire fókuszálnak, bemutatják a lapokon a megyei találkozókat. Ezek olyan összejövetelek voltak, melyeken a különböző településekről érkezők a közösségfejlesztő folyamatokról tapasztalatot cseréltek, segítették, támogatták egymást.

A kiadványt is bemutató konferencia időpontja: 2010. december 11.; 10 órától

Helyszíne: Miskolci Galéria – Kondor terem; Miskolc, Rákóczi u. 2.
           
Olvasni és néznivalók
 

„… Elfogadhatatlannak tartják, hogy a különféle támogatást közvetítő szervezetek egy része – főként az állami keretben és leginkább az ESZA – által bonyolított projektek végén a közvetítőket nem érdekli a programok szakmai teljesítése, csak a megvalósító szervezetek számlái” – írja egyebek között a bevezető, amely a hasonló című blog:

http://papirorszag.worldpress.com oldalain tudósított az elmúlt évben ennek a civil összefogásnak az eseményeiről. A kiadvány iránt érdeklődni a Szövetség elérhetőségein lehet: www.polgarz.hu; szovetseg@polgarz.hu.  

„…Első számú prioritásnak azt a szükségletet tartjuk, hogy Tardos a saját keretein belül nagyon alaposan tisztázza a települési szintű érdekeit, céljait és ezzel megfogalmazza az itt élők által is támogatott programját. Így tudna biztos alapokkal együttműködési tárgyalásokat folytatni akár a kistérségen belüli potenciális partnereivel, akár a megjelenő külső befektetői és más érdekcsoportokkal.”
Részletek a Szín folyóiratban és a www.mmikl.hu honlapon. „…Azért volt fontos a részvételnek, mint társadalmi intézménynek a tárgyalása, mert pont ez a lényeg: annak a társadalmi tudásnak, képességnek és gyakorlatnak a kiépítése, ami a helyi önkormányzást biztosíthatja…”

Dr. Pallai Katalin oldala: www.pallai.hu   
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének kiadványa letölthető:
http://works.itent.hu/pallaikatalin/wp-content/uploads/2010/11/toosz-ctp-tarsadalami_reszvetel_last.pdf
 
 
Aktuális Képzési Ajánlatok
 

  A szakindításról bővebben http://www.srta.hu/?lap=300
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------
Várjuk a közösségfejlesztői munka híreit és ajánlásait a következő lapszámhoz is.
A munkacsoport nevében kérdéseiket, észrevételeiket várja:
Kovács Edit: kedit@kka.hu ; kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.com  

-----------------

Felhívás:
 
Civil szervezetek, védjük meg az NCA-t!
 
Ezt a felhívást egyidejűleg küldtük meg a Magyar Nemzetnek és a Népszabadságnak, az Indexnek, Origónak, valamint a nagyobb civil hírleveleknek és hírportáloknak.
 
A Nemzeti Civil Alapprogram 2004. óta nyújt évi tízezer (!) egyesületnek és alapítványnak évente 6-7 milliárd forint körüli összegben javarészt működési költségtámogatást, kisebbik részben civil szektort érintő és fejlesztő projekttámogatást. A döntéseket civil választott delegáltak hozzák a Tanácsban (elvi irányítási szinten) és a regionális valamint szakmai kollégiumokban (konkrét támogatási szinten). A működési költségtámogatások - amelyek az egész NCA forrás kétharmadát teszik ki - az elmúlt évi tényleges, számviteli ráfordítások százalékaiban maximáltak, ily módon kizárt a fiktív szervezetek támogatása és kizárt a kivételező „túltámogatás” is. Viszont biztosított ily módon sok-sok ezer helyi kis civil szervezet működésének állami támogatásból segítése.
 
A most nyilvánosságra került kormányzati tervek szerint az NCA „strukturális és működési megújítása” következik. Ennek első jeleként a 2011. évi költségvetési tervezetben az NCA az idei év forrásának már csak a felével, 3,5 milliárd forinttal jelenik meg; s bejelentésre került azt is, hogy a pályáztatást fél évre bizonyosan felfüggesztik „a civil szervezetek újraregisztrálásának szükségessége” miatt. (Az idézőjelek a civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak a közelmúlt rendezvényein elhangzott tájékoztatóira utalnak.) Ebből a forrásból tudjuk továbbá, hogy a kormányzati megítélés szerint az NCA-forrást a „szétporlasztás” veszélye fenyegette (amely szerint túl sok kis szervezetnek jutott „éhenhaláshoz sok – értékteremtő munkához kevés” támogatás); ezért is kell a szervezeti struktúrához hozzányúlni, s a Nemzeti Kulturális Alaphoz hasonló -, a jelenleginél nagyobb „autonómiával rendelkező” keretben működtetni az NCA-t. A minisztériumi adminisztrációtól való nagyobb autonómia véleményünk szerint is üdvözlendő, de csak akkor ha megmarad a civil döntéshozói szabadság. Nagy a veszélye annak, hogy az NCA megszűnik a jövőben önkormányzó jellegű struktúraként működni. Európa-szerte elismert, s más országoknak modellértékkel bíró civil támogatáselosztási rendszerünk visszasimulni látszik a többi állami pályázati mechanizmus közé, amelyek korábban is a kormányzat által vezérelt döntéshozatali rendet eredményeztek
 
Az NCA „halaszthatatlan és sürgős átalakításának” aktuálisan hangoztatott kormányzati indoka a belső visszaélések gyanúja, az NCA tisztségviselőinek túlreprezentált jelenléte a nyertesek között, s az elmúlt évek civil finanszírozással kapcsolatos botrányai. Mindhárom tétel mögött azon érvelés húzódik meg, hogy a civil választott tisztségviselőkkel irányított NCA-testületek nem képesek a közpénz kezeléséhez szükséges alkalmasság, felkészültség megszerzésére. Hogy civil pozíciójuk eleve a közpénz részrehajló, befolyásolt elosztására motíválják őket; míg a civil szektortól független állami döntéshozók elfogulatlanul képesek az elosztási szempontokat érvényesíteni. Szeretnénk felhívni ebben a gondolatkörben a figyelmet arra, hogy az NCA előnye éppen az volt más támogatási rendszerekhez képest, hogy az érintettek, érdekeltek, s ily módon hozzáértő szakemberek ültek a testületekben. Önmaguktól tényleg nem voltak függetlenek, csak az államtól, kormánytól, minisztériumtól! Ily módon függetlenségük a civil rendeltetésű források elosztásának függetlenségét jelentette a kormányzati és hivatali befolyásolástól. (A „co management” jellegű, önkormányzó struktúrák összeférhetetlenségi kérdéseit a jogállamokban normatívan szokták rendezni: nyilvánossági kontrollokkal, az érintettek és érdekeltek támogatásmaximalizálásával, kódszám szerinti bírálattal, részben vagy teljesen normatív illetve objektív bírálati szempontokkal. Az NCA szabályozásában és gyakorlatában már ma is több ilyen – elsősorban nyilvánossági - elem van, de az jól látszik, hogy ezek nem elegendőek! További átgondolt és ésszerű korlátozó szabályokra van szükség a tisztségviselők szervezeteinek jutó támogatásokat illetően; s nem pedig arra, hogy alapjaiban kérdőjelezzék meg  a működő, progresszív, az EU részvételi elvét is a gyakorlatban megvalósító NCA-struktúrát! Ha pedig konkrétan megnézzük a tanácsi és kollégiumi tagok civil szervezeteinek összes részesedését az NCA forrásaiból, akkor 10 % körüli arányt kapunk. Mérlegelnünk kell azt is, hogy az döntéshozó testületekbe választottak szervezetei többségében egyébként is kiemelkedően dolgoztak, és delegáltjuk szakmailag felkészült és eredményes munkát végző személy.Ez a 10 % is lehet persze nagyobb figyelmet érdemlő és hatékonyabban szabályozandó, de biztosan nem szolgáltat kellő alapot a forrás 90 %-át jellemző rendszer alapvető értékeinek megszüntetésére!)
 
Civil szervezetek, védjük meg az NCA-t!
 
Éljünk a kormányzat által felkínált véleménynyilvánítási lehetőséggel, s árasszuk el tiltakozó üzeneteinkkel a csaba.latorcai@kim.gov.hu és laszlo.szaszfalvi@kim.gov.hu felelős vezetői e-mail címeket!
(Hogy tudjuk, mennyien is tiltakoztunk, kérjük szépen az üzenet másolatban történő megküldését a
nemzeticivilalapprogram@gmail.com címre is!)
 
Váljon ily módon nyilvánvalóvá, hogy társadalmi értéknek tartjuk az NCA-források felhasználásában történő meghatározó erejű civil részvételt; s nem csak az „értékes” -, nem csak a nagyobb civil szervezetek kormányzati támogatását szeretnénk „hatékonyabbá tenni” a jövőben!
 
A Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsának korábbi elnökei és alelnökei:
 
Bárdos Ferenc, Bíró Endre, Németh Ferenc, Nagy Ádám, Rácz Sándor----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Várjuk a közösségfelesztői munka híreit és ajánlásait a következő lapszámhoz is.
A munkacsoport nevében kérdéseiket, észrevételeiket várja:
Kovács Edit: kedit@kka.hu ; kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.com  

11.szam_2010.12.06.docmeghivo_2010.12.11_dialog_BAZ.pdf

Dokumentumok