Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2012.06/2
Szerző:
Kovács Edit szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2012
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
hírlevél, közösségfejelesztés
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E


Közösségfejlesztési Hírlevél
4. évfolyam. 18. szám. 2012. június 29.A Közösségfejlesztési Hírlevél az aktív állampolgáriság, a civil/közösségi részvétel témáival kapcsolatos eseményekről, jó példákról számol be. Célja, hogy a közösségi munkával foglalkozó szakemberek mellett a szakterületen kívüli érdeklődők számára is információt nyújtson a közösségfejlesztés területén zajló munkákról, aktuális eseményekről, ihletet adjon a saját környezetben való cselekvéshez.


Általános ajánlók:

Megjelent a Parola című szakmai folyóirat legfrissebb száma
Ajánljuk a közösségfejlesztés honlapját: www.kozossegfejlesztes.hu és
A
IX. nyári Egyetem honlapját: http://kunbabonyinye.blogspot.hu

Ha a közösségfejlesztéshez kapcsolódó híre-, cikke-, program-, képzési ajánlója van, vagy észrevétele, ötlete a hírlevéllel kapcsolatban, írjon nekünk! Köszönettel vesszük: kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.com

a hírlevél tartalmából:
Aktualitások


Szeretettel hívunk és várunk benneteket idén is Kunbábonyba, a közösségi munka országos szakmaközi találkozójára. Tervezett programunkban a tartós változások feltételei között egy együttműködő és fenntartható társadalom felé vezető közösségi utakat keressük.


Közösségben.

Szolidárisabb – Igazságosabb – Fenntarthatóbb

IX. Nyári Egyetemet a közösségi részvétel fejlesztéséért


Szakma és szektorközi párbeszédünk tervezett programja:
Szerda:
Fenntartható társadalom – vízió vagy reális fejlesztési stratégia

A műhely-nap célja, rendszerben láttatni a társadalmi ügyeket és rendszerben gondolkodtatni az embereket körüljárva a valódi változás esélyeit és feltételeit a segítő-, a közösségi-, és a művelődési munka terén, illetve a társadalmi-, közösségi részvétel fejlesztésében.
Olyan kérdéseket járunk körül pódium-beszélgetésbe vont vendégeinkkel, mint pl. Mit várunk és miért félünk a változástól? Mitől közösségi egy beavatkozás? Miként fenntartható egy közösség-, egy társadalom? Lehet-e modernizáció helyett progresszív fejlesztéssel fellépni a társadalmi hátrányok ellen? Ökológiai-e a közösségi szemlélet, érvényesülésük gyakorlata és esélyei a segítő és a fejlesztő munkában?

Csütörtök:
Tartalom és forma – gazdasági és társadalmi kölcsönhatások


A nap fókuszában a gazdaság és a társadalom lehetséges viszonyának és azok hatásainak értelmezése áll majd. Felmerülhet a helyi erőforrások kérdése: ember, természet, épület és hagyomány valamint a felettük való rendelkezés és a jövőtervezés joga és képessége.
DÉLELŐTT olyan kérdésekre keresünk választ, mint pl.: Mitől lesz szolidáris a gazdaság, meddig tekinthető annak? Közösségi szolidaritás vs. gazdasági racionalitás – melyik az erősebb az érv? Aminek közösségi a formája, közösségi/szolidáris módon működik-e? És viszont, működhet-e közösségi módon egy piaci vállalat? Vízió vagy realitás az önfenntartás (élelmiszer-önrendelkezés, energiafüggetlenség, stb.)? Tekinthető-e korunkban önmegvalósításnak az önellátás? Létezhetünk-e piaci szerep nélkül? Alternatíva-e a háztáji? Mire tanít a közösségi kert? Lehet-e segély és munkalehetőség nélkül segíteni? – mit ad a szemléletformálás, milyen a jó segítés?
DÉLUTÁN az alábbi műhelymunkákba mélyülhetnek a téma érdeklődői:
1.
Szociális szövetkezetek: alternatíva-e a szövetkezet, mint forma, mit ad a szociális szövetkezet, példák és dilemmák. Kin múlik a mi – vállalkozók, civilek, közösségek, a helyi hatalom és a kormányzat illetve a piaci logika.
2.
Társadalmi vállalkozók: mitől társadalmi egy vállalkozás, hol vannak a határai, működési példák és dilemmák, mivel jár ez a forma a piacon?
3.
Települések szerepe az önellátás és az önrendelkezés terén. Települési kísérletek példái, a piactalanítás esélyei. Arányok és esélyek.
Péntek:
Egyéni vagy közösségi kihívás a szegénység?

A nap fókuszában a szegénység és az azzal való bánásmódok állnak. Keressük a közösségi munka szerepét és hatását a szegénység kialakulásában, megítélésében, kezelésében, stb. A szegénység sokrétű értelmezése – ember és család, település és térség, kulturális szegénység mellett felmerül a tudatlanság és az érdekartikuláció szerepe, valamint a szegénység okán felerősödő településméretű konfliktusok kezelésének feladata és esélye.
DÉLUTÁN az alábbi műhelymunkákba mélyülhetnek a téma érdeklődői:
1.
Nyitott ház – settlement – egyetem: telepek, gettók, segítő házak, lehetőségek, szükségességek, feladatok, szerepek és felelősségek. Konfliktusok a településeken. Kutatók másképp a terepen.
2.
Segítő beavatkozások eredményei és hatásai: kreatív és fenntartható segítség kezdeményezések a közösségi és környezeti együttműködés érdekében. Települési kísérletek a lakhatás, az élelmiszer önrendelkezés, a energiafüggetlenség, a faluvállalat, stb. érdekében.
3.
Közösségszervezéssel a radikális változásért: a közösségszervezés magyarországi műhelye a „Közösségszervező-tanulókör” osztja meg több mint egy éves intenzív együttműködésének gyakorlati tapasztalatait és konkrét beavatkozási terveit, akcióit. A műhelyről bővebben: http://kozossegszervezes.wordpress.com/
Szombat:
Térhatás – a közösségi munka forradalma

Ez a nap a települési és a szomszédsági munka köré fonódik. Érintett és közös értelmezésbe vont témák: az átalakuló városok, a közösségi terek, kertek, parkok megújításának és kialakításának útjai, hatásai és visszahatásai. Valamint a részvétel esélyeinek megteremtése és racionalitása a tervezésben.

DÉLUTÁN az alábbi műhelymunkákba mélyülhetnek a téma érdeklődői:
1.
Városmegújítás közösségi eszközei. (Avas, Újpalota, átalakuló városok, öko-fejlesztések, városi zöldenergiák, stb.)
2.
Telep a településen, konfliktus a településen: telep-felszámolási tapasztalatok és tervek Kelet-közép Európában és Mo-on.
3.
Városi érdekvédelem a természet nevében

Információ és jelentkezés:
kunbabonyinye@gmail.com

+ 36 1 201 5728, +36 30 359-1678http://kunbabonyinye.blogspot.hu

Szervezők:
Közösségfejlesztők Egyesülete, Magyar Művelődési Intézet, Civil Kollégium Alapítvány, Közösségi Kapcsolat Alapítvány, SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért, Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete, Adacs-Bábony Szövetkezet, Társadalmi Összetartozásért Alapítvány, Tér-Tár Műhely, Fiatal Fejlesztők Műhelye, Dialóg a Közösségekért Egyesület, Retextil Alapítvány, Nonprofit Média Központ Alapítvány …


TALÁLKOZZ!! konferencia ÉS MŰHELYMUNKA ajánló„Münchausen helyett”
címmel újszakmai hangsúlyokat ajánló felhívást és szakmai programot tett közzé a napokban a Magyar Művelődési Intézet.

A felhívás a változás szükségességét, s abban a saját szerepünk megújítását hangsúlyozza. „Meggyőződésünk, hogy a mai helyzetben új funkciókat, prioritásokat szükséges a közművelődésnek, közösségi művelődésnek megfogalmaznia. A társadalom legfőbb problémáiban, legégetőbb ügyeiben kell a kultúrának, a közösségi művelődésnek helyet keresnie, találnia, s ezzel megkerülhetetlenül fontos szereplővé válhat a mi szakmai munkánk is. Mély meggyőződésünk, hogy a mai gazdasági-társadalmi krízis csak a kultúra, jelentős szerepvállalásával, eszközeivel gyógyítható.


A kezdeményezésről bővebben az MMIKL honlapján olvashatnak:

http://www.mmikl.hu/index.php?ption=com_content&view=article&id=368&Itemid=119

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Meghívó

„Münchausen helyett” címmel indított szakmai megújító mozgalom kezdeményezésében országos szakmai párbeszéd-sorozat indul, melynek első állomása Debrecen.


Időpontja: július 12-e,
csütörtök, 10 óra
Helyszín: Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ
Debrecenben, Bem tér 19.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk, nagyon örülnénk, ha velünk tartana és megoszthatnánk egymással gondolatainkat ebben a kérdésben.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szeretettel várjuk a Budapest Közösségfejlesztő Műhely soron következő találkozóján.

Időpontja: július 3-a, kedd, 14.30 óra
Helyszíne: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus

Bp. I. ker. Corvin tér 8.
Címe:
„A szomszédsági munka”

A összejövetelen részletesebben megismerhetik a résztvevők a Magdolna negyedi Szomszédsági Tanács munkáját, amelyről a Parola 2012/1-es számában olvasható összefoglaló. http://www.kka.hu/_Kozossegi_Adattar/PAROLAAR.NSF/b84c8c861998671e8525670c00815721/7a19b1ca5bc9812ac12579dd00351fb2?OpenDocument
Olvasni és néznivalók


Kortárs városfejlesztési modellek 1.

http://www.tettconsult.eu/books/tettmethodsHTM/TettMeth.htm


„Egy-egy jó gondolat, egy városfejlesztési modell nem lehet senkinek sem a szellemi privilégiuma, hanem olyan közkincs, amelyet mindannyiunknak ismernünk, s ha hasznosnak mutatkozik, használnunk kell. Ezért fontos ez a kötet, amely elsőként tesz kísérletet a hazai terepen kipróbált eszközök bemutatására. Szakmánk társadalmasítását, (azaz hogy az urbanisztikai gondolatok gyökeret eresszenek a városi vezetők, civil szervezetek, általában a lakosság körében) segíti a laikusoknak is érthető, egyszerű nyelvezet”

(Részlet a könyv előszavából)

Kedvcsináló tartalomjegyzék:

Előszó (Aczél Gábor), Szerkesztői előszó (Letenyei László és Sándor Csaba), Bevezetés (Berczeli Péter és Letenyei László)

I. A városfejlesztés intézményi és pénzügyi alapjai

- A városfejlesztő társaság (Aczél Gábor)
- Hogyan segítik a városfejlesztést a Városfejlesztő Társaságok? Középső Ferencváros
- A terület-érték, mint fenntartható önkormányzati jövedelemforrás
- Lipcsei leves helyi ízesítéssel. Integrált városfejlesztés Romániában és Magyarországon
- A regionális klaszterek definíciója az Európai Unióban, Magyarországon és a nemzetközi szakirodalomban (Futó Péter, Lányi Pál és Soltész Anikó)
- A hatalommegosztás nagykoalíciós modellje: a zselízi kísérlet.

II. Társadalomtudományos vizsgálati módszerek a településfejlesztés megalapozásában

- TeTT társadalmi egyeztetés módszertan (Letenyei László)
- Tervezési idő és tér (Varga-Ötvös Béla)
- A településszerkezeti és természetföldrajzi szempontok meghatározó szerepe a településfejlesztésben és -rendezésben (Tompai Géza)
- Négy paradoxon és a fordulat. A műszaki- és társadalomtudományok változó viszonya településfejlesztésben az EU csatlakozás előtt és után (Letenyei László)
- Apróhirdetés-elemzés (Berczeli Péter)

III A városfejlesztés pénzügyi fenntarthatósági modelljei

- Ökováros (Ercsei Kálmán és Varga-Ötvös Béla)
- Főutca vagy Főtér Program (Ercsei Kálmán)
- Utcaközösség (Letenyei László)
- BID modell: Business Improvement District (Varga-Ötvös Béla és Vesmás Bence)
- E-city (Hárs József, Kovács László, Letenyei László)
- A távmunka, mint a település- és térségfejlesztés eszköze
- Utat Területért – Road for Land (Varga-Ötvös Béla)

Szubjektív ajánló

15 éves születésnapját ünnepelte a közelmúltban az Élettér Egyesület Komáromban. Komoly munka áll mögöttük, számtalan esemény megszervezése, ügy támogatása, ötlet kidolgozása mellett múlhatatlan érdemeket szereztek és tartanak fenn a Komárom környéki fiatalok megszervezésében és közösségi nevelésükben, befogadásukban. Nagyszabású és színvonalas munkájukról is beszél Monostori Éva az alábbi linken: http://www.eletteregyesulet.hu/maghaz.php?id=maghaz/fooldal

Gratulálunk kollégáinknak, barátainknak!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Várjuk a közösségfejlesztői munka híreit és ajánlásait a következő lapszámhoz is.

A munkacsoport nevében kérdéseiket, észrevételeiket várja:
Kovács Edit:
kedit@kka.hu; kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.com


Dokumentumok