Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2011.06
Szerző:
Kovács Edit szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2011
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
hírlevél, közösségfejlesztés
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E


K ö z ö s s é g f e j l e s z t é s h í r l e v é l
3. évfolyam. 14. szám. 2011. június 28.


A Közösségfejlesztés Hírlevél az aktív állampolgáriság, a civil/közösségi részvétel témáival kapcsolatos eseményekről, jó példákról számol be. Célja, hogy a közösségi munkával foglalkozó szakemberek mellett a szakterületen kívüli érdeklődők számára is információt nyújtson a közösségfejlesztés területén zajló munkákról, aktuális eseményekről, ihletet adjon a saját környezetben való cselekvéshez.

Általános ajánlók:
- Megjelent a Parola című szakmai folyóirat legfrissebb száma: Fiatalok a rasszizmus ellen
- Ajánljuk honlapunk és adatbázisunk: www.kozossegfejlesztes.hu
- Ha a közösségfejlesztéshez kapcsolódó híre-, cikke-, program-, képzési ajánlója van, vagy észrevétele, ötlete a hírlevéllel kapcsolatban, írjon nekünk! Köszönettel vesszük: kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.com

a hírlevél tartalmából:

Aktualitások:
o 29 nap múlva kezdődik a VIII. NyÁRI EGYETEM Kunbábonyban
o Sikeresen lezajlott a nemzetközi nyári egyetem
o Elkezdődött az „Új civil törvény” tervezetének társadalmi vitája

Találkozz! – konferencia és műhelymunka ajánlók
o Országos Fejlesztői Műhely
o Fiatal fejlesztők Műhelye
o Remete remember

Olvasni és néznivalók
o Közösségfejlesztők stratégiai terve 2011-2014. – ÚJRA KÜLDVE –
o Parola tematikus számok
o Megjelent a Civil Szemle legfrissebb száma


Aktualitások

VIII. Nyári Egyetem - a közösségi részvétel fejlesztéséért


Közönyből közügy
Időpont:
2011. július 27-30. A helyszín változatlan: Civil Kollégium – Kunbábony


Röviden a tartalomról:
Mozog, vagy nem mozog?
Beszéljünk a közösségi viszonyok állapotáról, a közönyről és közügyről, a közbizalomról és a közösségi kapcsolatokról;

Ne szólj szám… mégis fáj a fejem
Milyen a közügyekhez való viszonyunk? Öntevékeny- és civilek programjai, tervei a változásért, a közöny felszámolásáért;
A köldökünkön túl...
Civil együttműködések újragombolása állami és piaci szereplőkkel. Felelősség a közbizalom alakulásában.
Kő - papír - olló
Mit tehetünk? - eszközök, módszerek, technikák és gyakorlatok a részvétel megteremtéséért,
fokozásáért;
Passzivity - online vagy offline?
Közösségi kezdeményezések a fiatalok szerepvállalásáért;

Legyen miénk a tér!
Falusi és városi közösségi terek, kertek, parkok birtokba vétele

Kedvcsináló az előző évekből: www.kka.hu; http://www.nyariegyetem.adattar.net/

Jelentkezés és további információk a
www.kozossegfejlesztes.hu honlapon, a kunbabonyinye@gmail.com címen, és a Facebook-on www.facebook.com (Kunbábonyi Nyári Egyetem)

Részletes program tervezet: mellékelve, alább
(Jelezve azt is, hogy folyamatos változásban van… mindig javul J)Sikeresen lezajlott a nemzetközi Nyári Egyetem

Idén is megrendezésre került az állampolgári részvétel egyeteme – Citizens Participation University (CPU). Az esemény, szervezői és kivitelezői – Cizizens Network, Civil Kollégium Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesülete – által összeállított szakmai programról és a Civil Kollégium által teremtett miliőről nagy elismeréssel nyilatkoztak a program nemzetközi résztvevői.


A közösségi beavatkozás négy fő területe adta a szakmai program gerincét: az érdekvédelem, a közösségszervezés, a közösségi szolgáltatások és a közösségfejlesztés. Aktualitásával is megerősítve a mozgalmak természetéről tartott átfogó előadást Amparo, a tábor spanyol résztvevője, aki előadásában bemutatta a májusi civil forradalom elemeit és háttért, melynek kiindulópontja Spanyolország volt.

A rendezvényről részletek az alábbi honlapokon lehet: www.civilkollegium.wordpress.com; www.ceecn.net; www.kka.hu


Elkezdődött az „Új civil törvény” tervezetének társadalmi vitája

Megkezdődött a civil szféra működését szabályozó törvény tervezetének társadalmi egyeztetése – jelentette be Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára szerdán tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. A törvényjavaslat egyszerűsítéseket és új társulási formát is kínál a civilek számára. A társadalmi vitával egy időben pedig folyik a minisztériumok közötti egyeztetés is.
A törvényjavaslat várhatóan június végén vagy július első napjaiban a kormány elé kerülhet, s az Országgyűlésben július 11-ig megkezdődhet a javaslat érdemi vitája, amely szeptember közepén az őszi ülésszak kezdetén folytatódhat. Feltehetően szeptember végén szavazhat a parlament a törvényről, amely 2012. január 1-jén léphet hatályba.
Az észrevételeket a civiljog@kim.gov.hu e-mail címre várják 2011. július 4. napjáig. Ezt követően az országgyűlési vita szeptemberi lezárásáig még elfoganak további módosítási javaslatokat is
forrás: (MTI) kormany.hu

TALÁLKOZZ!! konferencia ÉS MŰHELYMUNKA ajánló

ORSZÁGOS FEJLESZTŐI MŰHELY

A Közösségfejlesztők Egyesülete ez év tavaszán felülvizsgálta szakmai kapcsolatait és a több éves együttműködést, melyben kialakult és karaktert kapott a Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat (Köztámháló). Megújította és megerősítette a hálózat legmeghatározóbb szakmai nyilvánosságát jelentő ORSZÁGOS FEJLESZTŐI MŰHELY-t. Ezzel az új fórummal részben teret nyitott a szakmai műhelyhez való kapcsolódásra a közösségi munkában elkötelezett újabb szakemberek számára.
Az Országos Fejlesztői Műhely (OFM) szervezője a Közösségfejlesztők Egyesülete. A szakmai műhelyeket szervezi: Péterfi Ferenc, Mészáros Zsuzsanna és Molnár Aranka


Fiatal Fejlesztők Műhelye

Májusban megkezdte munkáját a Fiatal Fejlesztők Műhelye (FFM). Tagjaira a Köztámháló szakemberei tettek ajánlást és a Közösségfejlesztők Egyesülete kínálta a meghívását a közösségi munkában elkötelezett fiatalok részére. A Műhelynek jelenleg 22 tagja van.

A közös tanulás célja, a helyi szervezetekben, mozgalmakban elköteleződő fiatal közösségi munkások tapasztalatainak tudatosítása, újabb feladatokra való felkészítése, kapcsolataik megerősítése az ország más területein tevékenykedő, kezdő és már tapasztaltabb kollégákkal. Ennek érdekében az első találkozót a korábbi szakmai hálózatunk: az „Országos Fejlesztői Műhelyével” együtt, azzal egy időben szerveztük, kereteiben közös, de elemeiben különálló munkamódokkal.

A Fiatal Fejlesztők következő találkozójának időpontja: 2011. július 25-26. Kunbábony. Ez az időpont egyúttal lehetővé teszi, hogy az érintettek a következő naptól 27-étől résztvevői legyenek a közösségi részvétel fejlesztéséért szervezett VIII. Nyári Egyetemnek is. A szakmai műhelyt a Közösségfejlesztők Egyesületének képviseletében szervezi: Kovács Edit és Peták Péter


Remete remember- a Remete Rádió közleménye

„Az Istenkúti Közösségért Egyesület által 2004. november eleje óta működtetett pécsi Remete Rádió a hónap végével megszünteti a lineáris műsorszolgáltatást, nem kérvényezünk semmilyen „közösségivé" alakulást, jövő év végéig szóló műsorszolgáltatási szerződésünket és rádióengedélyünket felmondjuk.
Rádiónk több mint hat és fél éves működése során naponta 16-20 óráig sugárzott műsort a 87.8 Mhz-en és az utóbbi években ismétlésekkel 24 órában a neten. 2009 szeptembere óta minden támogatás vagy egyéb bevétel nélkül működött. Rádiónk Pécs kertvárosias, tehát alacsony népsűrűségű istenkúti városrészében jelképes, tehát használhatatlanul kicsi vételkörzettel működött, értelmetlennek tartjuk, hogy ilyen helyzetben önkéntesen az előírt közszolgálati tartalom előállítását vállaljuk július elsejétől.

Megfogyatkozott
csapatunk vár mindenkit, aki emlékei, érzelmei vagy az ügy fontossága miatt segítene tartalmassá tenni utolsó adásnapunkat, 2011. július elsején pénteken 12-24 óráig nyitott stúdióval várjuk rádiós barátaink közreműködését Pécsen a Fábián Béla u. 9-ben (a nagyteremben lehet aludni és zuhanyzónk is van). Peták Péter”

Olvasni és néznivalók

(szerk. Legutóbbi számot a hírlevél küldő rendszer valamiért kettévágta, így elég sokan visszajelezték, hogy nem tudták tökéletesen olvasni, vagy hiányzott a hírlevél második fele. Ezért most újraküldjük ezt a szakaszt.)

Közösségfejlesztők stratégiai terve 2011-2014.

És egyszer csak azt mondtuk kész.
Elkészült a Közösségfejlesztők Egyesületének stratégiai terve. A kissé terjedelmes anyag ebben a rohanó, kapkodó világban sokaknak a türelmét feszegeti, mégis úgy gondoljuk, sikerült felelősen egy szakterületet átfogó, elemző és cselekvések szándékát felvázoló stratégiai programot elkészítenünk. Így reméljük az olvasásra fordított időt mindenki érdemesnek találja majd. A stratégiai terv tartalomjegyzékét alább találod, teljes terjedelmében a www.kozossegfejlesztes.hu honlapon.
I. Helyzetelemzés: 1. Társadalmi környezet,
2. Szervezeti környezet,
3. A megújulást segítő jelenségek
3.1 Társadalmi szinten
3.2 A közösségfejlesztést közvetlenül érintően
II. Fő stratégiai célok:
1. Összetartó társadalom
2. Korszerűség, európaiság
III. Stratégiai irányok
1. Szocializáció – tanulási folyamatok
2. Hálózatfejlesztés, koordináció
2.1 Országos közösségfejlesztői hálózat
2.2 Szakmaközi hálózatok
2.2.1 SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület
2.2.2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért
2.3 Stratégiai partnerség szervezetekkel és hálózatokkal
2.4 Nemzetközi hálózati munka
3. Szakmafejlesztés
3.1 Módszertani központi szerep erősítése
3.2 Intézményközi együttműködés, új mozgásterek
3.3 A közösségszervezés szerepének újragondolása
a közösségfejlesztői munkában

3.4 Nemzetközi programok
3.5 Kutatási program


Parola tematikus számok

· 2011/1: Idősebbek is elkezdhetik! - címmel került kiadásra, melyben első sorban bővebb szakmai összefoglalót lehet olvasni arról milyen lehetőségeket és esélyeket kínál egy közösségfejlesztő csoport számára az önkormányzat megbízásából 60 év felettiekkel dolgozni és szomszédsági önkénteseket szervezni, képezni, koordinálni.
http://www.kka.hu/_Kozossegi_Adattar/PAROLAAR.NSF/%C3%89vek%20szerinti?OpenView&Start=1&Count=30&Expand=1.2#1.2

· 2011/2: Fiatalokkal a rasszizmus ellen, vagy elbűvölni/elragadni a fiatalokat?
Ebben a tematikus számban nagy teret kap a fiatalok társadalmi nevelésével, érzékenyítésével
http://www.kka.hu/_Kozossegi_Adattar/PAROLAAR.NSF/%C3%89vek%20szerinti?OpenView&Start=1&Count=30&Expand=1.1#1.1


Megjelent a Civil Szemle legfrissebb száma

A civil területen dolgozó szakemberek számára 2004 vége óta létezik ez a szakmai „háttér” folyóirat, amely megpróbálja felölelni a civil közélet, a társadalmi szervezeti lét, a nonprofit kutatás stb. problémakörét. Ezért is jó szívvel ajánljuk a Közösségfejlesztési Hírlevél olvasóinak figyelmébe is a folyóiratot és egyúttal a legfrissebb 26-27. számot!

Tartalom:
ELMÉLETILEG
Kákai László: A civil szektor a gazdasági válság után... valami változik?
KÖZÖSSÉGEK ÉS CIVIL TÁRSADALOM
Hargitai Henrik: Közös hullámhossz hírszolgálat - az első vészhelyzeti ideiglenes közösségi rádió Magyarországon
Velics Gabriella: Civilek a mikrofon mögött TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
Mészáros Zsuzsanna - Péterfi Ferenc: Változatlanul alacsony szinten a közbizalom. Gyorsjelentés 2010.
Demeter Endre - Nagy Ádám - Székely Levente: Pénzügyi kultúra a civil szektorban
VILÁG-NÉZET
Grzegorz Ekiert - Roberto Foa: Mítosztól a valóságig: civil társadalom Közép - és Kelet Európában
CIVIL SZEMLE REPERTÓRIUM 2007 - 2010 (Farkas Gabriella)

Részletek és megrendelés: http://www.civilszemle.hu

Kedvcsinálónak!

Hargitai Henrik: Közös Hullámhossz Hírszolgálat - az első veszélyhelyzeti ideiglenes közösségi rádió Magyarországon. Civil Szemle 2011/1-2 pp 21-42.

Hargitai Henrik publikációja a Civil Szemlében Közös Hullámhossz Hírszolgálat - az első veszélyhelyzeti ideiglenes közösségi rádió Magyarországon címmel jelent meg a Civil Szemle 2011/1-2-es számában. 2010. október 6. és december 21. között egy új médiaformátum volt jelen Ajka és Devecser térségében az éterben: az ajkai ipari katasztrófa nyomán létrejött veszélyhelyzetben a helyi lakosokat segítő "veszélyhelyzeti" közösségi rádió. A rádiót a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete alapította és üzemeltette, kizárólag önkéntes rádiósok - létező közösségi rádiók munkatársai és média szakos egyetemisták - segítségével. A rádiót helyben a közeli Ajka diákjai által online működtetett Best FM és a devecseri plébános, Mód Miklós segítette: mindketten kulcsszereplői voltak a rádió történetének. A rádió célja az első időszakban a hiteles, friss információk lakossághoz való eljuttatása volt, ami a hetek múlásával átadta a helyét egy olyan adásfolyamnak, mely már a helybéli közösség(ek) közösségi életének részévé próbált válni. Az önkéntesek tartalékainak kimerülésével azonban nem volt helybéli, aki átvette volna a rádió gyakorlati működtetését, így az, küldetését befejezve, elhallgatott. Az írás a rádió működésének problémáival foglalkozik és ajánlásokat fogalmaz meg a katasztrófavédelemmel való szorosabb együttműködésre, egy jól előkészített és így a hatékonyabb működésre, a jövőben bekövetkező veszélyhelyzetek kezelésében.Várjuk a közösségfejlesztői munka híreit és ajánlásait a következő lapszámhoz is.
A munkacsoport nevében kérdéseiket, észrevételeiket várja:
Kovács Edit: kedit@kka.hu;kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.com


Dokumentumok