Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2009.10-11
Szerző:
Tarnai Mária szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2009
Kiadó:
Közösségfejlesztők egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
közösségfejlesztés, hírlevél
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
EKedves Barátaim!
Valószínűleg legtöbben már tudjátok a szomorú hírt, november 5-én meghalt Beke Pali Barátunk.
Temetése november 24-én 14,15-kor lesz a Farkasréti Temetőben. Ugyanezen a napon 17 órától szentmise lesz a józsefvárosi Jézus Szíve Templomban (1085 Budapest VIII. ker. Mária utca 25.), ahol P. Vértesaljai László jezsuita atya fog búcsúzni tőle.
Néhányan abban a különös – így nevezném – szerencsében részesültünk, hogy nem a magányunkban és egyedül, hanem közös együttlétünkben értesültünk a szomorú hírről. Biztos, hogy nemigen vannak véletlenek. Kunbábonyban, a Közösségfejlesztők Egyesülete szervezésében éppen a néhány éve elhunyt barátunk Varga A. Tamás emlékére évenként ilyenkor tartott Közösség konferenciánkra gyűltünk össze. Ráadásul a téma a 20 éves születésnapját ünneplő Közösségfejlesztők Egyesülete volt, melynek Pali és Tamás is alapítói voltak. És velünk tartott a már jó ideje szakmai körünkbe készülő Beke Marci – Pali fia is. Itt kapta a szomorú telefonhírt. Amiért a szerencsés jelzős használtam, hogy nekünk ott módunk volt – a konferenciát részben megszakítva – közösen felidézni, elbúcsúzni és MEGÜNNEPELNI Palit.
A család arra kér mindannyiunkat, hogy segítsünk lehetőleg minden ismerős helyre eljuttatni a temetés, búcsúzás lehetőségének hírét.
Barátsággal üdvözöllek Benneteket
Péterfi Ferenc
 
 
 
A hírlevél október-november havi számának tartalmából:

· Beke Pál a népművelői pályaválasztásáról – idézet Méltóságkereső c. könyvéből

· A Civil Kollégium aktuális képzései

· „Papírország itt épül” - Tiltakozó mozgalom a civil szervezetek támogatási rendszerének megreformálásáért

· „Az államot nem papírok, hivatalok (...) tartják össze, hanem emberek.” - Lezajlott az idei Állampolgári Részvétel Hete

· A Városmegújítási Munkacsoport szemináriuma

· Ajánló a Parola legfrissebb számából

· „Lehet-e a diákból Deák?” – Az Új Reformkor diákkonferenciája (dec. 3)
 
Önkénteseket keres a Közösségfejlesztők Egyesülete! Várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen belekóstolnának a közösségfejlesztési munka mindennapjaiba, megismernék a fejlesztők közösségét, és megosztanák velünk a tapasztalataikat, tudásukat, a saját szakterületük látásmódját. A jelentkezéseket a maria.tarnai@gmail.com címre várjuk.
 
A Közösségfejlesztési Hírlevél a közösségfejlesztés, aktív állampolgáriság, részvétel témáival kapcsolatos eseményekről, jó példákról számol be, és célja az, hogy mind a közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, mind a szakterületen kívüli érdeklődők számára információt nyújtson a közösségfejlesztés területén zajló munkáról, az aktuális eseményekről, és az is, hogy ihletet adjon a saját környezetben való cselekvéshez.
 
Ezt a hírlevelet azért kapta, mert valamilyen formában kapcsolatban áll(t) a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályával, a Civil Kollégiummal és/vagy a Közösségfejlesztők Egyesületével. Kérjük, hogy ha nem szeretne ilyen hírlevelet kapni, küldjön egy válasz e-mailt, "Leiratkozom" tárgymegjelöléssel!
Üdvözlettel:
Tarnai Mária - maria.tarnai@gmail.com
Péterfi Ferenc - peterfi@kkapcsolat.hu
 
 
 
Az alábbiakban idézünk Beke Pali életrajzi és szakmatörténeti könyvéből, amelyben népművelői pályaválasztásáról ír:
 
„Nem bántam meg.
Ez a szakma szép és gazdag életet ajándékozott nekem. Emberek, barátok, tájak, helyzetek, események és történetek sokaságát. Tulajdonképpen az egész országot, és aztán egy másikat, amelyről bőven lesz szó még a későbbi oldalakon. Városokat, falvakat, tanácselnököket, később polgármestereket, jegyzővé vált vb-titkárokat, tanítókat, tanárokat, téesz-elnököket, egyéni gazdákat, vállalkozókat. Valamit szervezni-csinálni akaró, majd általunk egyesületbe szervezett polgárok százait. Később cselekedni vágyó fiatalokat. Szórakozva dolgoztam végig az életem, és ebben az sem zavar, hogy sok minden feleslegesnek, később zsákutcának bizonyult.
Jó érzéseimet bizonyára az magyarázza, hogy a népművelőként természetes művelődési otthoni előzmények után negyedszázadot egy munkahelyen, a Népművelési Intézetben és utódszervezeteiben dolgozhattam végig. Ez általam akkor még ismeretlen, bár ma már gyanított manipulációs okból a béke és a szabad cselekvés szigete volt a pártállami időkben, lehetővé téve a társadalomért való cselekvést azokon a fertályokon, amely a hatalomnak távoli, vagy közömbös volt. Fontosnak és sikeresnek érezhettük magunkat tehát, s utólag úgy látom, hogy bennünk és körülöttünk már jóval korábban megtörtént az a rendszerváltozás, amellyel valójában csak a ‘80-as évek végén ajándékozott meg a sors. Tudtam én, hogy nincs mindenki így, de Panni néni osztálytermének tanulságát hordozva sikerült egyidejűleg kint is, és bent is lennem annak ellenére, hogy József Attila ezt valamikor még lehetetlennek tartotta.
Bizonyos vagyok abban, hogy barátaimmal együtt végzett munkám elemi részecskéjét jelentette a (nem remélten érkezett) változásoknak éppen úgy, mint sokan másoknak a munkája, akik másutt és másképpen tették dolgukat.
Jó sorom e munkahelyen adta dr. Koncz Gábor, Kovalcsik József és Varga Tamás barátaimat, majd körénk kerítette Alföldi Albert, dr. Balipap Ferenc, Hallgató Éva, Kecskeméthyné Sedívi Lilla, Kígyós Sándor, dr. Kováts Flórián, Markolt Endre, Péterfi Ferenc, Szentpéteri Zoltán, Takács Péter és Vattay Dénes népművelőket, majd az építész Makovecz Imrét, és később sokan másokat, és aztán a franciákat, és aztán más külföldieket. Mindazokat tehát, akik köré éltem szerveződött, akik a különféle munkákban társaimmá lettek. Akik mindannyian jeles alakítói, egyidejűleg szereplői mindannak, amit az elkövetkezőkben írok. Velük együtt próbáltam emberibbé változtatni véletlenül kerített, de megszeretett szakmámat, és velük közösen szabtuk át a népművelést közösségfejlesztéssé lelkiismeretünk útját járva.
Megkísérlek erről pontos számot adni. És szeretném, ha az is világos lenne az olvasónak, hogy amit (véletlenül?) felvállaltunk, amit aztán megtanultunk, és amit lassan próbálgatva csináltunk is, és amiben így járatosak lettünk, az fontos dolog az országlakosságnak. Fontos a jelennek, a jövőnek.
Persze csak akkor, ha azt akarjuk, hogy e tájon legyen jövőnk.”
 
Méltóságkereső című könyve teljes terjedelmében letölthető az internetről >>>
 
 
 
A Civil Kollégium aktuális képzései – téli kurzuskínálat (2009-2010)
 
Bővebb információért kattintson a képzés nevére!
 
2009. november 27-29.
Közösségi gazdaságfejlesztés

Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj: 9 600 Ft + ÁFA – szállással, ellátással
JELENTKEZÉS
 
 
2009. december 4-6.
Együttműködés, partnerség, hálózat Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj: 9 600 Ft + ÁFA – szállással, ellátással
JELENTKEZÉS
A
 
2009. december 11-13.
Forrásteremtés a közösségfejlesztésben Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj: 9 600 Ft + ÁFA – szállással, ellátással
JELENTKEZÉS
 
 
2010. január 15-17.
Hogyan szervezzünk és működtessünk civil szervezetet?
Civil szervezetek alakulása, gazdálkodása, szervezeti működésük, a menedzsment munka,
szakmai tevékenység, partnerség, a forrásteremtés lehetőségei, stratégiakészítés,  jó példák és tanulságos esetek megismerése.
Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj: 9 600 Ft + ÁFA – szállással, ellátással
JELENTKEZÉS
 
 
2010. február 5-7.
Civil és nonprofit alapismeretek Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj: 9 600 Ft + ÁFA – szállással, ellátással
JELENTKEZÉS
 
 
A jelentkezési lapokat a civilkollegium@indamail.hu címre, Kaszás Veronikának kérjük visszaküldeni.
Bővebb információ kérhető a matev@kkapcsolat.hu címen, a 06 1 201 5728-as telefonszámon, illetve további részletek (képzésekről, a helyszínről) a
www.civilkollegium.hu
oldalon!
 
Szeretettel várunk benneteket téli képzéseinkre,
A CKA munkatársai és tanárai
 
 
„Papírország itt épül” - Tiltakozó mozgalom a civil szervezetek támogatási rendszerének megreformálásáért
 
Nem várt fordulatként nagyszabású nyitóesemény kerekedett az Állampolgári Részvétel Hete programjai elé. A hazai pályázati rendszer működési rendellenességei okozta sérelmek régóta halmozódtak, mígnem az ÁRH első napján az ESZA Nonprofit Kft. előtt tartott demonstrációban törtek ki. A tiltakozás kapcsán azóta tárgyalások indultak
 
Az Állampolgári Részvétel Hete első napján, szeptember 21-én az ESZA Nonprofit Kft. épülete előtt tartott demonstrációban törtek felszínre azok az indulatok, amelyek már több éve halmozódnak a hazai civil szervezetek körében. Eddig is számtalan szervezet munkáját keserítette meg az a gyakorlat, amely elsősorban az adminisztratív terhek növelésével próbálja biztosítani, hogy a pályázati pénzek jó helyre kerüljenek. A mostani demonstráció és az azóta terjedő mozgalom kialakulásának apropója több civil szervezet végső ellehetetlenítése volt, ugyanis többeknél végrehajtás, csődeljárás indult, több éve lezárt és elfogadott pályázatok felülvizsgálata után indított szabálytalansági eljárások miatt.
Természetesen nem az ellenőrzés ténye adott okot a felháborodásra, hiszen valamennyiünk érdeke, hogy az EU-s és hazai támogatások felhasználása korrektül történjen, hanem az eljárás módja.
 
A demonstráció és az azóta folyó tárgyalások két célja:  
A hazai pályáztatási rendszer átalakításáért indított civil mozgalomhoz eddig 175 civil szervezet csatlakozott, összesen 216 aláíró, civil szervezetek tagjai, munkatársai és magánszemélyek egyaránt.
Legutóbbi történés, hogy Gulyás József országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére a szociális miniszter válaszlevelében az első tárgyalás emlékeztetőjének durva meghamisításával; csúsztatásokkal és valótlanságok sorozatával elutasította a vitatott intézkedések újra vizsgálását. Herczog László miniszter válaszát a kezdeményezés tagjai nem fogadták el, az érdemi választ továbbra is várják.
Az alábbi oldalon a tiltakozás kiáltványa, a csatlakozó szervezetek listája, továbbá valamennyi lépésünkhöz és a hivatalok válaszaihoz kapcsolódó dokumentumok megtalálhatóak: papirorszag.wordpress.com
Csatlakozni a következő címen lehet: http://doodle.com/y7hwiaeqvsv4ewh8 – a szervezet neve és e-mail-cím beírásával.
 
 
„Az államot nem papírok, hivatalok (...) tartják össze, hanem emberek.” - Lezajlott az idei Állampolgári Részvétel Hete
 
Az ÁRH kampányhét, a közép-kelet európai hálózatok együttes megnyilatkozása azért, hogy az állampolgári részvétel kérdése erőteljesebben jelenjen meg az európai médiában, politikában és a civil társadalomban.
 
Idén először az ÁRH minden napján egy neves közéleti személyiség is elmondta véleményét az állampolgári cselekvés és a civil részvétel tartalmáról, jelentőségéről. Akik megosztották velünk gondolataikat: Hankiss Elemér szociológus, Rutkai Bori képző- és előadóművész, Lányi András író, ökopolitikus, Sebő Ferenc népzenekutató, Kristin Faurest tájépítész, a Corvinus Egyetem oktatója, Varnus Xavér orgonaművész, Ferge Zsuzsa szociológus.
 
Ez évben több mint 100 helyszínen, 210 program várta az érdeklődőket. Az események fontos része minden évben egy, a hazai közbizalom állapotát vizsgáló kérdőíves felmérés, amit idén több mint 5000 állampolgár töltött ki, a feldolgozás még zajlik, az eredményeket később tesszük közzé.
 
Az ÁRH hivatalos honlapja: http://arh.kozossegfejlesztes.hu/
 
 
A Városmegújítási Munkacsoport szemináriuma
 
Idén tavasszal szociológus, építész, tájépítész és közösségfejlesztő szakemberek részvételével megalakult egy munkacsoport, amely a Közösségfejlesztők Egyesületének vezetésével és Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával vizsgálja a helyi közösségek bevonásán alapuló városmegújítás kérdéskörét.
 
A munkacsoport céljai: összegyűjteni a fellelhető ismereteket, korábbi kutatásokat, egyetértésre jutni a módszertani kérdésekben, városmegújítási protokoll összeállítása, gyakorlati tervezési programba bekapcsolódni, azt befolyásolni, tapasztalatot szerezni.
 
A munkacsoport tagjai:
Bardóczi Sándor tájépítész,
Giczey Péter közösségfejlesztő,
Kovács Edit közösségfejlesztő,
Peták Péter közösségfejlesztő,
Péterfi Ferenc közösségfejlesztő,
Portschy Szabolcs építész
Pörös Béla szociológus,
Sain Mátyás tájépítész,
Szokolay Örs településtervező
Tarnai Mária közösségfejlesztő,
Tistyán László szociológus
 
A munkacsoport első alkalommal lépett a nyilvánosság elé egy e heti szemináriumon, ahol azt járták körül, hogy a helyi közösség vajon valóban részt vehet-e tervezőként a saját városa, lakónegyede megújításában, hogyan bátorítható ebben, illetve, hogy ehhez a folyamathoz milyen feltételekre és hozzáértésre van/lenne szükség a szakértők, a civilek és a döntéshozók részéről.
 
A programból:
Péterfi Ferenc: Miért fontos a közösségi tervezés és mi lehet a szerepe, haszna a városmegújításban? (megnyitó)
Vidor Ferenc: Közösségi szempontok a városok megújulásában
László Tamás: Új világot kell építeni - de hogyan?
Portschy Szabolcs: Közösségi tervezés oktatása a Műegyetemen
Bardóczi Sándor - Dömötör Tamás: Közösségi tervezési folyamat Balatonbogláron – Esettanulmány
Tistyán László: Esettanulmány a pécsi szociális városrehabilitáció előkészítésének folyamatáról
Városmegújítási kerekasztal a közösségi részvétel lehetőségeiről, nehézségeiről. Meghívottak: Jármi Gyöngyi (NFGM), Ürmös Andor az SZMM Integrációs Főosztályának vezetője, Pörös Béla szociológus, Giczey Péter közösségfejlesztő. Moderátor: Peták Péter.
"Tervezz! Bátran!" programok helyszíneinek (Debrecen - Nagyerdő, Miskolc - Avas, Pécs-Bányatelep) és terveinek bemutatása
Szervezők: Közösségfejlesztők Egyesülete, SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért, Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
Támogatók: Nemzeti Civil Alap, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Batory Alapítvány
 
A szeminárium anyagai hamarosan elérhetők lesznek.
 
 
Ajánló a Parola legfrissebb számából
 
Csáki Rozália: Ön dönt! A társadalmi részvétel jó példája – Közösségi alapítvány: Lokálpatrióta szerveződés helyi erőforrásokra alapozva a helyi közösségért
Benedek Gabriella, Kovács Edit, Scsaurszki Tamás: Összjáték a közösségi kezdeményezések helyi támogatásáért – A közösségi alapítványokról bővebben
Schnierer Katalin: Az autó és az élhető város - Részlet a szerző Életminőség, autó, város című szakdolgozatából
Christomir Zafirov, Stefka Dinchiyska: Közösségfejlesztő oktatás Bulgáriában
Brake, R., Fassbender, K.: A közösségfejlesztés története és fejlődése Németországban
Vercseg Ilona: Értelmiségi ideák és helyi szükségletek – A közösségfejlesztés jövője – A Civil Közösségek Házában, Pécsett 2009. május 7-én elhangzott előadás
 
A teljes cikkek hamarosan elérhetők a www.kka.hu honlapon keresztül.
 
 
„Lehet-e a diákból Deák?” – Az Új Reformkor diákkonferenciája (dec. 3)
 
Szeretnél többet megtudni arról, hogy hol és hogyan szerezhetsz gyakorlatot az általad preferált területeken ( társadalmi szolidaritás, szociális munka, autonóm szövetkezetek, egészségügy, kulturális értékek mentése, emberi jogok védelme, környezetvédelem, szakmai gyakorlat)?
És többet megtudni arról, hogy milyen részvételi lehetőségek állnak előtted?
Gyere el, hallgasd meg az előadásokat, és utána fejtsd ki a véleményedet!
 
Előzetes program:
10:00 – 13:30
Az „Új Reformkor” kezdeményezésről - Hankiss Elemér
Egyetemek és a vállalati szféra együttműködése - Jövő egyeteme koncepció bemutatása  - Miszlivetz Ferenc - Pogátsa Zoltán
Egészségfejlesztés elméletben és gyakorlatban - Benkő Zsuzsa - Lukács Marianna
Falvak „örökbefogadása” - Pankucsi Márta
Közösségi adományozás és az önkéntes munka lehetőségei  - Gerencsér Balázs (NIOK)
13:30 – 14:30 SZÜNET – büféebéd
14:30 – 17:00
Részvételi lehetőségek a szociális szférában: ahol Rád is számítanak! - Cseh Balázs (Élelmiszerbank Egyesület), Vecsei Miklós (Máltai Szeretetszolgálat), Lehel László (Ökumenikus Szeretetszolgálat)
Fenntartható közösségek, fenntartható gazdálkodás - Kajner Péter (SZÖVET)
Jövő nemzedékek ombudsman – Mit tesz érted? - Fülöp Sándor
Megújuló energia hasznosítása a gyakorlatban - Vaszkó Csaba (WWF)
 
Helyszín: MTA budavári épületének díszterme (1014 Budapest, Országház u. 28.)
Az előadásokon túl meghívunk egy közös ebédre, megtérítjük utazási költségedet, és ingyenes egészségügyi szűrést is biztosítunk a számodra.
 
A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezés 2009. november 27-ig a www.ujreformkor.hu oldalon.
 
(forrás: ujreformkor.hu)

Dokumentumok