Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2012.06
Szerző:
Kovács Edit szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2011
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
hírlevél, közösségfejelesztés
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E


Közösségfejlesztési Hírlevél
4. évfolyam. 17. szám. 2012. június 11.
A Közösségfejlesztési Hírlevél az aktív állampolgáriság, a civil/közösségi részvétel témáival kapcsolatos eseményekről, jó példákról számol be. Célja, hogy a közösségi munkával foglalkozó szakemberek mellett a szakterületen kívüli érdeklődők számára is információt nyújtson a közösségfejlesztés területén zajló munkákról, aktuális eseményekről, ihletet adjon a saját környezetben való cselekvéshez.

Általános ajánlók:
Megjelent a Parola című szakmai folyóirat legfrissebb száma
Ajánljuk a közösségfejlesztés honlapját: www.kozossegfejlesztes.hu és
A IX. nyári Egyetem honlapját: http://kunbabonyinye.blogspot.hu
a hírlevél tartalmából:

Aktualitások:
Idén is lesz Nyári Egyetem Kunbábonyban!!!

Találkozz! – konferencia és műhelymunka ajánlók
Jövő héten tartja a Közösségfejlesztők Egyesülete évi rendes közgyűlését!

Olvasni és néznivalók
Szociális munkával a fenntartható fejlődésért, PTE-IGYK
Parola 2012/1. és 2. szám
Hankiss Elemér: A Nincsből a Van felé

Szubjektív ajánló
Osztozunk örömükben és veszteségükben

Aktualitások

Szeretettel hívunk és várunk benneteket idén is Kunbábonyba, a közösségi munka országos szakmaközi találkozójára. Tervezett programunkban a tartós változások feltételei között egy együttműködő és fenntartható társadalom felé vezető közösségi utakat keressük.

Közösségben.
Szolidárisabban – igazságosabban – fenntarthatóbban
IX. Nyári Egyetemet a közösségi részvétel fejlesztéséért

Megközelítésünk középpontjában a fenntartható társadalom áll. A közös munkát az alábbi témák mentén szervezzük:
Ki hat kire? Mi hat mire?
Társadalmunk természetszerűségei. Válság és egyensúly állapotokban rejlő veszélyek és lehetőségek. Mit várunk és mit féltünk a változástól?
Tartalom és forma a gazdaságban
Közösségi szolidaritás vs. gazdasági racionalitás. Mitől szolidáris a gazdaság? Jelenségek, dilemmák és példák: faluvállalat, szociális szövetkezet, kulturális kreatív, stb.
Egyéni vagy közösségi kihívás a szegénység?
Szegények a településeken, szegény települések. Strukturális problémákra adott helyi programok. Hova számoljuk fel a telepeket? Modernizációs követő utak helyett, ökologikus, korszerű és fenntartható alternatívák mentén kell segíteni.
Nyitott ház – settlement – egyetem
Felelősen helyben: segítők, házépítők, megújuló közösségi intézmények, konfliktusok és megbékélések. Alkalmazkodóképesség növelése helyett a változásra való felkészülés előtérbe helyezése. A kutató és a terep megújuló kapcsolata: akciók és kutatások.
Önfenntartás és önrendelkezés
Cél, vagy eszköz az önfenntartás? Mire mutatnak alternatívát – a szociális földprogramok, a közfoglalkoztatási programok, a háztáji gazdaság támogatása, a közösségi kertek?
Térhatás
Átalakuló városok. Közösségi terek, kertek, parkok hatása és visszahatása.

Információ és jelentkezés: kunbabonyinye@gmail.com
Szervezők: Közösségfejlesztők Egyesülete, Magyar Művelődési Intézet, Civil Kollégium Alapítvány, Közösségi Kapcsolat Alapítvány, SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért, Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete, Adacs-Bábony Szövetkezet, Társadalmi Összetartozásért Alapítvány, Tér-Tár Műhely, Fiatal Fejlesztők Műhelye, Dialóg a Közösségekért Egyesület, Retextil Alapítvány…

TALÁLKOZZ!! konferencia ÉS MŰHELYMUNKA ajánló
Olvasni és néznivalók

Hiánypótló olvasmányként ajánljuk figyelmébe a közösségi, segítő munka iránt érdeklődőknek a Pécsi Tudományegyetem – Illyés Gyula Karán működő Szociológiai Intézet gondozásában a tavalyi évben megjelent e-kötetet:

Szociális munkával a fenntartható fejlődésért
Szerk:Jász Krisztina In:Szekszárdi Szociális Műhely Tanulmányok, Szekszárd, 2011Megjelent a Parola 2012. évi 1. és 2. száma

A tartalomjegyzékekből mazsolázva ajánljuk mindkét számot az érdeklődő olvasók
figyelmébe:
Peták Péter: Állampolgári mozgalom egy NATO-radar építése ellen. Összefoglaló a pécsi Tubes-ügyről
Közösségszervező Műhely:Világforradalom és más napi teendők Jó Marianna: Egyenlő eséllyel a rák ellen. Roma halandóság, szűrés és képessé tétel Lakner Zoltán: KÖZÖNY HELYETT KÖZÜGY
„Mindenkinek saját magát kell felszabadítania. Ha ezt a rizikót nem vállaljuk, elszalasztunk egy lehetőséget.” Ezzel az idézettel ajánljuk mindenki figyelmébe Hankiss Elemér új könyvét, mely A. Nincsből a Van felé címmel jelent meg a könyvhéten
Ennek kapcsán ajánljuk az alábbi linket, ahol Hankiss Elemér többek között a szabadságról, autonómiáról, bátorságról, élménykorszakról, készenlétről beszél.
http://www.youtube.com/watch?v=OiDZ2KgWnLo&feature=share


Szubjektív ajánló

Osztozunk az örömükben

Legjobb tudomásunk szerint a Civil Rádió alábbi nyílt levele és több akciója végül lehetővé tette, hogy ebben a szorongatott időben és ezek a méltatlan feltételek mellett újra ringbe szállhasson az FM 98 MHz frekvenciáért.

Kedves Civil Rádió Hallgatók és Kedvelők!
Az átalakult média-viszonyok mellett az a szerencse ért bennünket, hogy nagyon jó eséllyel pályázhatunk újra a 98 MHz-es frekvenciánkért. Többen ismeritek, és talán még többen hallgatjátok a rádiót – talán már tudjátok, hogy több mint 120 önkéntes dolgozik a rádióban; és ezzel együtt nagyon sokszínűek vagyunk, a civil szféra és a marginális csoportok hangját közvetítjük, sok esetben olyanokét, akik sehol máshol nem tudnának megjelenni.
A sikeres pályázatunk kulcsa, hogy össze tudjunk gyűjteni 1.800.000 Ft-ot; ez a frekvencia-díjunk, ezt mindenképpen meg kell fizetnünk ahhoz, hogy szólhassunk. Ezért fordulunk hozzátok: ezt már nem tudjuk önkéntes munkából és erőből előállítani.
Ezért hozzátok fordulunk: az alábbiakban szereplő számlaszámra, aki tud, járuljon hozzá a Civil Rádió tovább-működéséhez. Ráadásul a határidő is nagyon szorongat minket, az említett 1.800.000 Ft-ot 2012. június 5-ig kell összegyűjtenünk. Csak azzal tudjuk meghálálni támogatásotokat, amivel eddig is: olyan hangokat közvetítünk hozzátok, amik máshol nem hallhatóak. Kérlek benneteket, hogy segítsetek nekünk ebben. Gondoljatok a MentaTeára, a Hajnali Koffein-re, a Merítésre, a Demokrácia MOST!-ra, a könyveseinkre, a művészetekre… Felsorolni sem tudnánk… Köszönettel: a Civil Rádió csapata.
Bankszámlaszámunk: Civil Rádiózásért Alapítvány 11701004-20147734 (OTP Bank)

Várjuk a közösségfejlesztői munka híreit és ajánlásait a következő lapszámhoz is.
A munkacsoport nevében kérdéseiket, észrevételeiket várja:
Kovács Edit: kedit@kka.hu;kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.comDokumentumok