Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2010.9
Szerző:
Kovács Edit szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2010
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
közösségfejlesztés, hírlevél
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E


Közösségfejlesztési hírlevél
2. évfolyam. 9. szám. 2010. szeptember 24.


Kedves Közösségfejlesztés Iránt Érdeklődők!

Hírlevelünkkel a szakma aktuális programjaira, cikkeire és terepmunkáira szeretnénk ráirányítani a figyelmét kollégáink mellett minden érdeklődőnek, aktív állampolgárnak.

Általános ajánlók:

§ Továbbra is szeretnénk figyelmükbe ajánlani honlapunkat: www.kka.hu. Hírfolyammal, szebb megjelenéssel, felhasználóbarát megoldásokkal gazdagodott, ezzel egy időben a folyamatos fejlesztés alatt a régi honlap továbbra is elérhető.

§ Honlapunkon folyamatosan elérhető a szakma Parola c. folyóirata: http://www.kka.hu/_Kozossegi_Adattar/PAROLAAR.NSF?OpenDatabase
Papíralapon előfizetni Balogh Flóránál lehet a
florabal@kkapcsolat.hu címen, vagy a 06-1-201-5728-as telefonszámon.

§ Ha a közösségfejlesztéshez kapcsolódó híred van, cikket-, programot-, képzést ajánlanál, vagy észrevételed, ötleted lenne a hírlevéllel kapcsolatban, írj nekünk: kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.com. Köszönettel vesszük.  

a hírlevél tartalmából:

§ Állampolgári Részvétel Hete: 2010. szeptember 20-26.

§ Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért, Támop 5.1.3-9/2.

§ Konferenciaajánló

§ Olvasni és néznivalók

§ Aktuális képzési ajánlatok

A Közösségfejlesztési Hírlevél a közösségfejlesztés, aktív állampolgáriság, részvétel témáival kapcsolatos eseményekről, jó példákról számol be, és célja az, hogy mind a közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, mind a szakterületen kívüli érdeklődők számára információt nyújtson a közösségfejlesztés területén zajló munkáról, az aktuális eseményekről, és az is, hogy ihletet adjon a saját környezetben való cselekvéshez.

ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVÉTEL HETE : 2010. szeptember 20-26

Szeptember utolsó hetében ismét fókuszban a civil részvétel!
(
http://arh.kozossegfejlesztes.hu)
Idén a hazai civil szektor ismét több, mint 100 eseménnyel készül arra, hogy felhívja a figyelmet az állampolgárok saját életüket alapvetően befolyásoló döntések előkészítésében, a természeti, épített és társadalmi környezetünket érintő folyamatokban való részvételének fontosságára.
Nyitóesemény: ÁRH Nyitófesztivál Szekszárdon interaktív közösségi zenéléssel, utcabállal, kiállítás megnyitóval (szeptember 20., 14 óra, Garay tér).
Az ÁRH során többek között Élő könyvtárat nyitunk, ahol mindenki személyesen találkozhat saját előítéleteivel (Pécs, szeptember 17., előrendezvény), elmondjuk, hogy „Mi milyen képviselőt és polgármestert akarunk” (Szekszárd, szeptember 23.), Demokráciát játszunk (Kunbábony, szeptember 25.), Rendhagyó tanórákat tartunk (Budapest, Székesfehérvár), kávéházakban találkozunk, ahol Közügyekről diskurálunk (Székesfehérvár, szeptember 20-25.), megmutatjuk, miért jó a Részvételi színház (Budapest, Gödör Klub, szeptember 25-26.).  Az ország számos kis- és nagytelepülésén ismét lekérdezzük az állampolgári bizalom és részvétel hazai állapotait vizsgáló aktualizált kérdőívet (http://www.digitaldream.hu/phpsurveyor/index.php?sid=16) és szakértőkkel folytatott nyilvános-beszélgetéseken mutatjuk be a Civil szakpolitikai ajánlásokat a részvétel fokozásáért (Budapest, Parlament Café: szeptember 23, 11 órától - László Tamás országgyűlési képviselő; szeptember 24, 11 órától- Balog Zoltán államtitkár) illetve Gödör Klub: szeptember 26.).
Záróesemény: BudapesTedd! Interaktívan építkezünk és palackpostát küldünk annak reményében, hogy elvárásaink és javaslataink eljutnak a főváros jövőjét kezükben tartó döntéshozókhoz. (2010. szeptember 25-26., Gödör Klub)

Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért, Támop 5.1.3-9/2.

2010. szeptember 30-ig lehet pályázni a „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” című program keretein belül.

A Közösségfejlesztők egyesülete konzorciumi partnerként vesz részt a Támop 5.1.3.-9/1 komponensének megvalósításában, mely az LHH kistérségekben nyújt tanácsadást és szakmai támogatást azon szervezeteknek, akik pályázni kívánnak a 2 komponensen belül.
Az alábbi linken tájékozódhat a módszertani központ elérhetőségeiről és az információs napokról is: www.melyszegenyseg.hu 

konferencia ajánló

§ Idén, 2010. november 4-5-én kerül megrendezésre Varga A. Tamás tiszteletére kezdeményezetett Közösség konferencia. Témája egyfelől a szolidaritás, másfelől azoknak a szakmapolitikai irányelveknek a bemutatása, melyeket a SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület (http://www.polgarz.hu/) az elmúlt másfél évben kidolgozott, s amely most, az ÁRH hetén adunk át javaslatok formájában a döntéshozóknak.

§ Méltóságkereső konferenciát szerveznek barátai és kollegái Beke Pál tiszteletére 2010. november 30. - december 1.-én. A helyszín a Magyar Kultúra Alapítvány épülete a Budai Várban. A részletekről a következő Hírlevélben beszámolunk.

§ Részvételi színházak az Állampolgári Részvétel hetén
2010. szeptember 25. (szombat) 12:30- Gödör Klub


Az ÁRH alatt olyan részvételi színházi formákat alkalmazó, drámapedagógiai előadások láthatók a Gödörben, amelyek fontos társadalmi, erkölcsi, emberi problémákat mutatnak be és lehetőséget adnak a közönség aktív részvételére. Az előadásokat megelőző, megszakító, vagy azt követő feldolgozó részekben a résztvevő-nézők színházi eszközöket, munkaformákat használva, gyakran szerepbe bújva, megélt tudást szereznek az adott problémakörről.
Programunk összeállításánál szempont volt, hogy az állampolgári részvétel kultúrafüggő és tanulható. A módszert alkalmazó, többnyire általános- és a
témához kapcsolódó linkek: www.anblokk.hu ; www.kavaszinhaz.hu ; www.kretakor.blog.hu ; http://www.youtube.com/watch?v=zr9ArPbuzp8 

Olvasni és néznivalók

Idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Nyári egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, témája a társadalmi szolidaritás-összetartó társadalom volt. A négy nap minden eseményéről videó összefoglaló és írásos jegyzet is készült, ez a sokszínű és gazdag anyag, az alábbi linken érhető el: http://nyariegyetem.adattar.net/
Ízelítő a témákból:
ü Csepeli György megnyitó előadása;
ü Jegyzetek Pettendi Szabó Péter „Háttér - Jártál-e már Budapesten?” fotóprojektjéről, „A nyomor széle – blog-bemutatóról”, az Örvény című film vetítéséről, valamint
ü „A szegénységről másképp” – c. foglalkozásról, ahol a Kurt Lewin Alapítvány két, szolidaritást elősegítő alternatív programját mutattuk be.
ü Megtalálható még dr. Kósa Karolina ismertetője egy debreceni cigánytelep integrációs kísérleteiről,
ü „Közösségi iskola a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásáért: H2O Projekt” összefoglalója, valamint a Nyári Egyetemről egy Kerekasztal beszélgetés a szolidaritás esélyeiről és realitásairól, végül
ü „A cselekvő-képessé válás folyamatáról” elhangzott előadást
ü A fentieken túl bemutatja a Parola a Fiatalok a rasszizmus ellen! - című nemzetközi programot is.

§ Tervezz! Bátran! Népszerűsítő kiadvány és egy kézikönyv
Hamarosan elérhetőek lesznek a Városmegújító Munkacsoport kiadványai, melyek a közösségi tervezés módszereiről és fontosságáról szólnak. A Közösségfejlesztők Egyesülete által létrehozott Városmegújító munkacsoport tagjai által írt és szerkesztett kiadványok, elektronikus formában lesznek elérhetőek.
Az egyik kiemelten a döntéshozók és szakemberek számára készül, a legalapvetőbb módszerek, gyakorlati lehetőségek és esettanulmányok ismertetésére vállalkozik, annak érdekében, hogy bemutassa a lakosok és felhasználók bevonásának kikerülhetetlen fontosságát a városfejlesztés folyamatában.
A másik kiadványuk egy olyan nyomtatott füzet lesz, amely mindenki számára közérthetően foglalja össze a részvétel módjait és az együttműködés kiemelkedő szerepét a településfejlesztés területén, gyakorlati példákkal szemléltetve ezeket a folyamatokat.

AKTUÁLIS KÉPZÉSI AJÁNLATOK

A Civil Kollégium aktuális és kedvezményes képzései:

· Web2 az állampolgári részvételért: 2010.10.15-17.
Elöljáróban:
blogok; Közösségi oldalak (pl. IWIW, Facebook); Wikik; Fájlmegosztás (zene, fotó, videó, vagy más); Kép és videó szerkesztő felületek; Hírforrások (pl. RSS, Atom); Internetes fórumok; Linkmegosztás; On-line irodai alkalmazások – dokumentumkezelés, kalendárium, időpont egyeztetés stb.
Forma
: bentlakásos, Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín:
Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj: 7 200 Ft + ÁFA – szállással, ellátással

· Ifjúsági közösségi vezető képzés: 2010. 09.30-10.02.és 2010. 10.8-10.
Elöljáróban:
csoportfolyamatok, csoporthelyzetek, tervezés, mérlegelés és döntés közösen, írott és íratlan szabályok: befogadás és kirekesztés, vezetői szituációk és szerepek, intoleráns, diszkriminatív, rasszista megnyilvánulások kezelésének lehetséges módszerei, eszközei csoportos helyzetekben, mindez gyakorlatias, tapasztalásos tanulási helyzetből megismerve.
Forma
: bentlakásos, Időtartam: 2x24 óra, melyek együtt az igaziak, de önmagukban is kerek egészet alkotnak.
Helyszín:
Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj: ingyenes

· Társadalmi és közösségi részvétel: 2010.11.12-14.
Elöljáróban:
a képzés önállóan is elvégezhető, de a 120 órás Közösségfejlesztő képzés egyik – vizsgaköteles! – alapkurzusaként is. Az állampolgári részvétel jelentősége elméletben és a gyakorlatban.
Forma
: bentlakásos, Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín:
Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj
: 9 600 Ft + ÁFA – szállással, ellátással


· Helyben, nyilvánosan: 2010.11.19-21.
Elöljáróban:
helyi nyilvánosság jelentősége és szervezésének eszközei
Forma
: bentlakásos, Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín:
Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj
: 9 600 Ft + ÁFA – szállással, ellátással

· A közösségfejlesztés elmélete: 2010.12.3-5.
Elöljáróban
: a képzés önállóan is elvégezhető, de a 120 órás Közösségfejlesztő képzés egyik – vizsgaköteles! – alapkurzusaként is. A közösségiség és a közösségi munka elméleti megközelítései.
Forma:
bentlakásos, Időtartam: 24 óra/3 nap, bentlakásos
Helyszín
: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony
Részvételi díj:
9 600 Ft + ÁFA – szállással, ellátással

Jelentkezés és további információk: Balogh Flóránál: civilkollegium@indamail.hu, 06 1 201 5728 vagy a www.civilkollegium.hu.

Ezt a hírlevelet azért kapta, mert valamilyen formában kapcsolatban áll(t) a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályával, a Civil Kollégiummal és/vagy a Közösségfejlesztők Egyesületével. Kérjük, hogy ha nem szeretne ilyen hírlevelet kapni, küldjön egy válasz e-mailt, "Leiratkozom" tárgymegjelöléssel a kozossegfejlesztesihirlevel@gmail.com e-mail címre. Üdvözlettel: Péterfi Ferenc, elnök. Közösségfejlesztők Egyesülete

Dokumentumok