Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2009.03
Szerző:
Tarnai Mária szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2009
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
közösségfejlesztés, hírlevél
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E


Kedves közösségfejlesztés iránt érdeklődők!

E hónaptól elindítunk egy elektronikus hírlevelet, ami a közösségfejlesztés, aktív állampolgáriság, részvétel témáival kapcsolatos jó példákról számol be, havonkénti megjelenéssel.
Célunk az, hogy mind a közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, mind a szakterületen kívüli érdeklődők számára információt nyújtsunk a közösségfejlesztés területén zajló munkáról, az aktuális eseményekről, és az is, hogy ihletet adjunk a saját környezetben való cselekvéshez.
Az első számban az alábbi témákról ejtünk szót:
Ezt a hírlevelet azért kapta, mert valamilyen formában kapcsolatban áll(t) a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályával, és/vagy a Közösségfejlesztők Egyesületével. Kérjük, hogy ha nem szeretne ilyen hírlevelet kapni, küldjön egy válasz e-mailt, "Leiratkozom" tárgymegjelöléssel!
Üdvözlettel:
Tarnai Mária - maria.tarnai@gmail.com
Péterfi Ferenc - peterfi@kkapcsolat.hu


Állampolgári Részvétel Hete (ÁRH) 2008 – a felmérés eredményei
2008. szeptember 22-28. között, negyedik alkalommal szervezte meg az Állampolgári Részvétel Hete (ÁRH) országos rendezvényét a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Civil Kollégium és a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztálya. Ez a programsorozat évről-évre jelentős civil aktivitásokat generál országszerte. A programoknak minden évben része volt egy kérdőíves felmérés, ahol idén az önkéntesek összesen 4120 kérdőívet töltettek ki országszerte.
A megkérdezés legfőbb célja a közbizalom és a társadalmi aktivitás felmérése: a részvétellel kapcsolatos vélekedések, beállítódások és szokások megismerése; amelyek a közösségi viszonyokat, az embereknek a közügyek iránti elköteleződését, az együttműködés iránti vonzódásukat jelezhetik.
Az eredmények alapján mind a közbizalom, mind pedig a részvétel tekintetében tartós mélyponton van a hazai társadalom. Az is látszik, hogy nem egy alkalmi megingás, hanem hosszú idejű stagnálás, leépülés jellemzi a magyarországi közpolitika állapotát. A felmérés tapasztalatai is megerősítik azt, amit a politikai elit megítélésének teljes hitelvesztéséről a közvélemény megfogalmaz, s ebben a kérdésben is a viszonyok változatlansága –vagy éppen annak a romlása- az aggasztó.
Az elemzést összeállította: Péterfi Ferenc közösségfejlesztő
A teljes tanulmány letölthető itt.
Bővebben az ÁRH-ról itt: http://www.arh.blogol.hu/


Film a Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózatról (Köztámháló)

A Köztámháló az ország valamennyi megyéjében jelen lévő, közösségfejlesztő szakemberekből álló segítő hálózat, amelynek célja, hogy felkutasson és támogasson kisebb-nagyobb helyi kezdeményezéseket. E kezdeményezések rendkívül sok féle helyi ügyet karolhatnak fel, ami közös bennük az az, hogy az öntevékenység, a cselekvő állampolgáriság, a közösségi felelősségvállalás csírái rejlenek bennük, és akik résztvesznek bennük, megélhetik a közügyeik tevőleges alakításának élményét.
A hálózat munkájáról készült 12 perces film megtekinthető itt.


Híd a Dunán - Magyar - Szlovák találkozó

2008. decemberében „Híd a Dunán” címmel kerekasztal beszélgetéseket szervezett a Partners Slovakia és a Partners Hungary Alapítvány. A találkozó első napján Pozsonyban szlovák intézmények és civil szervezetek, majd másnap Budapesten magyarországi intézmények és szervezetek a szlovák – magyar konfliktusra reagálva az együttműködés tapasztalatai és jó gyakorlatai mentén elemezték a helyzetet.
A résztvevők megállapították, hogy egyelőre ezek az ellentétek inkább csak a nagypolitika és a média szintjén vannak jelen, az emberek mindennapi életében nem. Annak érdekében, hogy a konfliktusok ne gyűrűzzenek át, szükséges, hogy a két ország civil szervezetei intenzívebbé tegyék kapcsolataikat, és ki-ki a maga szakterületén alakítson ki minél nagyobb fokú együttműködést, így juttatva a két ország állampolgárait első kézből szerzett tapasztalatokhoz a valós viszonyokról.
Deák Évával, a Partners Hungary Alapítvány ügyvezető igazgatójával készült interjú megtekinthető itt.


"SZÓ-VÁLTÁS" - VI. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért

Szóba tudunk-e elegyedni egymással? Vannak-e üzeneteink a közösségek számára és vannak-e a társadalmi-gazdasági helyzetre vonatkozóan? Érdekel-e bennünket a többiek véleménye?

2009. július 22-26 között, idén hatodszor kerül megrendezésre a Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, Kunbábonyban.
Beszélgetéseink és műhelyeink fókuszában a nyilvánosság áll, annak a közösségeket érintő mindenféle formája, színterei és csatornái: az a keret, amelyben a vélemények mérlegelése és egyeztetése történik meg, kialakul a vita és a párbeszéd.
Számba kívánjuk venni, hogy vannak-e a találkozásokra, az egyezkedésre, a véleménycserére igazi közösségi fórumaink, megfelelő nyilvános tereink?
Fontos számunkra a hozzáférés és a részvétel a nyilvánosság működésében: a társadalmi ellenőrzés - a hatalom kontrollálása, s a széleskörű kommunikáció kiemelkedő jelentőségű a közbeszéd és a közbizalom alakulásában, a helyi közélet fejlődésében.
Foglalkozni kívánunk a médiával, különösen annak közösségi formáival, a helyi és a tágabb célcsoportokat elérő sajtóval és a közösségi hálózatok kiépülésére különösen alkalmas eszközzel: az internettel.

Várunk Kunbábonyba, a Civil Kollégium bentlakásos képzési központjába és annak hatalmas zöld parkjába minden érdeklődőt, családjával, barátaival, kollegáival!

További információk:
www.kka.hu (előzetes felhívás, előző nyári egyetemek programjai, előadásai, fotók)
nyariegyetem2009@gmail.com (előzetes kérdésekkel, témaajánlatokkal, egyéb felajánlásokkal)
telefonon: 06-1-225-60-11, 06-1-225-6013

További részletekkel még jelentkezünk! Üdvözlettel, a szervezők:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Civil Kollégium
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete
SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért


A Civil Kollégium soron következő képzései

A Civil Kollégium Alapítvány a közösségfejlesztés, közösségi munka, civil tanulmányok hazai képző intézménye. 2008 szeptembere óta megújult képzési rendszerrel, összesen 24, a közösségfejlesztés elméletén és gyakorlatán alapuló kurzust kínál. A 24 tanórás (3 napos), bentlakásos képzésekről minden információ megtalálható itt.
A képzési rendszer modulokból épül fel, amelyek önállóan, vagy a „közösségfejlesztő” szakképesítés megszerzése céljából is elvégezhetőek.
A közeljövőben induló kurzusok:

Helyben, nyilvánosan
2009. március 6-8., helyszín: Zalaegerszeg, részvételi díj: 18.000 Ft+ÁFA
Közösségi vállalkozásra felkészítés
2009. március 13-15., helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony, szállással, ellátással, részvételi díj: 6500 Ft + ÁFA
Közösségi és részvételi módszerek 2.
2009. március 20-22., helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony, szállással, ellátással, részvételi díj: 6500 Ft + ÁFA
2009. március 27-29., helyszín: Budapest, Rákoscsaba, részvételi díj: 18.000 Ft + ÁFA
Ifjúsági közösségfejlesztés
2009. május 15-17., helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony, szállással, ellátással, részvételi díj: 6500 Ft + ÁFA
Közösségi Művészet
2009. május 22-24., helyszín: Civil Kollégium – Kunszentmiklós-Kunbábony, szállással, ellátással, részvételi díj: 6500 Ft + ÁFA


Civil kezdeményezés egy Fővárosi Roma-Magyar Kulturális Központért

A Közösségfejlesztők Egyesülete érdeklődése az elmúlt hónapokban fokozottan fordult a várostervezésbe való közösségi bevonás témája felé. Ennek apropóján kapcsolódott be a Tavaszmező6 nevű civil összefogásba, amely a Tavaszmező utca 6. és a József utca 37. szám alatti Műteremház megmentését tűzte ki céljául. A civilek szerint az épületegyüttes kiválóan alkalmas a Roma Parlament által kialakított színházi-, művészeti-, oktató és jogvédő tevékenység folytatására és továbbfejlesztésére. A kezdeményezés hatására az önkormányzat meghosszabbította az épületben működő roma szervezetek bérleti jogviszonyát, és várostervező társasága részt vesz a tervezési folyamatban is.
A Kulturális Központ tervezése közösségi részvétellel zajlik, a kezdeményező szervezetek: Szindikátus, Védegylet, Levegő Munkacsoport, Élőlánc a Városért Egyesület, Zöld Fiatalok Egyesület, St. József Stúdió Kollégium, Artemisia Tájépítészet, Közösségfejlesztők Egyesülete, VIII. ker. Német Kisebbségi Önkormányzat, Budapesti Városvédő Egyesület, ÓVÁS! Közhasznú Egyesület, Nagydiófa Egyesület, Budapest Világörökségéért Alapítvány.
A Pártolói Kör honlapja
Blog az lmv.hu-n
Cikk a kezdeményezés korai stádiumáról az Építészfórumon.


Ajánló a Parola legfrissebb számából


Kanadában kolbászból? – a közterek közösségi tervezéséről – ajánló

Interjú egy kanadai tervezővel, arról, hogy hogyan zajlik arrafelé a közterek tervezése: „Konkrét tervezési programunk nem volt a projekt elején, vagyis ennél pontosabban úgy lehetne fogalmazni, hogy a tervezési program az, hogy a park kielégítse a lakosság igényeit...”
A tervezés forgatókönyve szerint „Az első lépés nagyjából a lakosság érdekeltségi fokának felméréséből állt. A második lépésben az érdekelt felek és a városi hatóság megegyezett a participációs folyamat részleteiben (módszerek, résztvevők szerepe és kötelességei, a konszenzus elérésének szabályai, stb.). A harmadik fázisban történt az érdekcsoportokkal történő egyeztetés és a participációs struktúra felállítása. Most a negyedik fázisban vagyunk (szcenáriók kidolgozása), de egy kicsit már az ötödikbe (egyetértés kialakítása) is belekóstolgatunk.”
És hogy miért van szükség az érintettek részvételére: „A participációs folyamat nálunk a tervezés kötelező része. Teljesen mindegy, hogy milyen okból tervezel valamit. Követelmények vannak a participációra vonatkozóan minden döntéshozatali szinten (állami, térségi, városi) (…) Az egész tervezés a participációs folyamat körül forog. Az a projekt gerince, és a tervezés arra épül.”
„Tehát általában az van, hogy ha mondjuk a választópolgárt egy terv nem nagyon érdekel, akkor megcsináljuk a minimumot, amit kell (erre vannak a törvények) és a választópolgár azzal boldog. De ha érdekli őket valami (mint például ennek a városközponti parknak a sorsa), akkor bevonjuk őket sokkal jobban, mert másképp sokkal többet kockáztat a városvezetés, mint amennyit megér a trükközés és elkenés. Ezzel azt akarom mondani, hogy itt a politikusoknak megéri úgy táncolni, ahogy a nép muzsikál...”
A teljes cikk megtalálható itt.

Dokumentumok