Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
Közösségfejlesztés Hírlevél - 2009.05
Szerző:
Tarnai Mária szerk.
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2009
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
közösségfejlesztés, hírlevél
Állomány:
Közösségfejlesztési Hírlevél
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
EKedves Közösségfejlesztés Iránt Érdeklődők!
 
Hírlevelünk legújabb számában több eseményre is invitáljuk önöket, valamint néhány, a válság kezelésével (is) összefüggő kezdeményezésről adunk hírt, bízva a jó példák gyors terjedésében.
E havi számunk tartalma:
   
Ezt a hírlevelet azért kapta, mert valamilyen formában kapcsolatban áll(t) a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályával, és/vagy a Közösségfejlesztők Egyesületével. Kérjük, hogy ha nem szeretne ilyen hírlevelet kapni, küldjön egy válasz e-mailt, "Leiratkozom" tárgymegjelöléssel!
Üdvözlettel:
Tarnai Mária - maria.tarnai@gmail.com
Péterfi Ferenc - peterfi@kkapcsolat.hu
 
 
KÖRFESZT Közösségi Önsegítő Rendszerek fesztiválja, 2009. május 23-24., Budapest
 
Miközben mindenki várja a gazdasági válság enyhülését, és a magyar kormány által követendő útról vitatkozik, vannak, akik új utakat keresnek maguk és közösségeik számára.
 
A Védegylet több tucat szervezettel együtt ezeknek az előremutató kezdeményezéseknek a seregszemléjét szervezte meg a Kesztyűgyárban.
 
A KÖRFESZT azokat a közösségi technikákat mutatja be, amelyekkel csökkenthetjük a válság hatásait és egy szolidáris gazdaság alapjai lehetnek. Sokféle megoldást ismerhetünk meg a telekocsi rendszertől a klímabrigádokig, hitelkárosultak érdekvédelmi szövetségétől a helyi pénzekig és az ingyenboltig.
Lesz még szó közterek tervezéséről, mikrohitelről, lakóhelyünket érintő döntésekbe való beleszólásról, szövetkezetekről, méltányos kereskedelemről, közösségi vízgazdálkodásról, lesz játszóház, fair trade finomságok, cserebere-piac…
 
A KÖRFESZT lehetőséget ad, hogy bekapcsolódjunk már működő hálózatokba, vagy csak egyszerűen ötleteket, praktikákat gyűjtsünk a saját jövőbeni kezdeményezéseikhez.
 
Belépés: egy fölösleges, de másnak még hasznos tárggyal - vagy ingyen.
 
Kesztyűgyár Közösségi Ház (VIII. ker. Mátyás tér 15.)
2009. május 23-24. 9-20 óráig
 
Bővebb információ és részletes program: korfeszt.net
 
 
Bemutatkozik a Tavaszmező-Művészkert: közösségi tervezési projekt egy roma-magyar kulturális és civil központért, 2009. május 26., kedd, 18 óra
 
Előző számunkban már hírt adtunk a Tavaszmező u. 6. és a vele telekszomszédos Művészkert körül alakult civil összefogásról. Múlt év ősze óta zajlik ez a példaértékű tervezési folyamat, amelyben civilek és helyi lakosok a VIII. kerületi Önkormányzat tervező cégével (Rév8) együttműködve készítenek hasznosítási tervet a Tavaszmező u. 6. szám alatti épület roma-magyar kulturális központtá alakítására.
Az egyetemi hallgatók önkéntes munkájával segített tervezési folyamat most érkezett olyan fázisba, hogy az elvégzett munkát a széles nyilvánosság elé tárják.
A projekt a Zöld Fiatalok által május 14. és 16. között megrendezett MAGDI Fesztivál Tavaszmező Utcabálján mutatkozott be, a kész koncepcióterveket (4 változat készült) pedig május 26.-án, kedden, 18 órakor ismerhetik meg az érdeklődők (helyszín: Tavaszmező u. 6.).
A hétvégén pedig a KÖRFESZTen szombat délután a Kritikus lakossági csoportok fórumán lehet a szervezőkkel találkozni.
A projekt jelentősége – és ebben párhuzamba állítható a Rév8 Magdolna-negyedben végzett munkájával -, hogy az épített környezet alakításának új megközelítését példázza, amikor a várostervezés a használók bevonásával, az ő igényeikre építve történik.
 
Kezdeményezők: Roma Parlament, Phralipe, Szindikátus, Védegylet, Levegő Munkacsoport, Élőlánc a Városért Egyesület, Zöld Fiatalok Egyesület, St. József Stúdió Kollégium, Artemisia Tájépítészet, Közösségfejlesztők Egyesülete, VIII. ker. Német Kisebbségi Önkormányzat, Budapesti Városvédő Egyesület, ÓVÁS! Közhasznú Egyesület, Nagydiófa Egyesület, Budapest Világörökségéért Alapítvány.
 
A kezdeményezés Pártolói Körének honlapja: http://tavaszmezo-muveszkert.bogracs.net/
Blog a Lehet Más a Világ! közösségi portálon: http://lmv.hu/tavaszmezo6
Minderről a 8ker.blog.hu-n: http://8ker.blog.hu/tags/művészkert
 
 
Settlement konferencia, május 27., Budapest
 
Az ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület - Istenkúti Közösségért Egyesület - Nap Klub Alapítvány 2009. május 27-én megrendezi Settlement konferenciáját.
A programból:
   
A részvétel ingyenes. A nap folyamán a szervezetek által hozott anyagot kiállítjuk.
 

További információ, jelentkezési lap: http://www.eletfaegyesulet.hu/settlement.hu.php

és info@eletfaegyesulet.hu

 
 
A Új Reformkor mozgalomról
 
Az Új Reformkor mozgalmat magánszemélyek kezdeményezték, függetlenül minden politikai párttól és üzleti csoporttól. Célja az, hogy a maga szerény eszközeivel segítse azt a folyamatot, amelynek során – reményeink szerint -- Magyarország sikeres és fontos tagjává válhat egy új Európának
Mindannyian aggódva és reménykedve figyeljük az ország jelenének s jövőjének alakulását. És a magunk területén mindannyian próbálunk tenni valamit azért, hogy az ország a lehető leghamarabb kilábaljon jelenlegi kritikus helyzetéből.
 
Rövidtávon természetesen elsősorban a pénzügyi-gazdasági válság megoldása a feladat. De önmagában ez nem elegendő. Ahhoz, hogy sikeres és békés európai országgá válhassunk, politikai gyakorlatunk, társadalmi rendünk, mentalitásunk, magatartáskultúránk átalakulására, megújulására is szükség volna. Úgy is mondhatnánk, hogy egy Új Reformkor kibontakozására.
Ezek persze így túlontúl nagy szavak. De hogy valami mégis elinduljon, országos párbeszédet és együttműködést kezdeményezünk (…) arról, hogy mit lehetne tenni, s ki mit tehetne annak érdekében, hogy az ország elinduljon, vagy gyorsabban haladjon az európai fejlődés útján.
 
Honlapunk az Új Reformkor mozgalom – országos civil párbeszéd – programjainak, dokumentumainak gyűjtőhelye; tapasztalatok, gondolatok, javaslatok, tervek, elemzések kicserélésének fóruma (…), segítségével szeretnénk összekötni azokat, akik részt akarnak venni ebben a munkában.
A Honlap nyitva áll mindenki előtt. Minden olyan cikket, hozzászólást, elemzést, beszámolót közöl, amely új gondolatokkal, megfigyelésekkel, szempontokkal, példákkal, javaslatokkal segíti az ország polgárait és közösségeit abban, hogy előbbre jussanak; felelősségteljes, a közérdeket tartja szem előtt, független minden politikai párttól vagy politikai mozgalomtól; nem sérti az ország egyetlen polgárának sem a jogait és érzékenységét.
 
Szerkesztőbizottság:
Hankiss Elemér
Miszlivetz Ferenc
Heltai Péter
Pankucsi Márta
Takáts Péter
Gerlóczy Ferenc

 
Forrás:
www.ujreformkor.hu
 
 
VI. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért
 
SZÓ-VÁLTÁS - Társadalmi nyilvánosság – közbeszéd – párbeszéd

Szóba tudunk-e elegyedni egymással? Vannak-e üzeneteink a közösségek számára és vannak-e a társadalmi-gazdasági helyzetre vonatkozóan? Érdekel-e bennünket a többiek véleménye?

2009. július 22-26 között
, idén hatodszor rendezzük meg a NYÁRI EGYETEMet, Kunbábonyban. Beszélgetéseink és műhelyeink fókuszában a nyilvánosság áll, annak a közösségeket érintő mindenféle formája, színterei és csatornái: az a keret, amelyben a vélemények mérlegelése és egyeztetése történik meg, kialakul a vita és a párbeszéd.
Fontos számunkra a hozzáférés és a részvétel a nyilvánosság működésében: a társadalmi ellenőrzés - a hatalom kontrollálása. A széleskörű kommunikáció kiemelkedő jelentőségű a közbeszéd és a közbizalom alakulásában, a helyi közélet fejlődésében.
 
Az előzetes programból:

 
Közös ügyünk, hogy a (helyi) társadalom szereplői szóba álljanak egymással, beszélgessenek közös ügyeikről, mert csak így fogalmazódhat meg közös nyelv, megértés, s talán – remélhetőleg – egyetértés is!

Várunk Kunbábonyba
, a Civil Kollégium bentlakásos képzési központjába és annak hatalmas zöld parkjába minden érdeklődőt, családjával, barátaival, kollegáival!

További információk,
jelentkezési lap: a www.kka.hu honlapon (előzetes felhívás, előző nyári egyetemek programjai, előadásai, fotók), vagy e-mailen: kunbabonyinye@gmail.com (szállás, ellátás, előzetes kérdésekkel, témaajánlatokkal, egyéb felajánlásokkal)
Telefonok: 06-1-225-60-11, 06-1-225-6013

Üdvözlettel, a szervezők:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Civil Kollégium Alapítvány
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete
SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért

 
 
Bűnmegelőzés és konfliktuskezelés - alternatív eszközök a nagybörzsönyiek kezében‏
 
Az elmúlt három hónapban közösségépítő módszerekkel és alternatív vitarendezési készségekkel gazdagodott Nagybörzsöny település eszköztára. A lakókat és a térségben tevékenykedő szervezeteket egyaránt megmozgató kísérleti modell program eredményeként megteremtődtek a konstruktív kommunikáció és a hatékony konfliktuskezelés helyi lehetőségei. A Foresee Kutatócsoport szakmai vezetésével megvalósult kezdeményezést az Országos Bűnmegelőzési Bizottság támogatta.
 
A program kezdeti szakaszában, idén februárban, a szervezők személyes interjúk segítségével tárták fel a helybeliek véleményét, igényeit és kompetenciáit, valamint megismerték a település életét megnehezítő problémákat, a közösséget megosztó törésvonalakat.
A projekt két tartópillére a közösségépítés és az alternatív vitarendezés módszere volt. A különböző területek szakembereinek együttműködésével lezajlott közösségépítő tevékenységek, valamint a jövőbeni konfliktusok megoldását elősegíteni hivatott helyi vitarendezési szakemberek kommunikációs-, tolerancia- és mediációs képzései adták a tevékenységek gerincét. Okleveles mediátorrá nyolc helyi lakos vált a projekt befejezésére. A három hónap alatt közel húsz program, csoportfoglalkozás, fórum, előadás, közösségi beszélgetés valósult meg.
 
A program szabta viszonylag szűk időkeret ellenére a három hónap végére kirajzolódtak a közösséget érintő legfontosabb kérdések, valamint érezhetően javult az ezekkel kapcsolatos, érintettek közti kommunikációs kultúra.
A helyi konfliktuskezelési és megelőzési intézményrendszer keretei közt a helybéli közvetítők az oktatásukat végző szakemberekkel karöltve már négy ügyben kezdték meg az alternatív vitarendezés módszereinek alkalmazását. 
 
A szervezők a projekt során  készített film segítségével szeretnék eljuttatni más településekhez is a program legfőbb üzenetét: a békés vitarendezés módszerei mindenki számára elérhetők, alkalmazásuk pedig nagyban megkönnyítheti a lakóközösségek életét, hosszútávon javítva ezzel életminőségüket.
 
A film megtekinthető itt: http://vagyunkmiis.foresee.hu/
Forrás: Foresee Kutatócsoport: www.foresee.hu
 
 
Újbuda 60+ Médiaműhely – Tudósítson Ön is!
 
Ezzel a felhívással indult el a XI. kerületi 60 év felettieket célzó közösségfejlesztési folyamat legújabb eleme a kerületi Önkormányzat és a Közösségfejlesztők Egyesületének együttműködésében.
A 60+Médiaműhely célja újbudai idősekből egy olyan tudósítói csoport felkészítése, akik a helyi médián keresztül beszámolnak a kerületben élő idősek számára fontos kérdésekről, az általuk, illetve részükre szervezett eseményekről, s mindezt önkéntes alapon teszik.
Az alapötlet szerint „a téma az utcán hever”, és a legkönnyebben az talál rá, aki nap mint nap arra jár. Márpedig az újságírónak nincs túl sok ideje sétálgatni, és az adott helyet sem ismerheti olyan jól, mint aki ott éli életét. Mi következik mindebből? Ha azt szeretnénk, hogy a helyi újság, rádió, tévé beszámoljon minden fontos eseményről, ami a környékünkön történik, minden érdekes gondolatról, ami az itt élők fejében megfogan, minden olyan szomszédról, akit érdemes megismerni – nos, akkor újságíróvá kell válnunk.
A szükséges alapvető technikai és műfaji alapismereteket a jelentkezők 5-6 hetes képzés során sajátítják el. Ez természetesen nem elegendő a professzionális működéshez, ám e csapat erőssége abban rejlik, hogy helyben, a helyiekhez szólnak.
A nem várt érdeklődés miatt a képzés három csoportban indult, rádiós, tévés és nyomtatott sajtó témakörben, és egy további csoport indul szeptemberben.
 
További információ: Péterfi Ferenc: peterfi@kkapcsolat.hu
 
 
Ajánló a Parola legfrissebb számából
 
A cikkek megtalálhatóak a folyóiratban, illetve elektronikus formában a www.kka.hu lapon.
   

Dokumentumok